Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

κυκλο-φ-οριακα 705 21.03.2012

μία απλή, ανθισμένη αμυγδαλιά

Καλημέρα, φτάσαμε αισίως στην εαρινή ισημερία, με ανοιξιάτικες λιακάδες.
Παραμεθαύριο έχουμε την Εθνική Επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (Κυριακή, φέτος, μία αργία λιγότερη, και, όπως σας έχουμε ξαναπεί, Κυριακή θα είναι και η 28η Οκτωβρίου υποχρεωτικά, οι δύο ημερομηνίες έχουν κάθε χρόνο σταθερή απόσταση μεταξύ τους 217 ημερών = 31 εβδομάδων ακριβώς, άρα συνολικά δύο αργίες λιγότερες φέτος. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πρωτομαγιά και τα Χριστούγεννα, που απέχουν 238 ημέρες, ήτοι 34 εβδομάδες ακριβώς. Ευτυχώς, η Πρωτομαγιά πέφτει Τρίτη).
Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν. Η Κυβέρνηση αποφάσισε οι παρελάσεις να γίνουν. Και πολύ καλά έκανε, κάθε άλλη απόφαση θα ήταν λανθασμένη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε, ομόφωνα απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω διαβάζοντας τα σχετικά, αφ’ ενός να μην στηθεί εξέδρα επισήμων και αφ’ ετέρου να συμμετάσχει σύσσωμο στην παρακολούθηση της παρέλασης. Αυτή η άποψη θεωρήθηκε καλύτερη, αυτή υιοθετήθηκε, δεν ξέρουμε αν συζητήθηκε και η δική μας της προηγούμενης Τετάρτης, που έλεγε να στηθεί η εξέδρα και να γεμίσει με αναπήρους και τραυματίες πολέμου, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και ερυθροσταυρίτες. Άρα, πάμε για παρέλαση χωρίς εξέδρα επισήμων (κι αυτό για πρώτη φορά) και μακάρι να πάνε όλα πολύ καλά.
Διαβάσαμε και τα αποτελέσματα των συσκέψεων για τον Περιφερειακό και την ΙΑΣΩΝ Α.Ε., ομολογώ ότι αφ’ ενός δεν έβγαλα συμπέρασμα και αφ’ ετέρου μπήκε στη ζωή μου μία καινούργια λέξη: αγροδιατροφικό κέντρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο ξανάκουσα και μία φράση που είχα να την ακούσω από την δεκαετία του ’80: δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Είπα «η ζωή μου κύκλους κάνει» και περιμένω να δω την κατάληξη. Για τον Περιφερειακό πάλι, είναι γεγονός ότι λείπουν ακόμη απαλλοτριώσεις; Ακόμη; Και μία καινούργια «σκούπα» κατάλαβα ότι θα δημοπρατηθεί τον Μάϊο με το καλό; Το έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, σήραγγα, γέφυρα κλπ. δεν κατάλαβα πότε θα ξεκινήσει να γίνεται.
Όμως, γίνεται η ιχθυόσκαλα, στον χώρο μετά τα παλιά σφαγεία. Μάλιστα, το έργο έχει ξεκινήσει, μετά από ταλαιπωρίες πολλών ετών. Κι εκεί δίπλα είναι έτοιμη η γέφυρα και σχεδόν έτοιμη ολόκληρη η πρόσβαση για την περιλάλητη, εδώ και πολλά χρόνια επίσης, είσοδο του Λιμένα από την περιοχή της Μπουρμπουλήθρας. Η οποία είσοδος θα αναδιαμορφώσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης ως προς την κίνηση των βαρέων οχημάτων προς/από τον Λιμένα.
Εμείς σας λέμε πάντα να πηγαίνετε μια βόλτα μια Κυριακή πρωί, να βλέπετε τα έργα που εξελίσσονται στην πόλη σας, έτσι ενημερώνεστε καλύτερα, έχει ενδιαφέρον. Θα μου πείτε «δε μας φτάνουν τόσες έννοιες;», θα σας πω ότι ίσως είναι κι αυτή μία μέθοδος αντιπερισπασμού στην τρέλα που καταδυναστεύει καθημερινά το μυαλό μας.
Επίσης γίνεται και ο ποδηλατόδρομος-πεζοδρόμιο στον δρόμο για τα Πευκάκια. Δεξιά πηγαίνοντας, διαμορφώνεται μια καινούργια εικόνα πόλης, ένα καινούργιο πολεοδομικό δεδομένο, που θα επιτρέπει σε πεζούς και ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια. Έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις μέσα στα Παλιά που, με εξαίρεση τον υπό διαμόρφωση ποδηλατόδρομο, κατά τη γνώμη μας είναι εξωραϊσμός και όχι κυκλοφοριακό-πολεοδομικό έργο. Τα αρχικά σχέδια άλλα πράγματα προέβλεπαν, όπως και στην Ευαγγελίστρια, όμως οι παρόδιοι δεν έβλεπαν μακριά, όπως και στην Ευαγγελίστρια, όπου η εξωραϊστική αναμόρφωση της πλατείας οσονούπω τερματίζεται.
«Τώρα που είναι Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν…»
Τίποτε δεν έγινε με την μεταφορά των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και των ΕΠΑΛ. Δήμος Κράτος και ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ, Δήμος και Κράτος, ο αγώνας διεκόπη όπως το ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Μείναμε σε εκκρεμότητα, που σημαίνει ότι τρώμε τα λεφτά μας σε βενζίνες. Τόσα που, αν τα δίναμε, οι γονείς του Μουσικού μόνο, απ’ ευθείας στο ΚΤΕΛ, θα έστελνε λεωφορείο έξω από κάθε σπίτι να τα μαζεύει ένα-ένα τα παιδιά μας. Αλλά το Κράτος δεν έχει λεφτά για τέτοιες «πολυτέλειες» και προτιμά να πληρώνουμε οι πολίτες-γονείς από τον έχω-χάσει-τον-λογαριασμό-πόσο μειωμένο μισθό μας την τιμή της βενζίνης, την οποία το Κράτος κρατάει υπέρογκη ώστε αναλόγως να εισπράττει. Μαγικό; Όχι, μνημονιακό!
Και μιλώντας για το Μουσικό Σχολείο Βόλου, να προσθέσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου για τις εξαίρετες εμφανίσεις όλων των μουσικών συνόλων του Σχολείου. Η επόμενη θα είναι στον Ιερό Ναό της Ανάληψης, το Σάββατο 31 Μαρτίου το βράδυ, στο πλαίσιο του 19ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διοργανώνει η Βολιώτικη Χορωδία. Να έρθετε να ακούσετε τα παιδιά υπό την διεύθυνση της κας Ρωξάνης Γιαρέντη, εμάς ως Βολιώτικη και δύο ακόμη Χορωδίες, από την Καρδίτσα και την Λάρισα, να υμνήσουμε μαζί τον Θεό μέσα στον ναό του.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αφιερωμένη, λοιπόν, η παρακείμενη φωτογραφία μαζί με τους σχετικούς στίχους του Γεωργίου Δροσίνη
«Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά με τα χεράκια της
και γέμισ' από τ΄ άνθη η πλάτη, η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.»
Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 21.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου