Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

κυκλο-φ-οριακα 1176, 3 Ιανουαρίου 2024

Καλημέρα συν-Πολίτες, συν-Έλληνες, συν-Άνθρωποι. Και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Εύχομαι και ελπίζω το 2024 να είναι καλύτερο από το 2023, αν και τα μηνύματα δεν είναι διόλου αισιόδοξα, παρά την «αισιοδοξία» που, σχεδόν απεγνωσμένα, θα πω, προσπαθούσαν να εμπνεύσουν τα καθιερωμένα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα, πανελληνίως και τοπικώς.

Στον Κόσμο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζεται χωρίς καμία προοπτική τερματισμού. Ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστινίων (Χαμάς), που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, προκάλεσε χιλιάδες θύματα και τεράστιες καταστροφές, αλλά κανείς από τους «συγκλονισμένους» παρατηρητές του ΟΗΕ δεν κούνησε το μικρό του δαχτυλάκι – ποιος ξέρει πώς θα συνεχιστεί αυτή η αιώνια (από το 1948…) διένεξη.

Στην Ελλάδα το 2023 ήταν η χρονιά της παντοδυναμίας, των καταστροφών, της ανευθυνότητας και της προαναφερθείσας αισιοδοξίας σε εισαγωγικά. Κυβερνητική η παντοδυναμία, με εξαιρετικά αποδυναμωμένη και ήδη διασπασμένη την αξιωματική αντιπολίτευση (κατά πολλούς επίτευγμα και αυτό των αντιπάλων…), μια κατάσταση που επιτρέπει την απόλυτη ασυδοσία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των ποικιλώνυμων ομάδων συμφερόντων (trusts), η οποία «αντιμετωπίζεται» με διάφορα επιδοματάκια, τα περίφημα pass και τα καλάθια (χωρίς τα αυγά…). Τεράστιο παράδειγμα, μοναδικό στον ευνομούμενο κόσμο, αυτό το καραγκιοζιλίκι με τα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που από προχθές είναι σε ισχύ. Μεγάλες οι καταστροφές, ξεκινώντας από το δυστύχημα των Τεμπών – ευχές στον Γεράσιμο-Ιάσονα που αγωνίζεται για την ζωή του κοντά έναν χρόνο τώρα – μια απίστευτη, από συγκοινωνιολογική άποψη, μετωπική σύγκρουση δύο τραίνων στις 28 Φεβρουαρίου 2023, για την οποία, καθώς φαίνεται, εξακολουθούν να αναζητούνται οι υπεύθυνοι, ακόμα και με ασυμφωνίες περί εξεταστικής-προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και να συσκοτίζεται όλο και περισσότερο η υπόθεση. 14 Ιουνίου 2023 περίπου 500 μετανάστες πνιγμένοι έξω από την Πύλο, εθνικό πένθος, πλήθος αντικρουόμενων ανακοινώσεων, έρευνες για διακινητές, ουδεμία ανάληψη ευθύνης. Τέλος Ιουλίου 2023 φωτιές στην Μαγνησία, εκρήξεις βομβών στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου, η μόνη «κίνηση» είναι η μετάθεση του Διοικητή και η μετακίνηση μερικών αεροπλάνων, ακόμη αναζητούνται αίτια και υπεύθυνοι.  Αύγουστος 2023, απόλυτη καταστροφή από πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, το 112 σε πλήρη δράση, οι δασοπυροσβέστες δεν συμμετέχουν στην κατάσβεση, όλα καλά κι όλα ωραία, ουδείς έχει κάποια ευθύνη. 18 Σεπτεμβρίου 2023 πέντε νεκροί σε επίσημη αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη, από ένα πολύ περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα – ανακοινώσεις, βαθυτάτη θλίψις, τριήμερον πένθος, ουδεμία ανάληψις ευθύνης, τι έγινε τελικά βρε παιδιά; 5-7 Σεπτεμβρίου 2023 πλημμύρα στην Θεσσαλία, τα φαινόμενα ήταν όντως μοναδικά, οι καταστροφές τεράστιες. Τα πλημμυρισμένα σπίτια, η γέφυρα και το εκκλησάκι στην Αγία Παρασκευή, η «μεγαλύτερη ελληνική λίμνη» Κάρλα, και το υποβρύχιο ελικοδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Γι’ αυτό το τελευταίο οι πληροφορίες μου λένε ότι ο κίνδυνος της πλημμύρας είχε επισημανθεί αρμοδίως από την πρώτη στιγμή που οργανώθηκε αυτό το Στρατόπεδο, μαζί με τα αντιπλημμυρικά έργα, που έπρεπε απαραιτήτως να γίνουν – φυσικά δεν έγινε τίποτε και τώρα κλαίμε που θα φύγει από την Μαγνησία η μονάδα! Υπεύθυνος κανένας. Τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Βόλο έγιναν πιο έντονα στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, κυρίως λόγω της αβελτηρίας σύσσωμων των παραγόντων Περιφέρειας και Δήμου (ο Άρχων εγκαλών τον Θεσσαλάρχην, ο Θεσσαλάρχης τον Θεόν, και, προσφάτως, τον αθώον παντός ύδατος μελετητήν Καθηγητήν Πανεπιστημίου…) όλα τέλεια και στο υπόγειό μας 40 cm νερό…

Αυτά ως ένας μικρός απολογισμός του απελθόντος έτους στον περίγυρο. Στην πόλη μας ως μόνο ευχάριστο γεγονός μπορούμε να αναγνωρίσουμε την επανέναρξη λειτουργίας του αγαπητού μας Δημοτικού Θεάτρου, πλέον με την ορθή επωνυμία «Βαγγέλης Παπαθανασίου». Προσωπικά αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην εναρκτήρια συναυλία, όχι, φυσικά, λόγω Παπαθανασίου ή Πιατά. Άλλος, και προφανής, πιστεύω, ήταν ο λόγος. Ο ίδιος «λόγος» που συνεχίζει για άλλα πέντε χρόνια (πλην εκπλήξεων…) αυτή την ταλαίπωρη ιστορία αυτής της ταλαίπωρης πόλης μας. Η οποία πόλη μας, όμως, θα υπηρετείται στο εξής από δέκα πέντε (αριθμητικώς 15) Αντιδημάρχους, όλους/όλες αμειβόμενους/-ες. 15 παρακαλώ! Ο Δήμος Αθηναίων έχει 14, ο Δήμος Θεσσαλονίκης 11 και 3 άμισθους, παραπέρα δεν έψαξα, εύκολο είναι αν θέλετε. Ο Δήμος Βόλου 15, συμπολίτες. Μου διάβαζε σχετικά η Ηλέκτρα και κάπου χάθηκα, είναι και οι αρμοδιότητες, τα «χαρτοφυλάκια», που λένε, τέτοια που χάνει η μάνα το παιδί, π.χ. Κλιματικής Αλλαγής – Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς ή Κοινωνικής Μέριμνας-Αλληλεγγύης -Ισότητας και Διαχείρισης Κοινωνικών Κέντρων ή Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας και Κυκλοφοριακών Θεμάτων – εδώ έγινε ένας σαφής διαχωρισμός, καθότι άλλο πράγμα η Βιώσιμη Κινητικότητα (τι ‘ν τούτο?) κι άλλο τα Κυκλοφοριακά Θέματα…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ συν-Πολίτες, συν-Έλληνες, συν-Άνθρωποι. Τα κυκλο-φ-οριακά μπαίνουν στο 33ο έτος της ύπαρξής τους (γέννηση Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1991) και ελπίζουν, με την βοήθεια του Θεού και την δική σας πολύτιμη Αγάπη να διανύσουν και το 2024 με την ίδια όρεξη. Και με λιγότερη γκρίνια, αν είναι δυνατόν, παρακαλώ…

Σας αγαπώ και σας υπολήπτομαι διακαώς. Γεια σας.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα!) την Τετάρτη 03.01.2024, αρ.φύλλου 4078)

2 σχόλια:

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ με e-mail:
    Αγαπητέ Μπάμπη…και οικογένεια,
    Σας εύχομαι υγεία και δράσεις για τον καινούργιο χρόνο!
    Διάβασα τα «Κυκλο-φ-οριακά» σου στο Διαδίκτυο (δεν μπόρεσα να διαβάσω τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ») με τον απολογισμό του έτους που μας πέρασε (2023) και τις επισημάνσεις σου και παρατηρήσεις σου. Είσαι πάντα φρέσκος με μεγάλη μνήμη!
    Να είσαι καλά. Ευχαριστώ. Χάρηκα και την ωραία φωτογραφία-ευχές με τα «αγάλματα» στον Άι-Γιάννη.
    Πάντα με την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου.
    Καλή Χρονιά
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΡΙΑΣ με fb:
    Μπάμπη μου φίλε μου. Σε θαύμαζα πάντα για τα γραψιματα σου, τις όμορφες και τεκμηριωμένες απόψεις, το ωραίο, λεπτό, ευγενικό και πάντα ευπρεπες χιούμορ σου !!!
    Ακόμη και οι αγαπημένες σου ευχές, και αυτές με χιούμορ και πολύ χαρούμενο και ευχάριστο στυλ, ευγενικά και χαμογελαστα δοσμένες, συλλογικά από την οικογένεια σου προς όλους μας σημερα !
    Σήμερα πάντως Μπάμπη με το δημοσίευμα σου αυτό, ξεπέρασες κάθε όριο του εαυτού σου !!!
    Με ενθουσίασες αφάνταστα !!
    Σ' ευχαριστώ !!!!
    Δεν μπορώ τίποτε άλλο να πω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή