Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

...εκδρομή στον Άγιο Ανδρέα

η ΕΠΠ58 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου


«Μαζί ξεκινήσαμε ατέλειωτο δρόμο, ω! γεια-χαρά!
κρατώντας σφιχτό φυλαχτό μας τον Νόμο, ω! γεια-χαρά!»

Κι ο δρόμος τραβάει ακόμα. Με στροφές, γέφυρες, λακκούβες, κατηφόρες, ισάδια κι ανηφόρες, ο δρόμος, ατέλειωτος πραγματικά, συνεχίζεται.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 58ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου (για συντομία ΕΠΠ58) γιόρτασε τα 24α Γενέθλιά της! Η παράδοση των τελευταίων χρόνων θέλει τα Γενέθλια να γιορτάζονται κάθε Νοέμβριο με μία εκδρομή στον Βελβενδό, στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, στα Μετέωρα, στα Λουτρά Πόζαρ. Φέτος σειρά πήρε το Προσκοπικό Κέντρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής (κοντά στην Νέα Μάκρη) το Σαββατοκύριακο 17-18 Νοεμβρίου 2012.

Σκοπός αυτής της επιλογής ήταν να διευκολυνθούν τα μέλη της Ένωσης που ζουν στην Αττική να γιορτάσουν μαζί με τους εκ Βόλου. Και ήταν εντυπωσιακή και συνάμα συγκινητική η ανταπόκριση. Πάνω από 20 μέλη, με συζύγους και παιδιά, συμμετείχαν στην βραδιά του εορτασμού και μαζί με τους 35 εκδρομείς από τον Βόλο τραγούδησαν, έπαιξαν, είδαν εικόνες και διηγήθηκαν εμπειρίες τους από το όμορφο παρελθόν τους στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βόλου.

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη της Ένωσης ξεναγήθηκαν στον Τύμβο και στο πολύ ωραίο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου, που λειτουργεί στην πόλη του Μαραθώνα με ευθύνη του Δήμου, στα σκαλιά του οποίου έβγαλαν και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Η φιλοξενία στο Προσκοπικό Κέντρο ήταν ζεστή, προσκοπική, με όλα τα απαραίτητα για την ενδιαίτηση και την διανυκτέρευση, σε οικίσκους που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τους δημοσιογράφους των Ολυμπιακών Αγώνων και στην συνέχεια παραχωρήθηκαν στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου ανήκε αποκλειστικά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σ’ αυτή την κιβωτό της τεράστιας ελληνικής ιστορίας οι Παλαιοί Πρόσκοποι του 58ου χαμαγέλασαν μαζί με τον μοσχοφόρο κούρο, θαύμασαν την χάρη των Καρυατίδων, δάκρυσαν μπροστά στα σίδερα που αντικαθιστούν τα κλεμμένα μάρμαρα από τα αετώματα του Παρθενώνα.

Με σουβλάκι στην Πλάκα ή το Μοναστηράκι και γαλατομπούρεκο στα Καμένα Βούρλα, η επιστροφή ήταν ήρεμη, γεμάτη αγάπη και ωραίες καινούργιες αναμνήσεις, μαζί με τις παλιές.

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο προσόν της ΕΠΠ58: ότι συνεχίζει, 24 χρόνια τώρα, να δημιουργεί αναμνήσεις, συνεχίζει τον δρόμο που πήραν τα μέλη της όταν, πιτσιρίκια, έδωσαν την Προσκοπική Υπόσχεση.

(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Πέμπτη 29.11.2012, πολύ περιποιημένο, με τίτλο "Είκοσι τέσσερα χρόνια προσφοράς")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου