Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

κυκλο-φ-οριακα 697 25.01.2012


Καλημέρα νομοταγείς συμπολίτες! Να μας χαιρόμαστε, τέτοια κορόιδα που είμαστε. Διότι, μη μου πείτε, κορόιδα είμαστε, και μάλιστα μεγάλα. Όταν ένα Υπουργείο δεν ντρέπεται να δημοσιεύει κατάλογο με 4.151 ονόματα φυσικών προσώπων με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στις 25.11.2011 συνολικού ύψους 14 δισεκατομμυρίων 877 εκατομμυρίων ευρώ «και κάτι ψιλά», γιατί να μη μας αποκαλέσω όλους μας «κορόιδα»; Φαντάζεστε τι θαύμα ζωή θα είχαμε περάσει (και θα συνεχίζαμε να περνάμε, είμαι βέβαιος γι’ αυτό…) αν είχαμε όλα τα προηγούμενα ωραία χρόνια τα πλήρως αφορολόγητα έσοδα ενός ή μίας απ’ αυτούς του 4.151 συχωριανούς μας; Έτσι, από σκέτη περιέργεια, την «κατέβασα» από το διαδίκτυο τη λίστα σε ένα λογιστικό φύλλο και έκανα μερικά μαθηματικά αστειάκια, που δείχνουν ότι 15 συχωριανοί με τριψήφια εκατομμύρια χρωστάνε, λέει, 3 δις. 201 εκατ.. Μαζί με τους υπόλοιπους 261 που χρωστάνε διψήφια εκατομμύρια (σύνολο 276 άτομα, δηλαδή) η σούμα βγαίνει 9 δις. 231 εκατ., κάπου 1 δις. παραπάνω από την περίφημη 6η δόση, αν δεν κάνω λάθος. Οι οφειλές μονοψήφιων εκατομμυρίων δίνουν άθροισμα 4 δις. 466 εκατ., και τα υπόλοιπα 1 δις. 200 εκατ. περίπου είναι οφειλές μικρότερες του εκατομμυρίου. Και προσοχή: φυσικά πρόσωπα είναι όλα αυτά ε!, όχι εταιρείες. Απλά φυσικά πρόσωπα, σαν εμένα κι εσάς.
Ειλικρινά ρωτάω, χωρίς να περιμένω απάντηση, βέβαια. Δεν είναι ντροπή να δίνει το ίδιο το Υπουργείο, και κατ’ επέκταση το οργανωμένο ελληνικό Κράτος, στην δημοσιότητα την πλήρη απόδειξη της ανικανότητάς του; Διότι παντού, σ’ όλον τον Κόσμο, και στους άλλους κατοικημένους πλανήτες του Γαλαξία μας κατά πάσα πιθανότητα, όλοι οι πολίτες προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν οφειλές προς το Κράτος. Παντού, και μην ακούω παραμύθια του τύπου «οι ελβετοί (ή οι αμερικανοί ή οι σουηδοί) πολίτες έχουν φορολογική συνείδηση», τίποτε δεν έχουν, όποιος μπορεί, κάνει ότι μπορεί. Και το όλον θέμα είναι ακριβώς το να μη μπορεί  κανείς να αποφύγει την πληρωμή, την φορολόγηση, δηλαδή! Αυτό πασχίζουν (και πουθενά δεν υπάρχει το 100%, αυτό είναι βέβαιο) όλα τα «ευνομούμενα» Κράτη, με κατάλληλους Νόμους, Όργανα, Διαδικασίες, Δικαστήρια και λοιπά χρειώδη. Εδώ, σε τούτο το Κράτος μας, τι γίνεται, αδέρφια;
Πώς δημιουργείται μία «ληξιπρόθεσμη οφειλή» ύψους τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων; Με τη μία, μπαμ και κάτω, στις 20.11.2011 έγινε η μπίζνα και τι να κάνουμε; δεν πρόλαβε ο χριστιανός να πληρώσει μέχρι τις 25.11, είναι ληξιπρόθεσμος αλλά θα πληρώσει; Το πιστεύει κανείς αυτό; Ή είναι συσσωρευμένες οφειλές δεν ξέρω κι εγώ πόσων χρόνων, που κάθονται στα αρχεία του TAXIS (…και ηθική, πού ‘λεγε κι ο Δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου Περίανδρος Πόπωτας στο «Καφέ της Χαράς») και απλώς … περιμένουν να αυγατίσουν; Ποιος παρακολουθούσε όλα αυτά τα δεν-ξέρω-πόσα-χρόνια την εξέλιξη αυτών των τρελών αριθμών. Μήπως εσείς; Μήπως εγώ; Το ανέκαθεν Υπουργείο Οικονομικών, με όλους τους συμπαρομαρτούντες ελεγκτικούς και παραπεμπτικούς μηχανισμούς του, δεν ήταν ανέκαθεν αρμόδιο; Και βγαίνει τώρα, 25.11.2011, και μου λέει ότι ο απαίσιος, ο απαράδεκτος, ο εγκληματίας, ο αποδιοπομπαίος κύριος τάδε έχει «ληξιπρόθεσμες οφειλές» 160 εκατομμύρια ευρώ και αυτός φταίει που μας πετσοκόβεται εμάς ο μισθός κι εσάς η σύνταξη; Τι λέτε ρε παιδιά; Το σεβαστό Υπουργείο με τις μαυρομύτες, καμία ευθύνη δεν φέρει; Θα τρελαθούμε εντελώς;
Αμ τι θα κάνουμε, θαρρείς; θα τρελαθούμε. Τι «θα» δηλαδή, που ήδη…
Πάλι σκέφτομαι, μήπως αυτό εννοούσε, εκείνος ο καλός ο άνθρωπος (πώς τόνε λέγανε μωρέ…) που έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν»; Μήπως του ‘χανε δείξει, του ανθρώπου, αυτά τα νούμερα στους υπολογιστές, μαζί με όλα τ’ άλλα που αφορούν σε εταιρείες (Θέ μου σχώρα με…) και είπε κι αυτός «νάτα τα λεφτά!, θα τα πάρω και θα γίνω ο καλύτερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας» κι ύστερα πήρε δεν γράφεται τι κι έφυγε και πάει; Μήπως; σκέφτομαι.
Πάντως, σοβαρά τώρα, συμπολίτες, εγώ εκτιμώ ότι αυτό είναι το απολύτως μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στον ελληνικό χώρο. Η επί χρόνια μη είσπραξη των βεβαιωθέντων οφειλομένων. Διαχρονικό, διαπαραταξιακό, διεπιχειρηματικό, το μεγαλύτερο σκάνδαλο.
Αχ, εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει. Άλλα είχα το πρωί κατά νου να γράψω σήμερα κι ήρθε σφήνα αυτή η λίστα να αλλάξει τον ρουν της κυκλοφορίας των κυκλο-φ-οριακών. Για τα ψαροκάικα, που διαλύονται με επιδότηση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, ήθελα να γράψω και για τους ποδηλατοδρόμους, που παρελήφθησαν οριστικώς με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου αρ. 824/2011 από 28.12.2001, ήθελα να γράψω και για την κυκλοφορία στην οδό Κ.Καρτάλη ήθελα να γράψω, ας όψεται η λίστα. Και την επόμενη φορά εδώ θά ’μαστε.
Για σήμερα, για να σκεφτούμε κάτι θετικό, ορίστε μία ωραία φωτογραφία και μια γλυκιά κουβέντα από τον μεγάλο αργεντινό συγγραφέα Jorge Luis Borges.
Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην "Θεσσαλία" την Τετάρτη 25.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου