Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 683 12.10.2011

Βόλος, Κρουαζιερόπλοιο (Κ.Καρανικολός)
Καλημέρα και σήμερα, Τετάρτη. Για σεβαστούς λόγους της εφημερίδας μας, η στήλη «μετακομίζει» από Παρασκευή σε Τετάρτη. Την υγεία μας να ‘χουμε, για να μπορούμε να ανταμώνουμε στις σελίδες της, κατά το δυνατόν σταθερά.
«Εργασιακή Εφεδρεία» το λένε το καινούργιο παραμυθάκι. Τι παραμύθι δηλαδή, σενάριο αιματόβρεχτης ταινίας να λέμε καλύτερα. Το οποίο αποσκοπεί στην συρρίκνωση αυτού του τρισκατάρατου δημόσιου τομέα, αυτού του ανθελληνικού μορφώματος, υπεύθυνου για όλα τα δεινά που μας ταλαιπωρούν. Δεν ξεχνάμε ότι «ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια Έλληνες» είπε ο κ. Λοβέρδος και προφανώς «πιστεύει ακράδαντα» ότι οι πεντακόσιες χιλιάδες που θα μείνουν εν τέλει δεν θα ταλαιπωρούν τα δέκα κόμμα πέντε εκατομμύρια των Ελλήνων που ευημερούν στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, ως γνωστόν, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλά δεν ανησυχούμε, διότι τους ξέρει ο κ. Λοβέρδος και οι λοιποί, αλλά δεν μας τους αποκαλύπτουν για να μην πάθουμε τίποτα απ’ τη χαρά μας.
Τι να πω, ρε παιδιά, όλα αυτά τα σενάρια μου φαίνονται τόσο ασυνάρτητα και συνάμα τόσο παράλογα εγκληματικά, που μόνο σε κάτι βιντεοταινίες τρίτης διαλογής, γεμάτες αίμα και σεξουαλικά υπονοούμενα τα συναντά κανείς. Τι να πω, δεν ξέρω.
Παράλληλα α) νομιμοποιούνται ημιϋπαίθριοι και συναφή, β) αφ’ ενός νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα και αφ’ ετέρου οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζονται πρόγραμμα που προβλέπει την κατεδάφιση εκατό (100) αυθαιρέτων το μήνα, αρχής γενομένης, ει δυνατόν και από τον Νοέμβριο, γ) απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών και ταυτοχρόνως αναζητούνται μεγάλοι επενδυτές για να αγοράσουν ότι ακόμη στέκεται όρθιο. Εδώ ο άλλος δεν έρχεται ούτε τον Παναθηναϊκό να αγοράσει, κάποιοι ακόμη περιμένουν το Κατάρ στον Αστακό ή/και στο Ελληνικό. Αλλά το ανέκδοτο του έτους είναι αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου) για την κατεδάφιση (μάλιστα κυρία μου, κατεδάφιση…) 100 αυθαιρέτων κτισμάτων κάθε μήνα, αρχίζοντας μάλιστα από τις πολυτελείς αυθαίρετες κατασκευές. Κάθε μήνα, βρέξει χιονίσει, θα κατεδαφίζονται στην Ελλάδα του 2012 100 πολυτελή αυθαίρετα, με την ευθύνη κάποιων επάρατων δημοσίων υπαλλήλων, να υποθέσω!! Γέλασα πολύ όταν το διάβασα, και εντόνως αναρωτιέμαι αν ζουν στην Ελλάδα όλοι αυτοί οι καλοί υπουργοί της Τρόικας.
Αυτές οι σκέψεις με ξαναγυρνάνε στους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη απ’ «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του 1973:
«Κι όπου φοβάται φωνή ν' ακούει απ' το λαό
σ' έρημο τόπο ζει και βασιλεύει
Κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό
όπου φωνή φοβάται ν' ακούει απ' το λαό»
κι ακόμη πιο πίσω, στους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου, στις αρχές της δεκαετίας του ’60:
«Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις,
όλη η Ελλάδα μια ατέλειωτη παράγκα…»
Στο μεταξύ ξανάπιασαν βροχούλες και η θερμοκρασία έπεσε απότομα. Σε απλά ελληνικά, πλησιάζει η μέρα που θα πρέπει να ανάψουμε τα καλοριφέρ μας – άλλη μεγάλη χαρά αυτή.
Στην τελική φάση βρίσκεται η διαβούλευση του Δήμου Βόλου περί τα κυκλοφοριακά, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Περιμένουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ως τότε βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενική αναβάθμιση του συστήματος των κορυνών σε όλες τις αρτηρίες, που τόσο έχει βοηθήσει την ροή της κυκλοφορίας σ’ αυτές.
Νέο θανατηφόρο δυστύχημα στον Περιφερειακό, όμως οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι και αυτή τη φορά δεν ευθύνεται ούτε ο δρόμος, ούτε η σήμανση-σηματοδότησή του, παρά μόνο ο Άνθρωπος.
Στο λιμάνι μας φιλοξενήθηκαν τέσσερα (4) κρουαζιερόπλοια το περασμένο Σαββατοκύριακο, με συνολικά 1.300 επιβάτες, κι η σεζόν τελειώνει οσονούπω. Να ελπίσουμε ότι και του χρόνου οι κρουαζιέρες θα πάνε τουλάχιστον το ίδιο καλά. Η φωτογραφία, παλαιότερα τραβηγμένη από τον καλό φίλο Κώστα Καρανικολό, δείχνει ακριβώς μία απογευματινή αναχώρηση ενός κατάφωτου κρουαζιερόπλοιου – καλό ταξίδι.
Καλό ταξίδι και σ’ εμάς, τους επιβάτες του καρυδότσουφλου που λέγεται «Ελλάς». Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε Τετάρτη 12.10.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου