Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

κυκλο-φ-οριακα 927, 10 Μαΐου 2018

Άγιος Νικόλαος στην Βιστωνίδα λίμνη


Καλημέρα συμπολίτες. Μόλις επιστρέψαμε από Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, όπου η Βολιώτικη Χορωδία εκπροσώπησε επάξια την πόλη μας στις εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση της Θράκης στο Ελληνικό Κράτος, στις 14 Μαΐου 1920 (που οριστικοποιήθηκε με την συνθήκη των Σεβρών τον Ιούλιο του ίδιου έτους), οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Μάιο σε όλες τις πόλεις της Θράκης, με γενικό τίτλο «Ελευθέρια». Μια ακόμη δυνατή εμπειρία σε τόπους ελληνικούς, που σφύζουν από ζωή και αναζητούν ευφρόσυνες πνευματικές απολαύσεις.

Πήγαμε κι ήρθαμε χρησιμοποιώντας την ευλογημένη Εγνατία Οδό, στην οποία κατασκευάζονται νέοι σταθμοί διοδίων, αλλά δεν κατασκευάζεται ούτε ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ). Κατόπιν αυτού, αν ταξιδεύετε προς τα εκεί, να έχετε τον νου σας στην βενζίνη, μπορεί πολύ εύκολα να μείνετε στη μέση του δρόμου…

Στην επιστροφή επισκεφθήκαμε τον Άγιο Νικόλαο, χτισμένο το 1904 σε μία νησίδα της λίμνης Βιστωνίδας, ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου (αυτή την ορθογραφία χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι μοναχοί αυτού του μοναστηριού, αν και σε πολλά λεξικά κλπ. υπάρχει η γραφή με «ε», «Βατοπεδίου») από όπου και η σημερινή μας φωτογραφία.

Πίσω στα μέρη μας ο δρόμος μπροστά στην Χαλυβουργία παραμένει ως είχε, οι πυλώνες ηλεκτροφωτισμού στο σκοτεινό κομμάτι του ίδιου δρόμου Βόλου-Βελεστίνου ακόμη δεν έχουν υψωθεί, ο κυκλικός κόμβος με τα πράσινα φωτάκια και το άσπρο welcome θυμίζει λίγο Las Vegas αλλά λειτουργεί μια χαρά (a propos, σ’ εκείνον τον χάρτη του 1961 του κ. Μπολώτα, όπου είχα βρει τους δύο κυκλικούς κόμβους ΚΤΕΛ-Δημαρχείο και τους είχα δημοσιεύσει στις 7 Μαρτίου 2018, προχθές ανακάλυψα ότι κι εκεί, Λαρίσης-Μπότσαρη-Δερβενακίων υπήρχε τότε επίσης κυκλικός κόμβος! Την επόμενη φορά θα σας δημοσιεύσω το σχετικό απόσπασμα χάρτη).

Από εκεί στην άλλη άκρη της πόλης, στις στροφές της Γορίτσας. Όπου δεν είναι σπάνιες οι εκτροπές αυτοκινήτων, που καταλήγουν στα βράχια – έχουμε θρηνήσει και νεκρούς, αλλά υπάρχουν και οι «τυχεροί», όπως πρόσφατα, όπου το όχημα προσγειώθηκε ανώμαλα μεν χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για τους επιβαίνοντες δε. Όμως προτού θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, λέω πως είναι σκόπιμο να τοποθετηθούν κατά μήκος, έξω, βεβαίως, από τον χώρο διέλευσης του τραίνου, μπάρες ασφαλείας. Τώρα που, καθώς φαίνεται, η Περιφερειακή Ενότητα έχει τέτοια εργολαβία – και εν προκειμένω, εύγε για την τοποθέτηση στον δρόμο πάνω από την Κριθαριά.

Πίσω ξανά, στον Κραυσίδωνα. Με συνάντησε ένας συμπολίτης, που με θυμότανε επειδή του είχα δώσει κάποτε επαγγελματική άδεια οδήγησης, και με παρακάλεσε να γράψω κάτι σχετικά με την «βλακεία» (για την ακρίβεια χρησιμοποίησε την άλλη λέξη που τελειώνει σε «…κία») που έγινε με το σπάσιμο της νησίδας και τα καινούργια φανάρια Καραμπατζάκη-Φιλαδελφείας. Του είπα ότι την πόλη την ρυθμίζουν πλέον μεγάλοι και τρανοί συγκοινωνιολόγοι (κι έχουν ακόμη αρκετά να δουν τα μάτια μας…) που ξέρουν καλύτερα και ό,τι κι αν γράψουμε εμείς το αυτί τους δεν ιδρώνει – καθότι έχουμε ήδη γράψει δύο φορές σχετικά. Και δεν τους νοιάζει, εν τέλει, αν και ποιοι συμπολίτες ταλαιπωρούνται. Αμήν.

30 Χρόνια γιορτάζει φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το δικό μας Πανεπιστήμιο. Ευχόμαστε μακροημέρευση και ευρωστία. Και να κατανοήσει ο λαός του Βόλου ότι το Πανεπιστήμιο είναι ό,τι καλύτερο συνέβη σ’ αυτή την πόλη από καταβολής της. 1988-2018, 30 χρόνια, και φέτος συμπίπτει η μεγάλη διεύρυνση με την ενσωμάτωση των ΤΕΙ, πεδίον δόξης λαμπρόν.

Θα σας αφήσω με ένα ποίημα του Αχιλλέα Παράσχου (1838-1895), που ήταν για την προηγούμενη φορά αλλά δεν χωρούσε: «Eίναι ανθέων εορτή, η πρώτη του Mαΐου, / Tο άσμα της νεότητος, η άνοιξις του βίου. / Φευ· την καρδίαν μου αυτή η εορτή ξεσχίζει, / Kαι άλλην πρώτην εις εμέ Mαΐου ενθυμίζει».

Επιμένω: Οι αναμνήσεις μας είναι η περιουσία της ψυχής μας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Πέμπτη 10.05.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου