Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

κυκλο-φ-οριακα 721 15.08.2012

εμπρησμός στον Αη Γιάννη...

Δεκαπενταύγουστος! Από τις 20.01.1991, που ξεκίνησε αυτή η στήλη τον δρόμο της, είναι η πρώτη φορά που η ημέρα δημοσίευσής της συμπίπτει με την μεγάλη γιορτή της Παναγίας, βοήθειά μας. Να μας έχει όλους γερούς, να ξανανταμώσουμε του χρόνου τέτοια εποχή.
Να είστε καλά, όπου κι αν σας βρίσκουμε. Εμείς εδώ, στο Αιγαίο του Αη Γιάννη, όχι πλέον μόνο για Σαββατοκύριακο…
Όπου την περασμένη αποφράδα Κυριακή, 12.08.2012, ξημερώματα γύρω στις 5:00, ο τόπος δέχτηκε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα: άγνωστοι εμπρηστές πυρπόλησαν 17 αυτοκίνητα, 2 τροχόσπιτα και 2 βάρκες στο parking που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στην Κατασκήνωση της ΧΑΝΘ και σε κτήρια με ενοικιαζόμενα δωμάτια, σ’ έναν χώρο που έχει δέντρα και χωράει περίπου 80 αυτοκίνητα. Σε έναν χώρο, δηλαδή, όπου θα μπορούσε, πέρα από τις μεγάλες υλικές ζημιές, να θρηνούμε, σήμερα, και ανθρώπινα θύματα.
Αλλά μέσα στην όλη ατυχία εμείς θέλουμε να πούμε ότι ήταν ευτύχημα το ότι η φωτιά μπήκε δίπλα από την Κατασκήνωση της ΧΑΝΘ. Γιατί ήταν οι άνθρωποι του προσωπικού της ΧΑΝΘ που πρώτοι αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε και ενεργοποίησαν τον πυροσβεστικό μηχανισμό που διαθέτει εδώ και χρόνια η Κατασκήνωση. Ήταν αυτοί οι πυροσβέστες της πρώτης ώρας, εκεί που γίνονταν οι εκρήξεις και οι φλόγες τινάζονταν πέντε κι έξι μέτρα ψηλά και απειλούσαν να κάψουν ακόμη και τα ανθεκτικά πλατάνια. 15 τόνους νερό περιείχαν οι δεξαμενές πυρόσβεσης, τους έριξαν όλους, με τρεις μάνικες. Μαζί τους κι άλλοι πολλοί, κάτοικοι κι επισκέπτες, με λάστιχα ποτίσματος, ακόμη και με κουβάδες, εικόνες που δύσκολα περιγράφονται…

Ανάμεσα, άνθρωποι αποσβολωμένοι, αυτοί που έβλεπαν τα υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη – στη θέση τους θα μπορούσε να ‘ναι ο καθένας από εμάς. Κι ήμασταν πολλοί αυτό το Σαββατοκύριακο στον Αη Γιάννη, ήταν και το επισκεπτήριο της 3ης περιόδου της Κατασκήνωσης, ήταν πολλοί οι γονείς που ήρθαν από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Γιάννενα, Σέρρες, μέχρι κι από την Μήλο, για να δουν τα παιδιά τους, μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες στην Κατασκήνωση. Κι αυτό είμαι βέβαιος ότι το ήξεραν οι άγνωστοι μέχρι τώρα εμπρηστές…
Περίπου 1,5 ώρα μετά τις πρώτες εκρήξεις έφτασαν ισχυρές δυνάμεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, οι πρώτες ολοκλήρωσαν το έργο της κατάσβεσης, οι δεύτερες ασχολήθηκαν με την καταγραφή των συμβάντων και την έρευνα για τους δράστες.
Πέρα από την καταστροφή που υπέστησαν πολλοί συνάνθρωποι, εμάς τρία πράγματα μας φαίνονται σημαντικά σ’ αυτή την πολύ σοβαρή, επαναλαμβάνω, ιστορία:
Πρώτον, αυτό δεν είναι «η τρέλα ενός πυρομανούς». Είναι κάποιο σκοτεινό σχέδιο εναντίον της περιοχής μας συνολικά, που δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί, πού, πώς και από ποιους εξυφαίνεται – Κισσός, Μηλίνα, Ανήλιο, Αη Γιάννης, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, δεν μπορεί να είναι συμπτώσεις.
Δεύτερον, συγχαρητήρια στον Διευθυντή και σε όλο το προσωπικό της Κατασκήνωσης της ΧΑΝΘ, απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν επικίνδυνες καταστάσεις και ταυτόχρονα να διατηρούν σε απόλυτη ασφάλεια τους μικρούς κατασκηνωτές.
Τρίτον, το και μάλλον σημαντικότερο. Όλη η περιοχή (και κατ’ επέκταση όλη η χώρα…) είναι απελπιστικά ανοχύρωτη. Την διαπίστωση αυτή την κάνουμε κατά καιρούς όλοι, μετά από συμβάντα γενικώς, κι ύστερα πέφτουμε στην κρίση. Κρίση, κρίση, δημόσιος τομέας, αστυνομία, πυροσβεστική, περιορισμός δαπανών, μείωση αστυνομικών τμημάτων, αγωνιώδης διαχείριση πυροσβεστικών μέσων και ανθρώπινων δυνάμεων, το ίδιο στην περίθαλψη, στο τέλος πού καταλήγουμε; Μού ‘ρχεται στον νου εκείνη η υπέροχη ταινία του ’60 με τον Υπουργό Μαυρογιαλούρο (Λάμπρο Κωνσταντάρα) που ρωτά τους χωριανούς του (όποιου) Πλατανιά «καλά, κι όταν αρρωσταίνετε τι κάνετε;» και παίρνει την εξαιρετική απάντηση «τι κάνουμε; ή ζούμε ή πεθαίνουμε!». Κάπως έτσι είναι και σήμερα, σωτήριον έτος 2012. Καιγόμαστε, σκοτωνόμαστε, μας κλέβουν, αρρωσταίνουμε, απλώς: ή ζούμε ή πεθαίνουμε, θέμα τύχης είναι. Και θέμα πιστώσεων, που δεν εγκρίνονται από την τρόικα...
Η Μεγαλόχαρη να βάλει το χέρι της!
Άλλα θέματα είχαμε προγραμματίσει για σήμερα, όμως αυτή η επικαιρότητα μας τα επισκίασε όλα. Τα καμένα αυτοκίνητα της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε αργότερα, όταν «όλα είχαν τελειώσει», στις 11:49:39 της 12.08.2012, δεν φεύγουν εύκολα απ’ τον νου μας.
Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 15.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου