Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

κυκλο-φ-οριακα 719 01.08.2012

ομπρέλα και θάλασσα, Πλάκα 2012

Μετά από απουσία μιας εβδομάδας, πάλι εδώ είμαστε, χωρίς, ακόμη, διακοπές. Καλόν μήνα να περάσουμε - Αύγουστε μήνα, μήνα και Θεέ / σε σένανε ορκιζόμαστε / πάλι του χρόνου να μας βρεις / στο βράχο να φιλιόμαστε έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης και μελοποίησε ο Λίνος Κόκοτος. Μακάρι. Θα έχουμε επιζήσει για μία, ακόμη, πολύ δύσκολη χρονιά, παντελώς αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο επί του θέματος σήμερα, έχει πολλή ζέστη και δεν κάνει να συγχυζόμαστε. Έχει πολλή ζέστη!
Τυχαίνει, που λέτε, αυτόν τον καιρό να κινούμαι καθημερινά στην παραλιακή οδό Αργοναυτών, απ’ το Τελωνείο μέχρι την οδό Κ.Καρτάλη γύρω στις 15:15 με 15:30. Με τουλάχιστον 40ο Κελσίου, δεδομένης της απουσίας παντός είδους σκιάς. Εκείνη την ώρα έχει ήδη καταπλεύσει το πλοίο της γραμμής στον Κεντρικό Προβλήτα. Κι εγώ παρακολουθώ δεκάδες ανθρώπους, πάσης ηλικίας, που επιστρέφουν απ’ τα νησιά και προσπαθούν να φτάσουν στον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ! Μέσα στο κακαήλι, σέρνοντας ή κουβαλώντας βαλίτσες, σακβουαγιάζ, σακίδια και όλα τα σχετικά, ιδρωκοπάνε και πάνε, μερικοί προσπαθούν να τρέξουν κιόλας, καθώς φαίνεται ότι τα λεωφορεία τους αναχωρούν οσονούπω. Απίστευτη ταλαιπωρία, για πολλούς στο τέλος των διακοπών τους, καθώς πρέπει να διανύσουν ένα περίπου χιλιόμετρο κάτω από συνθήκες απίστευτης ζέστης. Κι αναρωτιέμαι, ως συγκοινωνιολόγος και ως πολίτης αυτής της πόλης που κόπτεται, μεταξύ των άλλων, και για την «τουριστικότητά» της: είναι τόσο δύσκολο, τόσο αδύνατον, να υπάρχουν ένα ή και δύο λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ στον Προβλήτα, την ώρα που φτάνει το καράβι, να παραλάβουν αυτόν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ένα μικρό εισιτήριο στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ; Εκείνη την ώρα το Αστικό ΚΤΕΛ έχει οπωσδήποτε περίσσεια λεωφορείων και το μόνο που έχει να κάνει είναι μία απλή «βόλτα», Αφετηρία-Λιμάνι-Αφετηρία, έξοδο μηδέν, έσοδο βέβαιο, όφελος για την τουριστική εικόνα της πόλης μεγάλο. Το είχαμε ξαναγράψει κάποτε αυτό, μας έγραψαν, βεβαίως, κανονικά όλοι, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα συμβεί και τούτη τη φορά – μαζί με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο.
Διότι, κύριε, εμείς έχουμε άλλα προβλήματα τώρα – πάντα εμείς έχουμε «άλλα» προβλήματα που μας απασχολούν, κρουαζιέρα, μαρίνα, σκραπ, σιλό, τα απλήρωτα μπάνια του λαού, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τα μικρά και ασήμαντα που μας λες εσύ – όμως αυτά τα «μικρά», τα πολύ απλά, είναι που δείχνουν την ποιότητα ζωής που ενδεχομένως οραματιζόμαστε σ’ αυτή την πόλη, την ποιότητα υπηρεσιών που ενδεχομένως θέλουμε να παρέχουμε στους επισκέπτες μας.
Ούτε και σ’ αυτό θέλω να επεκταθώ αυτή τη στιγμή περισσότερο, κι εδώ υπάρχει σύγχυση και νέφος ιδεών και ιδεοληψιών.

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί περιπλανώμενοι συμπολίτες που καταγράφουν τακτικά τις εντυπώσεις τους από τα «κακώς κείμενα» και τίποτε καλό δεν βλέπουν, εν τέλει, σ’ αυτή την πόλη. Παντού κομφούζια βλέπουν, παντού καταστροφές, και μια κουβέντα καλή δεν βγαίνει απ’ την πένα τους. Πάντα και παντού φταίνε οι κακοί άλλοι, ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν καμία συμμετοχή σε τίποτε, πάντα «παρατηρητές», ποτέ πολίτες.
Τελείωσαν οι γενικές ασφαλτοστρώσεις που εκτέλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, με καλό αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, ήταν πάνω από 20 χρόνια που δεν είχε πέσει καινούργια άσφαλτος, κανονικά, ύστερα από ξύσιμο της υπάρχουσας, όπως είναι σωστό να γίνεται. Με γεια μας. Και…μην ανησυχείτε, οι κορύνες θα ξαναμπούν στην Ιωλκού, από την Γαλλίας και κάτω…
Όμως αύριο είναι πανσέληνος. Η πρώτη από τις δύο πανσελήνους του φετινού Αυγούστου, η δεύτερη πέφτει ακριβώς στις 31, άρα το 2012 είναι ένας χρόνος με 13 φεγγάρια. Δυο φορές, λοιπόν, αυγουστιάτικο φεγγάρι φέτος, κι όσοι τυχεροί βρεθούν στο Ανατολικό Πήλιο αυτά τα βράδια θα απολαύσουν αυτό το μοναδικό θέαμα του τεράστιου φεγγαριού που βγαίνει αργά-αργά μέσα απ’ τη θάλασσα. Το δεύτερο βράδυ, στις 31 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, το Μουσικό Σχολείο Βόλου, εκπροσωπούμενο από την Χορωδία Ομοίων Φωνών και ένα Σύνολο Συμφωνικής Μουσικής, θα υμνήσει το φεγγάρι πάνω απ’ την Ακρόπολη και την Ελλάδα δια μέσου των αιώνων. Μία ιδιαίτερα τιμητική για το Σχολείο πρόσκληση, από τον ίδιο τον Διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Δημήτρη Παντερμαλή.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει από πού θα μας τα πάρουν τα 11,5 δις που τους λείπουν, στο μεταξύ όμως χαρίσανε την Δημόσια Αγροτική Τράπεζα στην Ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς – ας πάμε για κανένα μπάνιο πάλι, διότι άκρη δεν βγαίνει, ούτε το μνημόνιο βγαίνει, τίποτε απολύτως δεν βγαίνει και η τρόικα δεν φεύγει.
           Σας σκέφτομαι και σας αγαπώ. Να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη «Θεσσαλία» την Τετάρτη 01.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου