Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

κυκλο-φ-οριακα 1177, 10 Ιανουαρίου 2024

 

Καλημέρα και πάλι. Φωτισμένοι/-ες, ελπίζω, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων στην «ομορφότερη πόλη του κόσμου» και την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος «εν είδει περιστεράς» το οποίον «εβεβαίου του λόγου το ασφαλές», εισερχόμεθα, πλέον, μετά το δωδεκαήμερον, εις τας του βίου τρυφάς (χαχα, η απέραντη ελληνική μας γλώσσα χρησιμοποιεί την λέξη «τρυφή» με αρνητική έννοια και παράγει απ’ αυτήν το τρυφηλός-η-ο (βίος, ζωή…) ενώ όταν προστίθεται η πρόθεση «εν» η έννοια γίνεται απολύτως θετική στο ρ. εντρυφώ και στην εντρύφηση). Ψιλά γράμματα σε χοντρά βιβλία και άγνωστες λέξεις, απνευστί!

Εισήλθαμε, λοιπόν, στο 2024, σώοι και αβλαβείς εμείς, με δύο θανάτους, 1 και 4 του ενεστώτος μηνός στον φιλικό μας περίγυρο (Βένη Σφυάκη-Σταθάκη και Αθανάσιος (Σάκης) Κολέτσος, ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους). Κι ας βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά:

Λίγο πριν φύγει το 2023 ένας πολύ καλός φίλος, με καταγωγή από την Δράκεια, μου έστειλε ένα κειμενάκι αναφορικά με τις εκδηλώσεις στο Χωριό (νυν Δήμος Βόλου, μην ξεχνάμε…) για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των Δρακειωτών, με το ερώτημα αν θα «χωρούσε» στα κυκλο-φ-οριακα. Μετά χαράς το δημοσιοποιούμε το κειμενάκι, κι όποιος θέλει καταλαβαίνει…

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΆΚΕΙΑ

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν στην Δράκεια για την επέτειο των 80 χρόνων από την εκτέλεση των 114 Δρακειωτών πατριωτών, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 18-12-1943.

Εξαιρετικό και πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που το επιμελήθηκε ο τοπικός Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια έλαμψαν δια της απουσίας τους. Παρόντες από τους βουλευτές μόνο ο κ. Μεϊκόπουλος. Επίσης παρών και ο κ. Παπαπέτρος. Η απουσία του Δήμου Βόλου λέτε να είναι τιμωρία, μιας και οι ψηφοφόροι του χωριού έφεραν δεύτερη την παράταξη του κ. Μπέου; Ή το θέμα είναι και ιδεολογικοπολιτικό; Ή οι εκλογές αργούν πολύ;

Παρήγορο πάντως ότι η νέα γενιά της Δράκειας παίρνει τον Πολιτισμό και την Ιστορία στα χέρια της!»

Τελείωσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα μαζευτούν τα μωβ λαμπάκια και τα ελαφάκια, θα διαλυθεί το «πρώτο στην Ευρώπη ινσταγκραμικό πάρκο», που δεν κατάλαβα γιατί λεγόταν έτσι, θα αποσυρθεί και η καημένη η Αργώ, και για μία ακόμη χρονιά ο καλός μας Δήμος δεν θα κάνει, κατά πώς φαίνεται, απολογισμό δράσεων, κόστους και οφέλους. Απλώς, έχουν ξαμοληθεί τα παπαγαλάκια να μας πείσουν σχετικά με το τεράστιο κέρδος από την προσέλευση εκατομμυρίων τουριστών στα μαγαζιά, με προτεραιότητα τα τσιπουράδικα, φυσικά. Κατά τα άλλα φάνηκε για μία ακόμη χρονιά πόσο αδύναμοι και νομικά απροστάτευτοι είναι οι πολίτες που ζητούν να μην υπάρχουν ζώντα ζώα στις εορταστικές φάτνες.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ανα-σχηματίστηκε και επανήλθε σε παλαιότερο σχήμα, το οποίο, αν δεν απατώμαι, είχε ανα-σχηματιστεί τότε λόγω μη καλής αποδόσεως. Φαίνεται ότι τώρα, πλέον, έχει αποφασιστεί το τελειωτικό χτύπημα στην Δημόσια Υγεία, καθώς και η κατάργηση του χουλιγκανισμού (λέμε τώρα…). Ούτως ή άλλως, άκουσα ο ίδιος τον Πρωθυπουργό να αναγγέλλει για το 2024 πεντακόσιες μεταρρυθμίσεις. 500, καταλαβαίνετε; Ανατρίχιασα, ειλικρινά το λέω. Με πρώτη και …τρομακτικότερη την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή μάλλον (σύμφωνα με την προπαγανδιστική ορολογία των αρμοδίων στελεχών) «η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανωτάτη εκπαίδευση»! Καταλαβαίνουμε; Με τι ύπουλο τρόπο διαδίδεται η προπαγάνδα των πραγματικών μονοπωλίων, τα συμφέροντα των οποίων και μόνο εξυπηρετεί αυτή η «μεταρρύθμιση». Θα επανέλθουμε, το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Πολύ σοβαρό είναι, επίσης, το θέμα του parking Φιλελλήνων. Έχουμε ξαναγράψει επ’ αυτού, κάποιες σκόρπιες πληροφορίες και φωτογραφίες που διέλαθαν της προσοχής των διοικούντων και είδαν, τότε, το φως. Όμως τώρα το πράγμα παίρνει την σωστή του διάσταση: το parking ανατέθηκε σε μισθωτή χωρίς να έχει παραληφθεί ως έργο, χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας και χωρίς να έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική. Και για όλες αυτές τις ελλείψεις ο Άρχοντας, εντός Δημοτικού Συμβουλίου, ένιψε διά μίαν εισέτι φοράν τας χείρας του (όπως έκανε και στις πλημμύρες και στα καμένα ιστία του ιστιοπλοϊκού σκάφους και σε πολλές άλλες περιπτώσεις) δηλώνοντας πανταχόθεν αθώος και μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στους κακούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Που, ως ένα βαθμό, καλά να πάθουν κι αυτοί, άνθρωποι με εμπειρία, μηχανικοί με γνώσεις των τεχνικών και των νομικών ζητημάτων, που δεν τολμούν να αρθρώσουν μια ενάντια κουβέντα. Για το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν τίθεται θέμα, πάσχει εδώ και χρόνια από μη θεραπεύσιμη μουγκαμάρα.

Το νταβαντούρι ξεκίνησε όταν η μισθώτρια εταιρεία, μετά από διάφορους ελέγχους, έστειλε εξώδικη δήλωση στον Δήμο. Εκεί στράβωσε η δουλειά. Φαίνεται ότι τα φιλαράκια τα τσούγκρισαν, στην απλή καθομιλουμένη, κάπως δεν τα βρήκαν στην μοιρασιά, αλλιώς δεν θα ‘σκαγε τέτοια μπόμπα. Κι εγώ τώρα ανησυχώ και για το ισόγειο κατάστημα με τον φούρνο-ζαχαροπλαστείο (ονόματα δεν λέμε…) σ’ ένα κτήριο που δεν έχει παραληφθεί αλλά Πολεοδομία και Υγειονομικό του έχουν δώσει πλήρη άδεια λειτουργίας (του καταστήματος) και ίσως, ίσως λέω, γιατί δεν έχω ακόμη βεβαιότητα, να λειτουργεί με εργοταξιακό ρεύμα!

Τέτοια συμβαίνουν, αγαπητοί και αγαπητές, όταν υπάρχουν παντοδυναμίες, ασυλίες, κολλητηλίκια, λυκοφιλίες και λοιπά παρόμοια. Τα παρόμοια στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, σε όλες τις μισθώσεις – τώρα διαβάζω και για το Άσυλο, στην οδό Γιάννη Δήμου…

Τέλος. Σας αγαπώ ανελλιπώς. Γεια σας.

Στην φωτογραφία η απόλυτη μαγεία όπου το άθροισμα των κύβων των αριθμών 2 έως 9 είναι 2024 !!!

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα!) την Τετάρτη 10.01.2024, αρ.φύλλου 4086)

3 σχόλια:

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΣΤΑΘΑΡΑΣ με e-mail:
    Αγαπητέ Χαράλαμπε (Μπάμπη), καλησπέρα σου.
    Σε διάβασα και σήμερα στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ με την φωτογραφία με του 8 κύβους, που με τα τετράγωνα των αριθμών τους (2, 3,4,5,6,7,8 και 9) μας δίνουν το 2024! Ευρηματικός μαθηματικός γρίφος, επίκαιρος! Έτσι για να πάει καλά η χρονιά με μαθηματική πορεία προς την πρόοδο όλων μας. Ωραίο. Ευχαριστώ. Στα άλλα θέματά σου ζωντανός και επίκαιρος, καθαρός στις σκέψεις και στις προτάσεις…αλλά και στις παραλείψεις…και παραπατήματα του Άρχοντα.
    Πάντα με την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου για τις γνώμες σου!
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΊΑΣ με fb:
    Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας είναι παράνομη και βαθειά αντισυνταγματική. Όσο για τη Δράκεια καλύτερα η εκδηλώσεις να γίνονται χωρίς Μπεους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΧΗΣ με fb:
    Αυτό το άθροισμα των κύβων, που ισούται με 2024, είναι ένα από τα μαγικά των Μαθηματικών, που μάλλον δεν έχουν εξήγηση. Τώρα για τις 500 μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν: στη θεωρεία του χάους υπάρχει ένα θεώρημα που λέει περίπου τα εξής: όταν ένα σύστημα έχει μικρό αριθμό ελευθεριών, τότε γίνεται άκαμπτο, ενώ αντίθετα με μεγάλο αριθμό ελευθεριών γίνεται άναρχο. Έτσι κάπου υπάρχει ένας ιδανικός αριθμός ελευθεριών, που κάνει το σύστημα ευέλικτο. Με 500 μεταρρυθμίσεις, μάλλον προς την αναρχία βαδίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή