Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 676 15.07.2011

Βόλος, Περιφερειακός μετά την Γορίτσα 2010
Καλημέρα σε όλες και όλους, είτε βρίσκεστε εδώ, είτε αλλού («να φύγετε, να πάτε αλλού…», που λέει κι ο τηλεοπτικός παππούς με το παγωτό).
Στις θάλασσες οδηγούν, πλέον, όλοι οι δρόμοι. Άλλη μία χρονιά μέσα απ’ την Αγριά, η οποία μάλλον θα αποκτήσει περιφερειακό δρόμο στις 31 Φεβρουαρίου – περίπου την ίδια ημερομηνία θα ολοκληρωθεί και ο μεγάλος Περιφερειακός, οπωσδήποτε δε και η «ημιορεινή» χάραξη του Περιφερειακού των Λεχωνίων. Αγαπητέ μου Δήμαρχε του ενός και μεγάλου μας Δήμου, να καθίσουμε μια μέρα να δούμε τουλάχιστον πού βρισκόμαστε, τι έχουμε, τι προοπτικές έχουμε ή δεν έχουμε, τις υπάρχουσες μελέτες, οριστικές, τροποποιημένες, αναγνωριστικές, τις έχουμε συμμαζέψει από ‘κει που δεν ξέρω-πού-βρίσκονται; Νομίζω πως πρέπει. Στο μεταξύ, προσωρινή πεζοδρόμηση τα βράδια και κυκλοφοριακό άγχος τα απογεύματα της Κυριακής θα μας συνοδεύουν.
Στις θάλασσες. Χωρίς, για άλλη μία χρονιά, χώρους στάθμευσης στους παραλιακούς οικισμούς, χωρίς, βεβαίως, σύστημα θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών μικρών αποστάσεων (ΣΥΘΕΜΜΑ) με ταχύπλοα στον Παγασητικό (τι λέω κι εγώ ο αιθεροβάμων…), με πανάκριβη την βενζίνη, όλα μία από τα ίδια, το γνωστό μας ελληνικό
«Καλοκαίρι, η γαλάζια προκυμαία θα σε φέρει.
Καλοκαίρι, καρεκλάκια, πετονιές μέσ’ το πανέρι, μες τη βόλτα αυτού του κόσμου που μας ξέρει.
Καλοκαίρι, πλάι στα μέγαρα, στις τέντες με τ΄ αγέρι.
Καλοκαίρι με χρυσούς ανεμιστήρες μεταφέρει την βανίλια με το δίσκο του στο χέρι, την κοψιά μιας προτομής μέσ’ το παρτέρι.
Καλοκαίρι, μ’ ανοιχτό πουκαμισάκι στα ίδια μέρη.» (Διονύσης Σαββόπουλος, δίσκος «Το κούρεμα», 1989)
Τι ωραίες εικόνες! Είναι αυτές που μας κάνουν να ξεχνάμε, όσο γίνεται, τις έγνοιες της καθημερινότητάς μας και να βουτάμε στην ανεμελιά. Ο λογαριασμός μας περιμένει στην επιστροφή. Αλλά και όχι μόνο. Υπάρχει και «λογαριασμός» που πληρώνεται στις ίδιες τις παραλίες, καθώς σε κάποιες απ’ αυτές εξακολουθεί μια ομπρέλα και μια ξαπλώστρα να κοστίζει οκτώ (αριθμητικώς 8) ευρώ!! Όμως δεν κάνει να λέμε περισσότερα, διότι τότε είμαστε εχθροί του τόπου – άλλωστε πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι και η πόλη, η πόλη μας, από τον τουρισμό περιμένει να ζήσει. Να μας ζήσει, λοιπόν, η τουριστική μας πόλη. Και για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, οι παραλίες των 8 € δεν εντοπίζονται στον Δήμο Βόλου.
Στο μεταξύ, μία ακόμη συζήτηση για μία μαρίνα σκαφών αναψυχής στα μέρη μας βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί. Θυμάμαι (σιγά να μη θυμάμαι, δηλαδή, το αρχείο να ‘ν καλά…) στις 24.11.1993 ως Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας είχαμε διοργανώσει ωραία Ημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό στον Παγασητικό κόλπο, με πανελλήνιους ομιλητές, ειδικούς στο είδος τους, χωρίς, βεβαίως, να ακολουθήσει κανένα έργο. Το 1996 διαμορφώθηκε μια άποψη για μαρίνα στο κορδόνι με πλωτές προβλήτες και πεζή πρόσβαση, έγιναν τα πλωτά, έγινε το ωραίο γεφυράκι κι ύστερα ήρθε ένας Γαρμπής ο οποίος κόντεψε να τα σπάσει τα σκάφη που ήταν εκεί αγκυροβολημένα και η ιδέα καλώς εγκαταλείφθηκε. Το 2004-5 κατασκευάστηκε η μαρίνα του Τελωνείου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ ως τέτοια και πριν από ένα περίπου μήνα αποξηλώθηκε τελείως, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει ακριβώς γιατί. Τώρα ξανακυκλοφορεί, ως μέρος του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του Λιμένος, η άποψη περί μαρίνας στο κορδόνι και μάλιστα με πλήρη οδική πρόσβαση, καταργουμένου του γλυπτού της Εθνικής Αντίστασης!! Το «καλοκαιρινό αφήγημα» του Δημήτρη Δερβένη στην Κυριακάτικη «Θεσσαλία» τα έλεγε όλα, ο Θεός να μας φυλάει. Και ο Γαρμπής να βάλει κι αυτός το χέρι του, συμπληρώνουμε.
Αλλαγή σκηνικού. Στην ποδηλατοβόλτα της περασμένης Πέμπτης ένας καλός φίλος και μανιώδης ποδηλάτης κάθισε και μέτρησε τα ποδήλατά μας καθώς περνούσαμε στην οδό Αναλήψεως. Και τα βρήκε 1.150!! Εμείς να πούμε μόνο «και εις ανώτερα!», παρά τις τάσεις φυγής που, λογικά, παρατηρούνται αυτή την εποχή με τις ωραίες εικόνες που παραπάνω περιγράψαμε. Αλλά είναι κι αυτή μια ωραία εικόνα, όλα αυτά τα ποδήλατα, όλοι αυτοί οι συμπολίτες να κινούνται χαλαρά μέσα στους δρόμους της πόλης. Και είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι όσοι δεν συμμετέχουν και βρίσκονται πάνω στις διαδρομές, είτε στα σπίτια, είτε στα πεζοδρόμια, είτε στα οχήματά τους, χαιρετούν, επευφημούν, δεν διαμαρτύρονται όταν καθυστερούν λίγο, δημιουργείται στην πόλη ένα κλίμα «αλλιώτικο», βρε αδερφέ.
Φινάλε. Η σημερινή φωτογραφία δείχνει την καμπύλη γέφυρα του Περιφερειακού, αμέσως μετά την έξοδο της σήραγγας, πάνω απ’ την ΑΓΕΤ. Τραβήχτηκε στις 7 Μαρτίου 2010, είναι έτσι και σήμερα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε Σαββατο 16.07.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου