Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

κυκλο-φ-οριακα 695 11.01.2012

Κολυμβητήριο ΕΑΚ Βόλου, 2007
Με το δεξιό και το ακόμη πιο δεξιό πόδι και με την τρόικα χέρι-χέρι μπήκαμε «πάση δυνάμει» στο νέο έτος. Λένε οι «αρμόδιοι» ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εθνική χρεοκοπία, και το νέο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Διαχείρισης Χρεοκοπίας (κατά κόσμον «Οικονομικών»…) ετοιμάζεται να ψηφιστεί από όλους τους πάντοτε διαφωνούντες αλλά πάντοτε «δια το καλόν της πατρίδος» ομονοούντες μονίμους ενοίκους της Ελληνικής Βουλής. Κάποιοι το λένε αυτό συναίνεση, άλλοι το λένε κωλοτούμπα κι εμείς, τα ήδη χρεοκοπημένα νοικοκυριά, παρακολουθούμε απλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
     «Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!» όπως λέει κι ο εξαιρετικής σύλληψης και εκτέλεσης «γιατρός της πείνας» στην τηλεοπτική διαφήμιση. Ο οποίος, βεβαίως, για να μην ξεχνάμε και τις γλωσσικές μας ευαισθησίες, βάζει «σος» στα σουβλάκια του, όπου «σος» η μουστάρδα, ο ντοματοπολτός (ελληνιστί κέτσαπ), και κάτι που δεν το ξέρω αλλά ακούγεται σαν «σος μπερνέ». Άρα, την επόμενη φορά που θα πάτε να πάρετε σουβλάκι απ’ τον κυρ-Θανάση της γειτονιάς σας ζητείστε να σας βάλει και μία σος για να γλιστράει καλύτερα! Και προσοχή στο κρεμμυδάκι, βρασμένο ή άβραστο, αναλόγως!!
     37.107 παραβάσεις βεβαίωσε το 2011 η Δημοτική Αστυνομία, για όλα τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που εκ του Νόμου καλείται να αστυνομεύει. Ένα από αυτά, κι εμείς το τονίζουμε γιατί έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό από όλους, ένα μόνο από αυτά τα πολλά ζητήματα είναι η κυκλοφορία και ιδιαιτέρως η παράνομη στάθμευση. Διαβάσαμε το ρεπορτάζ και διαμορφώσαμε για σας τον ακόλουθο απλό πίνακα όπου στις στήλες «ανά μήνα» και «ανά ημέρα» υπάρχει ο μαθηματικός μέσος όρος για 12 μήνες και για 25 ημέρες κάθε μήνα (προφανώς τα πραγματικά νούμερα διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα, αλλά και οι μέσοι όροι έχουν κι αυτοί τη σημασία τους):

     Περισσότερη «ανάλυση» δεν χρειάζεται, νομίζω, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η Δημοτική Αστυνομία, με αυτές τις δυνάμεις που μπορεί να διαθέσει για την παράνομη στάθμευση, την κάνει τη δουλειά της, κι ας νομίζουν κάποιοι ότι «κόβει βόλτες κι όχι πρόστιμα» (και η πλάκα είναι ότι αυτοί που το νομίζουν αυτό είναι συνήθως και οι πρώτοι που παρανομούν και διαμαρτύρονται όταν τρώνε πρόστιμο...). Το θέμα είναι πότε θα καταλάβουμε εμείς οι πολίτες ότι κάνουμε κακό στην πόλη και στην κοινωνία όλη και στους ίδιους μας τους εαυτούς όταν παραβιάζουμε τόσο βάναυσα στοιχειώδη ανθρώπινα, δικά μας, δικαιώματα.

     Η ανοιχτή πισίνα του Κολυμβητηρίου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) του Δήμου Βόλου έκλεισε «επισήμως» από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου λόγω έλλειψης χρημάτων για την πληρωμή του φυσικού αερίου που χρειάζεται για να ζεσταίνει το νερό. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, πέρα από τις πασίγνωστες αντιδικίες μεταξύ των πάρα πολλών, κατά την ταπεινή μας γνώμη, ναυταθλητικών σωματείων της πόλης μας για το μοίρασμα της μεγάλης πισίνας στο κλειστό κολυμβητήριο «Βασίλης Πολύμερος» της Νέας Ιωνίας. Κι εγώ θυμάμαι (δεν ξέρω, πια, γιατί συνεχίζω να θυμάμαι …) πριν από δυο χρόνια, φθινόπωρο του 2009, που πάλι έμεινε για ένα διάστημα κλειστή η ανοιχτή πισίνα του ΕΑΚ λόγω έλλειψης χρημάτων, τον σάλο που είχε δημιουργηθεί, τις διαμαρτυρίες, τις δηλώσεις και διαδηλώσεις, τους προπονητές και τα παιδάκια-αθλητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με συνθήματα κατά της ανάλγητης Δημοτικής Αρχής του Βόλου, που πήγαινε να καταστρέψει την νεολαία της πόλης. Και τότε υπήρχε το «Βασίλης Πολύμερος», και τότε μία πόλη ήμασταν, και τότε οικονομικές δυσκολίες μεγάλες υπήρχαν στους Δήμους, τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και το τότε «εξωφρενικό» έγινε σήμερα «αυτονόητο»; Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι παράγοντες, τα ίδια μέσα μαζικής ενημέρωσης, που τότε «βγήκαν απ’ τα ρούχα τους», τώρα όχι απλώς σιωπούν αιδημόνως αλλά αποδέχονται πλήρως το γεγονός; Αν υπάρχει απάντηση, ας δοθεί δημοσίως, παρακαλώ – αλλά μάλλον μάταια θα περιμένω …
     Στοιχειώδη δικαιώματα ποιότητας ζωής. Στην φωτογραφία η ανωτέρω ανοιχτή πισίνα σε πλήρη λειτουργία με χιόνι στο γκαζόν, αρχές του 2007. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην "Θεσσαλία" την Τετάρτη 11.01.2012 με την φωτογραφία ασπρόμαυρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου