Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

κυκλο-φ-οριακα αρχεία: το "Τετράγωνο", το parking και οι Φοίνικες

το θέμα απασχόλησε συχνά την στήλη. λίγα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:


κυκλο-φ-οριακα 310     16.07.1999

Parking στο Τετράγωνο (γεια σου Τάσο, που έδωσες όνομα σ’ αυτή τη γωνία του Βόλου) με τους πανύψηλους φοίνικες, σημείο αναφοράς της πόλης, διαβάζουμε πως μελετάει ο Δήμος Βόλου. Καλά κάνει, είναι κι αυτό μια δυνατότητα. Δυο μόνον παρατηρήσεις από την μεριά μας: Πρώτη, τους φοίνικες και τα μάτια σας - διαβάσαμε μετά μεγάλης χαράς πως δεν θα πειραχτούν (με την ευκαιρία, χρειάζονται και λίγη περιποίηση τα όμορφα δέντρα). Δεύτερη, εκτιμούμε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη κυκλοφοριακή μελέτη ένα parking 230 θέσεων, που εξ ορισμού δημιουργεί ουρά αναμονής (κατανομές Poisson κι άλλα τέτοια ωραία στατιστικά), τόσο στην είσοδο (συνήθως πρωί κι απόγευμα), όσο και στην έξοδο (συνήθως μεσημέρι και βράδυ) των οχημάτων. Το σημείο είναι κυκλοφοριακώς πολύ ευαίσθητο, αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

κυκλο-φ-οριακα 328     14.01.2000

Το γνωστό «Τετράγωνο» (γειά σου Τάσο, για να μην ξεχνάμε και την ιστορία αυτής της πόλης) αποκτήθηκε οριστικά από τον Δήμο Βόλου και βαδίζει προς το πεπρωμένο του («το πετρωμένον φαγείν αδύνατον», που λένε). Πρώτο στάδιο, κατεδάφιση του κτίσματος, διαβάζω, και διαμόρφωση 30 (επιφανειακών) θέσεων στάθμευσης, με έλεγχο ΔΗ.Σ.Ε.Σ. Θα περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή. Τους φοίνικες και τα ωραία σας μάτια, φίλε κύριε Αντιδήμαρχε.
κυκλο-φ-οριακα 332     11.02.2000

Το “Τετράγωνο” Δημητριάδος-Φιλελλήνων κατεδαφίστηκε και ο χώρος προετοιμάζεται για υπαίθριο parking 30, περίπου, αυτοκινήτων. Ανησυχώ για τους πανύψηλους φοίνικες, ένα από τα (λίγα) σημεία αναφοράς σ’ αυτήν την πόλη (αλήθεια, μήπως μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει πότε φυτεύτηκαν αυτά τα δέντρα;), όσοι εκ των οποίων εμποδίζουν “θα μεταφυτευθούν σε άλλο σημείο του οικοπέδου”, λέει. Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω αν και πώς μεταφυτεύονται (και πιάνουν, εννοείται) τόσο μεγάλα δέντρα. Καλούνται όσοι γνωρίζουν να μιλήσουν. Και επειδή ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί τραβάω τόση σκασίλα γι’ αυτούς τους φοίνικες, πληροφορώ ότι η ιδιαίτερη αγάπη μου γι’ αυτό το είδος του φυτικού βασιλείου είναι παλιά κι έχω ένα αρκετά σοβαρό αρχείο διαφανειών (slides) με όλους τους φοίνικες του Βόλου – για μερικούς ξέρω και την ιστορία τους.

κυκλο-φ-οριακα 485     15.10.2004

Ρε παιδιά, αυτά τα δύο parking, ένα στο Τετράγωνο κι ένα στην Ογλ-Κονταράτου, τι χρονοβόρες διαδικασίες είναι αυτές; Ανάλογο χρόνο διαρκούσαν τότε και οι διαδικασίες για την υποθαλάσσια ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου, κι ύστερα διακόπηκαν. Όχι, όχι, δεν εννοώ ότι θα διακοπούν κι εδώ, αλλά ξέρω ‘γω, αυτό λέω, τι στο καλό, δύο κτηριάκια της πλάκας είναι να χτιστούν, πάρα πολλές θέσεις δεν έχουνε, τόσο μεγάλα είναι τα ενδιαφέροντα, εντύπωση μου κάνει – και χρειάζονται αυτά τα δύο parking, χρειάζονταν χθες, για την ακρίβεια, κι εμείς ακόμη «θα» ακούμε και διαδικασίες προπρο-, προ- και επιλογών διαβάζουμε. Τόλμη και αντοχή χρειάζεται κι εδώ.

κυκλο-φ-οριακα 581     07.09.2007

Η κατασκευή του parking στο Τετράγωνο Φιλελλήνων-Δημητριάδος πηγαίνει κούτσα-κούτσα. Οι τρεις φοίνικες που εβδομήντα (70) χρόνια βρίσκονταν εκεί και μεταφυτεύτηκαν στις 15 Ιουλίου 2006 στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου μου φαίνεται ότι πνέουν τα λοίσθια, αν δεν έχουν ήδη αποθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου