Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 878 22 Φεβρουαρίου 2017

Απόστολος Καψιώτης, έτοιμος!


Καλήν ημέραν άρχοντες και αρχόντισσες συμπολίτες και συμπολίτισσες. Ως επιζήσαντες ενός ακόμη Eurogroup που χρειάζεται «αποκρυπτογράφηση» και εν μέσω καρναβαλικών, γενικώς, εκδηλώσεων, βαδίζουμε απτόητοι προς τα πεπρωμένα της φυλής μας (όπως λέμε «το πετρωμένον φαγείν αδύνατον»).

Η σημερινή 22α Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης των Προσκόπων. Είναι ημέρα τιμής στον ιδρυτή του Προσκοπισμού, τον Ρόμπερτ Στίβενσον Σμιθ Μπέηντεν-Πάουελ (Robert Stephenson Smyth Baden-Powell), που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Λονδίνο και πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1941 στο Νυερί της Κένυας. Κι εμείς ως Ενεργοί Παλαιοί Πρόσκοποι του 58ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου τιμούμε ομοίως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα.

Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, με την αμέριστη βοήθεια της «Θεσσαλίας». Εγκαινιάζουμε μία εκπομπή στην διαδικτυακή τηλεόραση «Θ tv» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση e-thessalia.gr της εφημερίδας μας, με τίτλο «Έσο έτοιμος» και παρουσιαστή τον πασίγνωστο και εξαιρετικό Απόστολο Καψιώτη, επίσης Παλαιό Πρόσκοπο του 58ου. Σήμερα, λοιπόν, 22.02.2017, ώρα 8:00 μμ στην «Θ tv» η πρώτη, ίσως και παγκοσμίως, καθαρά προσκοπική εκπομπή, από τον Βόλο στον αέρα του διαδικτύου. Για να την δείτε, πρέπει να έχετε (εσείς ή ένα παιδί ή ένα εγγόνι…) σύνδεση internet σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε τάμπλετ ή σε έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Μετά μπαίνετε στο google, πληκτρολογείτε e-thessalia.gr, ανοίγει η ηλεκτρονική σελίδα της «Θεσσαλίας», πηγαίνετε το «ποντίκι» δεξιά στην πρασινωπή μπάρα και στην άκρη βρίσκετε το Θ-TV. Πατάτε «αριστερό κλικ» και βρίσκεστε μέσα στο αρχείο όλων των διαδικτυακών μας εκπομπών. Στην ίδια θέση βρίσκονται και τα δικά μας διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα, τα οποία συνεχίζονται ακάθεκτα.


Ημέρα σκέψης, λοιπόν, με πολλές σκέψεις πάνω στο περιεχόμενο της Υπόσχεσης και του Νόμου των Προσκόπων. «Να βοηθώ κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση» και η «κλασσική» καλή πράξη που μαθαίναμε τότε και μαθαίνουν και τώρα οι πρόσκοποι ότι πρέπει να κάνουν είναι το να βοηθούν μια γριούλα να περάσει απέναντι στον δρόμο.

Μια γριούλα, ναι. Ή έναν γεράκο. Τώρα που πλησιάζουμε κι εμείς σ’ αυτές τις ηλικίες αντιλαμβανόμαστε ακόμη καλύτερα την σημασία αυτής της προσφοράς.

Και εκεί που έκανα αυτές τις όμορφες σκέψεις άστραψε εντός μου η εικόνα των τυφλών συνανθρώπων μας που προσπαθούν να διασχίσουν τον δρόμο, χωρίς, βέβαια, την βοήθεια του προσκόπου, που είναι αδύνατον να είναι πανταχού παρών, και μάλιστα στους σηματοδοτημένους κόμβους, στα φανάρια δηλαδή.

Τον Ιούλιο του 2009, όντας Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου αρμόδιος για τα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Πρόεδρο του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί», τον εξαιρετικό Άνθρωπο Λάμπρο Παρασκευά, που κατέληξε στην εγκατάσταση του πρώτου ηχητικού σηματοδότη για τυφλούς στην πόλη μας, Ιάσονος και Μαυροκορδάτου, στο Πανεπιστήμιο. Τότε, στα κυκλο-φ-οριακά 619, στις 17.07.2009 γράφαμε: «…ακούμε τις κατσάδες του και τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών που εκπροσωπεί (ο Λάμπρος Παρασκευάς) και αγωνιούμε να ανταποκριθούμε. Δύσκολο, σε μια κοινωνία σαν τη δική μας, που βλέπει, και δεν βλέπει ότι δίπλα μας υπάρχουν κάπου 400 συμπολίτες που δεν βλέπουν. Και πόσοι άλλοι που δεν ακούν, που δεν μιλούν, που δεν περπατούν. Προσπαθούμε, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο…».

Γεγονός είναι ότι κάναμε μια προσπάθεια όσο ήμασταν στο Συμβούλιο του Δήμου. Στα κυκλο-φ-οριακά 641, στις 02.07.2010 έχουμε γράψει: «…Ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν ήδη φωτεινοί σηματοδότες με ηχητικό σήμα για τυφλούς στα κεντρικότερα σημεία του Βόλου. Είχαμε έναν στο Πανεπιστήμιο, Ιάσονος-Μαυροκορδάτου, τώρα έχουμε οκτώ μαζί με Δημητριάδος-Κ.Καρτάλη και Ιωλκού, Ιάσονος-Ιωλκού και Κ.Καρτάλη, Κ.Καρτάλη-Γαλλίας και Γαζή και Ιωλκού-Γαλλίας. Θα ακολουθήσουν οι κόμβοι Λαμπράκη-Σέκερη (στα ΚΤΕΛ) και Πολυμέρη-Αθανασάκη (στο Νοσοκομείο) και έπεται συνέχεια…».

Πέρασε καιρός από τότε, οι Δημοτικές Αρχές άλλαξαν, κι εμείς το «χάσαμε» το θέμα μέσα στον κυκεώνα των ελληνικών και των προσωπικών προβλημάτων μας. Σήμερα κανένα ηχητικό σήμα για τυφλούς δεν ηχεί στα φανάρια της πόλης. Κανένα. Κι αν ρωτήσω να μάθω το γιατί, θ’ ακούσω, είμαι βέβαιος, τα μύρια όσα «τεχνικά» και «άτεχνα», οικονομικά, αναπτυξιακά, μνημονιακά, υγιεινολογικά και ότι βάζει ο νους σας «επιχειρήματα».

Η ουσία θα είναι μία και μοναδική, συμπολίτες: δεν είμαστε εμείς για τέτοια, αυτά είναι για τους κουτόφραγκους… Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και, εν μέρει, γίνονται, δεν είμαστε μια κοινωνία που ασχολείται με τέτοιου είδους προβλήματα.

Προβληματιστείτε και θα δείτε ότι δεν έχω άδικο. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 22.02.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου