Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 918, 15 Φεβρουαρίου 2018

το Τραινάκι του Πηλίου Δράκος, Καρναβάλι 1960


Καλημέρα και πάλι, συμπολίτες. Παραπροχθές, 9 Φεβρουαρίου, εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (μόνο κάποιοι «διανοούμενοι» και λίγα «ψώνια» το πήραν χαμπάρι και εόρτασαν), προχθές, 13 Φεβρουαρίου, εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα Ραδιοφωνίας (μόνο όσοι ακούν τους σταθμούς της ΕΡΤ ενημερώθηκαν, οι υπόλοιποι ασχολούνται με πολύ σοβαρότερα πράγματα) κι εμείς θυμηθήκαμε το μαύρο στην ΕΡΤ, από τις 11 Ιουνίου 2013 έως τις 11 Ιουνίου 2015 – παρεμπιπτόντως, τώρα που πάει να κλείσει το Μεγάλο Κανάλι λόγω αλλαγής προσανατολισμών των ιδιοκτητών του, εγώ τι πρέπει να κάνω, να κλαίω ή να γελάω;

Και για τα περί παραγραφής των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων στο πολύ νωρίς χαρακτηρισθέν ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους», το σκάνδαλο αναφορικά με την πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων Novartis, επίσης πείτε μου τι πρέπει να κάνω, να κλαίω ή να γελάω. Είναι απίθανα αυτά που ζούμε, συμπολίτες, χρόνια τώρα, ακούμε για Νόμους που πρέπει να αλλάξουν αλλά δεν ακούμε γιατί δεν αλλάζουν, ακούμε για Επιτροπές που συγκροτούνται με βάση άλλους Νόμους και Προφήτες και με κάθε σεβασμό στις Δημοκρατικές Διαδικασίες με μόνο σκοπό να διαπιστώσουν ότι πράγματι υπάρχει παραγραφή. Νομίζω, συμπολίτες, ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους είναι το σκάνδαλο των παραγραφών. Χωρίς πάθος και χωρίς φόβο.


Κι ανάμεσα σε Novartis και Σκοπιανό να! και οι προκλητικές τουρκικές ακταιωροί στα εθνικά ύδατα του Αιγαίου μας – χρειάζεται ψυχραιμία, οι θερμοκέφαλοι στην Τουρκία, αλλά και οι θερμοκέφαλοι στην Ελλάδα, μερικοί «ενισχυμένοι» και μέσα από τα συλλαλητήρια, αυξάνονται, και οι πολεμοχαρείς κραυγές εντείνονται – χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία.

Απ’ το Αιγαίο στον Βόλο, ένα τσιγάρο δρόμος. Κι απ’ το δικό μας Αιγαίο, κάτω στον Αη Γιάννη, ακόμη λιγότερο. Όπου τι γίνεται με τον παραλιακό δρόμο και το τοιχίο που έσπασαν με την μεγάλη φουρτούνα στις 13.01.2018; Διαβάζω ότι ο Δήμαρχος ακόμη ψάχνει να βρει λεφτά για τις απαραίτητες μεγάλες επισκευές. Κι ο καιρός λιγοστεύει, ο Αη Γιάννης δεν μπορεί να μείνει με κομμένο δρόμο, αν είναι δυνατόν! Για το λιμάνι πάλι δεν ακούω τίποτε, δεν ξέρω τι γίνεται, δύσκολα πράματα ψυχανεμίζομαι.

Μπαίνοντας στην πόλη από την μεριά των Αλυκών, στην συμβολή της οδού Σέκερη με την οδό Αθηνών, ο Δήμος έχει εδώ και χρόνια τοποθετήσει τρεις ιστούς και τρεις σημαίες: ελληνική, δημοτική και ευρωπαϊκή. Και καλά έκανε, ωραίο πράγμα είναι οι σημαίες. Μόνο που έχουν ένα κακό: πρέπει, κατά καιρούς, να ανανεώνονται. Αλλιώς κουρελιάζονται και γίνονται ένα χάλι – έτσι είναι τώρα, ένα χάλι, και πρέπει η Υπηρεσία Συντήρησης να τις ανανεώσει.

Ενστάσεις διατυπώνονται για τον κυκλικό κόμβο στο Δημαρχείο. Ερωτήθηκα σχετικά από το Ράδιο ΕΝΑ και απάντησα ότι είναι κρίσιμο ζήτημα η συμφόρηση που παρατηρείται σχεδόν συστηματικά στην οδό Ιάσονος, στην αρχή λόγω της Στάσης και στην οδό Κ.Καρτάλη λόγω της αριστερής στροφής. Υπενθύμισα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου 220/02.06.2008 για διέλευση των λεωφορειακών γραμμών 2, 3, 4, 7, 8, 9 από την παραλιακή οδό Αργοναυτών (αντί της οδού Ιάσονος) και στην συνέχεια από την οδό Κ.Καρτάλη. Μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση, ύστερα από δική μας πρόταση, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα της Ιάσονος, αλλά που δεν υλοποιήθηκε λόγω ισχυρών παραλιακών αντιδράσεων. Νομίζω ότι είναι καιρός να την ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι, πολιτικοί και επιστήμονες. Διότι υπάρχει όντως ο κίνδυνος να «μπλέξουμε» με τον κυκλικό κόμβο, που πρέπει να εξυπηρετεί 65.000 οχήματα ημερησίως!

Άντε και Καλά Κούλουμα, συμπολίτες. Χωρίς καρνάβαλο στην πυρά, έχουμε άλλα πράγματα για κάψιμο. Ας θυμηθούμε το Τραινάκι του Πηλίου μεταμφιεσμένο σε Δράκο, στο Καρναβάλι του 1960, φωτογραφία από το Αρχείο Ζημέρη του ΔΗ.Κ.Ι. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Πέμπτη 15.02.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου