Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

κυκλο-φ-οριακα 733 12.12.2012

...μάλλον η οδός Κουμουνδούρου, 2012


       Καλημέρα συμπολίτες. Δώδεκα δωδεκάτου του δώδεκα είναι σήμερα, οι αριθμοί και τα παιχνίδια τους! Άλλη τέτοια σύμπτωση δεν πρόκειται να ξαναέχουμε στο μέλλον, δεδομένου ότι το έτος θα είναι 13, 14 κλπ. και δεν θα ταιριάζει ο μήνας. Εορτάζει και ο Άγιος Σπυρίδωνας, βοήθειά μας, να χαιρόμαστε τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες, παραμεθαύριο και ο Άγιος Λευτέρης – οι γιορτές του δωδεκαημέρου.
    Προσπαθούμε να μπούμε «στο κλίμα» των Χριστουγέννων, στολίσαμε και το παραδοσιακό δέντρο μας, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μπας κι αλλάξει λίγο η κακή διάθεσή μας. Ευτυχώς που για μας «το πνεύμα των Χριστουγέννων» ποτέ δεν ήταν μια καταναλωτική ζούρλα αμερικάνικου τύπου – η προσαρμογή μας είναι πολύ ευκολότερη έτσι.
            Και με το χαράτσι της ΔΕΗ, μήπως καταλάβατε τι πρόκειται να συμβεί; Διότι εγώ δεν… Απλώς άκουσα τον καλό κ. Υπουργό να προτρέπει-διατάζει (;) την ΔΕΗ να συνεχίσει να το εισπράττει, αγνοώντας την δικαστική απόφαση. Μα είναι δυνατόν; θα μου πείτε. Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι όλα δυνατά, όπως οι διοικούντες νομίζουν σ’ αυτή τη χώρα, κινούμενοι επί τρία χρόνια τώρα στα όρια της Δημοκρατικής Νομιμότητας (και των αντοχών μας…). Τώρα περιμένουμε, πάλι κατεπειγόντως, να εγκρίνει η Τρόικα το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, λέει, είναι κι αυτό προ-απαιτούμενο για την έγκριση της περίφημης δόσης (…ότι πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον…). Άκρη δεν βγαίνει, συμπολίτες.

            Για μηχανάκια και κράνη γράφαμε την περασμένη Τετάρτη και το ίδιο βράδυ κινούμουνα εποχούμενος στον Περιφερειακό με κατεύθυνση προς Νέα Ιωνία και βραδυπορούσα πλησιάζοντας στην διασταύρωση με την οδό Καββαδία διότι το φανάρι ήταν κόκκινο. Οπότε με προσπερνάει από δεξιά μηχανάκι με οδηγό όμορφη ξανθομαλλούσα κοπελιά, με το μαλλάκι να ανεμίζει στο δροσερό αεράκι, ως σφαίρα περνάει το φανάρι με κόκκινο και συνεχίζει απτόητη. Ευτυχώς, και πάλι, τίποτε κακό δεν συνέβη – ο άγγελος που λέγαμε, ήταν και πάλι παρών. Την πρόλαβα στο φανάρι της Ιωλκού (=δεν κέρδισε απολύτως τίποτε σε χρόνο), κατέβασα το τζάμι και την ρώτησα ευγενικά γιατί εκθέτει τον εαυτό της σε τέτοιο κίνδυνο. Απάντησε σαστισμένη ότι «συνήθως αυτό το φανάρι το βρίσκει πράσινο, και δεν πρόσεξε ότι ήταν κόκκινο»!! Στην περί κράνους ερώτηση δεν απάντησε τίποτε, το φανάρι είχε γίνει πράσινο κι έφυγε, ήρεμα ειν’ αλήθεια, να πάει στην ευχή της Παναγίας. Δεν πρόσεξε, λοιπόν, η κοπέλα ότι το φανάρι ήταν κόκκινο. Και τι είναι, άραγε, η οδήγηση, πέρα από μία διαρκή άσκηση προσοχής; Εκεί είναι όλη η ουσία, η σημασία της οδήγησης, αυτή είναι η πεμπτουσία της οδικής ασφάλειας: η προσοχή, ο διαρκής έλεγχος, κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου, όλων των δεδομένων της κυκλοφορίας και του οδικού περιβάλλοντος στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι μόνον μπορούν να μειωθούν μέχρι και μηδενισμού οι πιθανότητες ατυχήματος. Για όλους μας ισχύει απολύτως αυτό, παλιούς και νέους οδηγούς, κι όποιος νομίζει ότι αυτός είναι ο αλάθητος κι οι άλλοι είναι που κάνουν τα λάθη, είναι τελείως λάθος.
            Παρεμπιπτόντως, προσέξατε στην τηλεόραση τις πολλές τελευταίες διαφημίσεις για ασφάλειες αυτοκινήτων, με μειωμένα κόστη, ακόμη και «σε 5 λεπτά», μέσω ίντερνετ; Τίποτε δεν είναι τυχαίο, αγαπητοί. Το ψάξαμε λίγο το πράγμα και διαπιστώσαμε τα εξής: οι ασφαλιστικοί κλάδοι ζωής, περίθαλψης, περιουσίας γενικώς, έχουν υποστεί αισθητή μείωση, καθώς τα χρήματα των πολιτών-πελατών έχουν μειωθεί δραματικά και όλοι κοιτάμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα σήμερα κι όχι στο μέλλον. Αντίθετα ο κλάδος των αυτοκινήτων παρουσιάζει άνθηση, διότι αφ’ ενός η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και αφ’ ετέρου, το και σημαντικότερο, έχει μειωθεί τόσο ο αριθμός όσο και η βαρύτητα των τροχαίων ατυχημάτων. Ο λόγος είναι η ίδια η οικονομική κρίση και οι εξωπραγματικές τιμές των καυσίμων: έχουν μειωθεί και οι μετακινήσεις οχημάτων (μικρότερες αποστάσεις, λιγότερα χιλιόμετρα) και οι μέσες ταχύτητες μετακίνησης (χαμηλότερες ταχύτητες, μικρότερη κατανάλωση) – η πρώτη μείωση οδηγεί σε στατιστική μείωση των πιθανοτήτων ατυχήματος και η δεύτερη μείωση οδηγεί στο ότι οι επιπτώσεις των ατυχημάτων είναι ελαφρότερες, άρα η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών για αποζημιώσεις γίνεται μικρότερη, άρα το κέρδος τους μεγαλύτερο, άρα βγήκαν σε φουλ επικοινωνιακή επίθεση και μάλιστα με μειωμένα τιμολόγια. Έτσι έχουν τα πράγματα και πρόκειται για μία από τις περιβόητες «ευκαιρίες» που δημιουργούνται στην κρίση, όπως πολλοί οικονομολόγοι έχουν πει πολύ προ ημών.
            Μία Ημερίδα με θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, από 09:30 μέχρι 20:00, με πολύ καλούς ομιλητές, συγκοινωνιολόγους κυρίως, από όλη την Ελλάδα (της αφεντιάς μας συμπεριλαμβανομένης, εννοείται…). Κατά την γνώμη μας είναι ενδιαφέροντα τα θέματα, με πολλές ιδιαίτερες αναφορές στα «φλέγοντα» καθημερινά ζητήματα της πόλης μας. Ευκαιρία και για εσάς που γενικώς ανησυχείτε να ενημερωθείτε, ώστε μετά να …γκρινιάζετε ελευθέρως, πλην όμως ενημερωμένοι.
            Διότι, επαναλαμβάνω, και με τις άθλιες σημερινές οικονομικές συνθήκες των Δήμων, κάποιες προσπάθειες γίνονται, συνεχίζονται, η ζωή και η κυκλοφορία δεν μπορούν να σταματήσουν να εξελίσσονται. Ούτε εμείς πρόκειται να σταματήσουμε, θα τα ξαναπούμε. Στην φωτογραφία βρείτε μόνοι σας ποιος δρόμος είναι! Γεια σας.

(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη «Θεσσαλία» την Τετάρτη 12.12.2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου