Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

οι τρεις φωνές



Το πρωί της 27 Απριλίου 1941, Κυριακή του Θωμά, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αθήνα. Μπροστά στο μικρόφωνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών κάθεται ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, που λέει:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι. Έλληνες, οι γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέρφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τα προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες, ψηλά τις καρδιές! Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης».

Λίγο μετά, ο εύζωνος φρουρός της Ακρόπολης Κωνσταντίνος Κουκίδης τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια των Ναζί. Άρχιζε η αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στην γερμανική κατοχή.

Την νύχτα της Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, λίγο πριν τις 3:00, στο μικρόφωνο του ραδιοσταθμού «των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων» του Πολυτεχνείου, βρίσκεται ο Δημήτρης Παπαχρήστος, που λέει:

«…είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι, ήδη τα τανκς κυκλοφορούν στην Αθήνα, κυκλοφορούν στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα για να μας επιτεθούν, είμαστε τα νιάτα της Ελλάδος, αδέρφια, αδέρφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε όπλο, δεν θα σηκώσετε και δεν θα πυροβολήσετε, δεν θα σκοτώσετε τ’ αδέρφια σας, αδέρφια μας στρατιώτες, αδέρφια μας στρατιώτες, αδέρφια μας στρατιώτες, πώς είναι δυνατόν, πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τ’ αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα, όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά, κι εγώ πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας, σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή (προστίθενται κι άλλες φωνές), σε γνωρίζω από την όψη που με βιά μετράει τη γη, απ’ τα κόκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα αντρειωμένη, Χαίρε! Ω! Χαίρε Λευτεριά!».

Στις 2:59, ένα άρμα μάχης τύπου ΑΜΧ 30 έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου. Άρχιζε η πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.

Ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013, λίγο μετά τις 5:32, στο μικρόφωνο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, βρίσκεται ο Νίκος Τσιμπήδας, που λέει:

«…με δύο διμοιρίες ΜΑΤ να ‘χουνε περικυκλώσει το θάλαμο του ηχολήπτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στη θέση του, και το θάλαμο της ζωντανής μετάδοσης των εκπομπών, αστυνομικοί με πολιτικά και κάμερες μας καταγράφουν … να γίνει μια μεγάλη διαδήλωση, όχι μόνο για την ΕΡΤ, όχι για τις θέσεις εργασίας μας, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία, για την τροπή που ‘χουν πάρει, πλέον, τα πράγματα, γι’ αυτή την κατάφωρη καταστολή, γι’ αυτό το πισωγύρισμα δεκαετιών … για την αξιοπρέπεια και την τιμή μας, για να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλο … και να θυμάστε, όταν αυτό το μικρόφωνο κλείσει, αυτό που θα ακούτε δεν θα είναι η φωνή σας, δεν θα είναι η φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δεν θα είναι η φωνή της ΕΡΤ, αυτοί που θα σας μιλούν, αυτοί που θα σας μιλούν, αυτοί που θα σας μιλούν, δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μας εκκενώνουν, μόλις δόθηκε εντολή να σταματήσω να μιλάω, (συνομιλία με αστυνομικό), κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές, η φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σιγεί, καλή συνέχεια, θα τα πούμε, θα ξαναβρεθούμε, τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν. Ψυχή βαθειά!»

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ελλάδας είχαν ήδη καταλάβει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και είχαν φορέσει χειροπέδες στην πύλη της. Αρχίζει η πτώση της συγκυβέρνησης των μνημονίων.

Τρεις στιγμές της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας, εκφρασμένες με δραματικό τρόπο από τρεις φωνές μπροστά σε μικρόφωνα ραδιοφώνου. Σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με «αντικειμενικές» διαφορές αλλά και ομοιότητες…

Τρεις φωνές που έγραψαν Ιστορία.

(όσοι/-ες έχουν μια σχετική εξοικείωση με το διαδίκτυο, θα βρουν εύκολα τα τρία αυτά ηχητικά ντοκουμέντα στο youtube)
(δημοσιεύτηκε στις βολιώτικες εφημερίδες "Θεσσαλία" και "Ταχυδρομος" το Σάββατο 09.11.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου