Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 917, 7 Φεβρουαρίου 2018

φωταέριο και ηλεκτρισμός, παρέα στην παραλία του Βόλου


Καλημέρα συμπολίτες. Μόλις τελείωσαν τα συλλαλητήρια ξεκινάει το χαρακτηρισθέν ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους», το σκάνδαλο της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκων Novartis. Αυτά τα υπερθετικά εμάς μας τρομάζουν και μας προβληματίζουν, «τεράστιο» ήταν και το σκάνδαλο SIEMENS και δεν έγινε απολύτως τίποτε, «μεγάλο» ήταν και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και αθωώθηκαν οι πάντες, για το σκάνδαλο Κοσκωτά μόνο ο ίδιος καταδικάστηκε και όλοι οι υπόλοιποι αποδόθηκαν ως λευκές περιστερές στην κοινωνία, λίστα λαγκάρντ και συναφείς αστειότητες με offshore εταιρείες έχουν δέκα χρόνια που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές – άντε να δούμε τι θα προκύψει τώρα, τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει.

Πάντως, συμπολίτες, με το χέρι στην καρδιά και με γνώση των συνεπειών, λέω ότι αυτή η εμφάνιση του Μεγάλου μας Μίκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας με στεναχώρησε. Όχι τόσο για το μήνυμα που διάβασε – δικαιούται να έχει όποια άποψη θέλει κι εγώ δεν είμαι αυτός που θα κρίνει τις απόψεις ενός τόσο μεγάλου πνεύματος – όσο για το σκηνικό μέσα στο οποίο δέχτηκε να ενταχθεί και, κυρίως, για την παντελώς απαράδεκτη χρησιμοποίηση των ιερών στίχων της Ρωμιοσύνης του Γιάννη Ρίτσου, που ο ίδιος μελοποίησε το 1966 και μας τους χάρισε για να μας κρατήσουν, μαζί με πολλούς άλλους, πνευματικά ζωντανούς στην περίοδο της χούντας και μέχρι χθες.

Η ζωή συνεχίζεται, την Ιστορία δεν μπορεί κανένας να την αλλάξει. Πάμε παρακάτω.


Όπως αναμενόταν δεν βρέθηκε αρμόδιος να απαντήσει, είτε για τους κατανεμητές των οπτικών ινών στα πεζοδρόμια, είτε για την ορατότητα και την διασφάλισή της στις διασταυρώσεις των δρόμων. Ασήμαντα θέματα, έχουν σπουδαιότερα να ασχοληθούν οι αρμόδιοι, π.χ. στον χώρο της αφετηρίας των λεωφορείων στον Άναυρο, όπου τον Οκτώβριο 2017 τοποθετήθηκαν μετά βαΐων και κλάδων κορύνες «ρυθμιστικές της κυκλοφορίας» και μέσα στον Ιανουάριο 2018 αφαιρέθηκαν (υπάρχουν, βεβαίως, οι φωτογραφίες τότε και τώρα) – γιατί μπήκαν δεν κατάλαβε κανείς.

Έργο σοβαρό γίνεται στον δρόμο Βόλου-Βελεστίνου, πέραν της συνολικής ανακατασκευής του μεγάλου τμήματος – το οποίο, παρεμπιπτόντως, προχωρεί προς ολοκλήρωση, αργά – αργά, αλλά προχωρεί. Το (επίσης) σοβαρό είναι ένα έργο ηλεκτροφωτισμού πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο, στο τμήμα (από Βόλο προς Βελεστίνο) πριν τον κόμβο Σέσκλου μέχρι μετά το πρατήριο καυσίμων δεξιά. Ένα τμήμα που έχει από κατασκευής μείνει χωρίς φως, πολλάκις χαρακτηρισμένο ως πολύ επικίνδυνο, καθότι έχει και στροφές με αρνητική κλίση. Ορθώς, λοιπόν, τώρα τοποθετούνται κολώνες φωτισμού, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης αυτού του δρόμου, ο οποίος δρόμος, αν η πληροφόρησή μας είναι σωστή, όταν θα τελειώσουν όλα με το καλό θα αποκτήσει τον χαρακτηρισμό αυτοκινητοδρόμου με τον αριθμό Α12. Αυτοκινητοδρόμου, λέω, κι αυτό θα έχει μια σειρά από ευχάριστα αλλά και μερικά δυσάρεστα αποτελέσματα – αν έχω λάθος παρακαλώ πολύ κάποιος να μου το διορθώσει.

«Το φως κοστίζει λιγότερο απ’ το σκοτάδι» συνήθιζε να λέει ένας παλαιότερος Δήμαρχος του Βόλου και ήξερε καλά τι έλεγε. Εύγε, λοιπόν, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και … πάμε γι’ άλλα.

Αρχίζει οσονούπω η κατασκευή του δεύτερου, σε χρονική σειρά, κυκλικού κόμβου, στην διασταύρωση των οδών Λαμπράκη/Σέκερη/Λαχανά. Στο σημείο αυτό υπήρχε το εργοστάσιο φωταερίου, που λειτούργησε από το 1895 μέχρι το 1918 οπότε εξαγοράστηκε από την Ηλεκτρική Εταιρεία, και πριν απ’ αυτό υπήρχε Οθωμανικό Νεκροταφείο. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο σημείο λειτουργούσε ένας ωραίος κυκλικός κόμβος, οι παλαιότεροι βολιώτες πρέπει να τον θυμούνται. Κάνω έκκληση αν κάποιος,-α έχει μια φωτογραφία με αυτόν τον κόμβο, να έρθει σε επαφή μαζί μου.

Στην φωτογραφία Φωτισμός με φωταέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στην παραλία του Βόλου, 1900. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.

Περισσότερα την άλλη φορά. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 07.02.2018 πλήρες, με την φωτογραφία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου