Χαρταετοί στις Αλυκές, 1995 |
Καλημέρα! Εδώ, σ’ αυτόν τον Κόσμο, τον μικρό, τον μέγα. Εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο που μας έλαχε να ζούμε και να αγαπάμε. Εδώ.
22 Φεβρουαρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης για τον Προσκοπισμό. Οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν τα ιδεώδη της Προσκοπικής Κίνησης. Μιας Κίνησης που φαίνεται ότι πολύ καλά κρατεί, αριθμεί πάνω από 20 εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο, είναι ένας φάρος για τα νέα παιδιά, μία όαση δημιουργίας και χαράς, μία ελπίδα για το μέλλον. Και στην περιφέρειά μας καλά κρατεί, πλήθος παιδιών, εφήβων, ανδρών και γυναικών απασχολείται στις ωραίες προσκοπικές δραστηριότητες στην θάλασσα, στο βουνό, στην πόλη μέσα στα εννέα (9) συστήματα ναυτοπροσκόπων, δασοπροσκόπων, (πεζο)προσκόπων και αεροπροσκόπων που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Ένας ωραίος κόσμος, γεμάτος με γνώσεις, με πίστη, με καθήκον, με τιμή.
Και μετά την επετειακή αυτή αναφορά, πάμε στα ιδιαιτέρως δικά μας.
Απορία μας προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες βλάβες στα φανάρια του Περιφερειακού, σχεδόν αποκλειστικά στον ισόπεδο κόμβο του Φυτόκου (την τελευταία φορά ο κόμβος κλείστηκε από την Τροχαία, προς αποφυγή ατυχημάτων, και ανοίχτηκε μόλις προχθές). Απορία, γιατί εκεί κι όχι αλλού – έχει μία σειρά από σηματοδοτούμενους κόμβους ο Περιφερειακός, Ελύτη (Κασσαβέτη), Καββαδία (Κύπρου), Ιωλκού, προς Κουκουράβας/Αγία Παρασκευή, Φυτόκου, Μελισσάτικα, έξι συνολικά, γιατί συνεχώς, σχεδόν, υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον κόμβο Φυτόκου; Απάντηση, βεβαίως, δεν μπορώ να δώσω, απλώς μια απορία μας έχει δημιουργηθεί, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να απαντήσει. Υπάρχει και η γνωστή εκκρεμότητα περί τις αρμοδιότητες και … η ζωή συνεχίζεται με σημαίες και με ταμπούρλα.
Εδώ (και καθόλου άσχετα με το προηγούμενο) έχω κι άλλη μία απορία, με το συμπάθιο. Έχει ή δεν έχει Αντιπεριφερειάρχη η Μαγνησία, κι αν έχει, ποιος, εν τέλει, είναι; Μήπως για μία ακόμη φορά η Μαγνησία «γράφει ιστορία» στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Και είναι καλό αυτό για την εν γένει πορεία των μαγνησιώτικων θεμάτων, μέσα στις τρέχουσες συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης;
Μέσα στις προαναφερθείσες συνθήκες φαίνεται ότι το μόνο επάγγελμα που ανθεί να είναι αυτό το καφετζή. Και το λέω αυτό διότι σε ποσοστό άνω του 90% ό,τι καινούργιο μαγαζί ανοίγει στο κέντρο (και στην περιφέρεια, υποθέτω, απλά δεν έχω πλήρη εποπτεία) είναι καφετέρια. Και, πάλι, για κακό δεν το λέω, καλά κάνουν οι άνθρωποι, ελεύθερη οικονομία έχουμε, εκτιμούν τις τάσεις της αγοράς, στήνουν επιχείρηση, καλά κάνουν, απασχολούν και κάποιον κόσμο. Για άλλο το λέω. Γιατί ακόμη είναι χειμώνας, κάνει κρύο, ο κόσμος μαζεύεται μέσα, δεν έχει πολλά, έως καθόλου δηλαδή, τραπεζάκια έξω. Αλλά έρχεται οσονούπω η Άνοιξη και θα αρχίσει μετά βεβαιότητος η μάχη των κλασσικών τραπεζοκαθισμάτων και των «σταντ», όπου σταντ οι πάγκοι, με ή χωρίς σκαμπώ, για τους όρθιους ή ημιόρθιους πελάτες. Και, ως γνωστόν, εμείς εδώ έχουμε χαρακτηρίσει παλαιότερα τα τραπεζοκαθίσματα (συνακόλουθα και τα «σταντ») ως επεκτατικόν και μεταστατικόν είδος του ζωικού βασιλείου. Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω, οι φύλακες έχουν την γνώση, οι κανόνες υπάρχουν, θέλω να πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν.
Εκεί πέρα, στην οδό Αλαμάνας, ξέρει κανείς τι γίνεται μ’ εκείνη την υπολειπόμενη απαλλοτρίωση, μετά την σιδηροδρομική γέφυρα; Κόσμος και κόσμος στριμώχνεται να περάσει σ’ εκείνο το απαράδεκτα στενό κομμάτι, διακινδυνεύοντας ακόμη και την σωματική του ακεραιότητα. Τι εμποδίζει, πια, την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού, τόσο για την περιοχή όσο και για την γενικότερη κυκλοφορία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, έργου;
Κολονάκια σιδερένια τοποθετήθηκαν πρόσφατα στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Γαλλίας, από Κ.Καρτάλη μέχρι Σπυρίδη. Επιτέλους, οφείλω να πω, διότι είναι κάτι περισσότερο από έξι (6) χρόνια που όλοι οι περί τα κυκλοφοριακά εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την πόλη συμφωνούσαμε ότι σ’ αυτό το σημείο χρειάζονταν να βάλουμε σιδερένια κολονάκια για να αποτρέψουμε την παράνομη στάθμευση. Αλλά δεν καθίστατο δυνατόν. Ε! τώρα κατέστη, να μη το πανηγυρίσουμε; Έχουν εντοπιστεί και μερικά άλλα σημεία όπου είναι απαραίτητα, θα μπουν κι αυτά. Κι αν προσέξατε, υπάρχει και μία άλλη εξέλιξη σ’ αυτό το θέμα: οι Τράπεζες, με ειδική διάταξη Νόμου, έχουν ζητήσει και πήραν από τον Δήμο άδεια να τοποθετήσουν με δικά τους έξοδα σιδερένια κολονάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά τους – προφανώς για κάποιους λόγους ασφαλείας. Γι αυτό και έχουν ξεφυτρώσει ένα σωρό κολονάκια, κυρίως στην οδό Ιάσονος.
Αυτά για σήμερα. Είμαστε και σε καρναβαλική περίοδο, εκδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, να ετοιμάζεται και ο αετός για την Καθαροδευτέρα (φωτο Αλυκές 1995). Πρέπει, είναι απαραίτητο, να συνεχίσουμε να ζούμε ως Έλληνες. Γεια σας.(δημοσιεύτηκε στην "Θεσσαλία" την Τετάρτη 22.02.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου