Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 934, 4 Ιουλίου 2018



Όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει η στήλη την προηγούμενη Τετάρτη χάθηκε η κακιά Νεφέλη μέσα στων ουρανών τα νέφη, ξαναφάνηκε ο ήλιος μετά το ουράνιο τόξο πάνω απ’ τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών της παραλίας μας και έγινε καλοκαίρι. Αφήνοντας πίσω κάτι μισο-αρμόδιους να αλληλοκατηγορούνται επί των αντιπλημμυρικών έργων, μέχρι και τον Μάκη τον Τσεκουράτο κάπου πήρε το μάτι μου, μαζί με το βαρύγδουπο ύφος του, να κατανέμει, πάλι, ευθύνες – κι οι άλλοι μέσα στα νερά, να περιμένουν να συνέλθει (από το κώμα; από κάτι άλλο;) το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ωραία πράματα. Ευτυχώς υπάρχει το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου και περνάμε κάποιες «ανέμελες» ώρες παρέα με κάτι παιδάκια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε όποια νομισματική μονάδα θέλετε. Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα, του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού – στα γήπεδα της Ρωσίας!
Αλλά εμείς έχουμε κι άλλες έννοιες, καλλιτεχνικού περιεχομένου ως συχνάκις είθισται. Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», στις 9:15 μ.μ, η Βολιώτικη Χορωδία συμμετέχει στην παρουσίαση του εμβληματικού έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Ερμηνεύουν επί σκηνής ως λαϊκός τραγουδιστής ο πολύ γνωστός Δημήτρης Μπάσης, ως ψάλτης ο βαρύτονος Ιορδάνης Παπάζογλου, και ως αφηγητής ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Γρηγόρης Γαλάτης. Τα χορωδιακά μέρη του έργου τραγουδούν η «Βολιώτικη Χορωδία» (διδασκαλία Στάσα Τζάλλα), η «Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας» (διδασκαλία Δημήτρης Καρβούνης) και ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορωδία Αταλάντης» (διδασκαλία Αντιγόνη Κερετζή). Τη μουσική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος.
Να έρθετε στο Θέατρο την Δευτέρα. Το λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» είναι η κορύφωση της ελληνικής μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. Είναι ένα έργο που δεν είναι εύκολο να παρουσιαστεί σωστά, χρειάζεται πολλούς και καλούς συντελεστές, χρειάζεται μεγάλη και μεθοδική προετοιμασία. Δεν είναι μια συναυλία άντε βάλε δυο μπουζούκια ένα μπάσο κι ένα ντραμς, άντε και δυο «ονόματα» στα μικρόφωνα, δώσε 15 ευρά κι έλα να ρίξεις τις βόλτες σου επί των κερκίδων να μερακλώσεις μέχρι του χρόνου που θα ξανάρθουμε. Το «Άξιον Εστί» είναι μια Λειτουργία, είναι μια Μέθεξη, είναι «κάθε λέξη κι από ‘να χελιδόνι», είναι κάθε φράση μια εικόνα Ελλάδας, κάθε νότα μια κραυγή, ένα Δοξαστικό. Πιστεύω, χωρίς έπαρση αλλά και χωρίς φόβο, πως όποιος δεν έχει εντρυφήσει στην ουσία αυτού του έργου για πολλά Ελληνικά πράγματα «δεν δικαιούται δια να ομιλεί». Και, πιστέψτε με, ξέρω πολλούς σύγχρονους αυτό που λέμε «πολύ Έλληνες», που προσφάτως έμαθαν να ξεφωνίζουν (όχι να τραγουδούν, αυτό είναι δύσκολο…) την επίκληση στον Νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης, την οποία μέχρι πρότινος θεωρούσαν καταδικαστέο κομμουνιστικό παιάνα …
Ελάτε, λοιπόν. «Άξιον Εστί το τίμημα». Ελάτε μαζί με τα παιδιά σας, με τα εγγόνια σας. Ο Πολιτισμός είναι Σχολείο, ο Πολιτισμός μας κάνει Έλληνες, όχι τα μαθηματικά!
Συγγνώμη, παρασύρθηκα. Κάθε φορά που ασχολούμαι μ’ αυτό το έργο «κάτι παθαίνω» - για όποιους διατηρούν καλή μνήμη η Βολιώτικη Χορωδία το τόλμησε το 2014, μαζί με την Χορωδία Αταλάντης, και δεν απογοήτευσε όσους το άκουσαν.
Εκτός από έναν τρίτο, κατά σειρά, κυκλικό κόμβο, στην διασταύρωση Λαμπράκη-Παπαδιαμάντη τίποτε άλλο σημαντικό δεν συμβαίνει στα κυκλοφοριακά μας. Θα τα ξαναπούμε, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 04.07.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου