Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 679 02.09.2011

Αισίως μπήκαμε στον Σεπτέμβρη. Σε διακοπές βρίσκονταν η στήλη, επικοινωνίες υπήρχαν, οι λόγοι για τους οποίους ψιλοχαθήκαμε πολλοί και διάφοροι. Και δεν παύει να μας κάνει εντύπωση, μετά από τόσα χρόνια, πόσοι συμπολίτες περιμένουν να διαβάσουν τα κυκλο-φ-οριακά. Να είστε καλά, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε. Στο διάστημα που μεσολάβησε,
Χάσαμε τον Καπετάνιο μας, τον καπετάν Ζαφείρη Χαλιαμπάλια, καπετάνιο και ταβερνιάρη πρώτο, του αφιερώσαμε και δυο λόγια πριν τον συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία – η «Θεσσαλία» τα δημοσίευσε ατόφια την Τρίτη 09.08.2011. Φτώχυνε ακόμη λίγο ο τόπος μας.
Ξεκίνησε και εξελίσσεται ωραιότατα το Παγκόσμιο Κύπελλο Υδατοσφαίρισης (Πόλο) Νέων Ανδρών. Ασφυκτικά γεμάτα και τα δυο κολυμβητήρια όπου διεξάγονται οι Αγώνες. Κι εγώ, εκεί που χαίρομαι, εκεί μελαγχολώ καθώς σκέφτομαι το τι πανηγύρι θα γινόταν το καλοκαίρι του 2013, στους Μεσογειακούς Αγώνες. Κρίμα κι άδικο. Δεινό μεγαλύτερο απ’ πολλά άλλα που έχουν πλήξει κατά καιρούς την περιοχή μας. Και στο οποίο άδικο δεινό δεν αντιδράσαμε καθόλου, εγώ δεν θα πάψω να λέω πως κάναμε λάθος, μεγάλο λάθος.
Δεν ξεκίνησε τίποτε κι ούτε πρόκειται να ξεκινήσει, καθώς φαίνεται, σχετικό με την αποπεράτωση του Περιφερειακού Δρόμου. Ούτε, βεβαίως, και του δρόμου Χάνια-Κισσός.
Αυτός ο δρόμος Χάνια-Κισσός είναι μεγάλη εφεύρεση, τελικά. Ταχύτης και ασφάλεια, σε λιγότερο από μία ώρα στο Αιγαίο για μπάνιο, ακόμη και για καφέ, μια χαρά δρόμος, κι ας είναι και ημιτελής. Αλλά εκεί στα Χάνια, όπως έρχεσαι από Βόλο και πας να μπεις στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο, τι χάλι είναι αυτό με τις τρακαρισμένες πινακίδες και τα παλούκια που χάσκουν; Είναι κρίμα και το ξέρω, αν ψάξεις να βρεις ποιος είναι αυτή την ώρα αρμόδιος να αποκαταστήσει το θέμα, μάλλον δεν θα βρεις άκρη – πολλές φορές έχω σκεφτεί να σταματήσω ο ίδιος και να κάνω ότι μπορώ, έτσι που είναι η οργάνωση του Κράτους οχτώ μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, κανένας δεν θέλει ή δεν μπορεί να θίξει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης οργάνωσης – με την ευκαιρία, αλήθεια, η εταιρεία «Πήλιον Όρος Α.Ε.» εξακολουθεί να υφίσταται;
Ξεκίνησε συστηματικά η αντικατάσταση των κατεστραμμένων κορυνών στους άξονες των αρτηριών. Οι καθυστέρηση οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα πιστώσεων, προμηθειών και τα τοιαύτα (σε απλά ελληνικά είχαν σωθεί και τα κολονάκια και τα λεφτά…), σταδιακά η τάξη αποκαθίσταται. Και ξέρουμε καλά τι συμβαίνει στην Κ.Καρτάλη, τώρα το βλέπουν όλοι οι Βολιώτες, δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες και σ’ αυτόν τον δρόμο, όπου είναι ηλίου φαεινότερον ότι, εκτός από τις φυσιολογικές φθορές, κάποιοι αυθαιρετούν.
Δεν εμφανίστηκε η Αργώ στη θάλασσα του λιμανιού. Δεν συνέβη και τίποτε άλλο συγκλονιστικό γύρω από το λιμάνι, εκτός, ίσως, από την παραίτηση του αρμοδίου Υπουργού για τα θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας. Κι εγώ ν’ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Ναυτιλία, η πρώτη στον Κόσμο, να παραμένει ακέφαλη και διασπασμένη.
Στη θάλασσα ξαναγυρίσαμε. Παραπλεύρως μια παραλία του Αιγαίου, φωτογραφημένη (ένα τμήμα της) το 2010, με δυνατό τηλεφακό. Ποια είναι, ποια είναι, άραγε;
Θα το βρείτε, πιστεύω. Όμως, εν τέλει, τι σημασία έχει αν είναι αυτή κι όχι η άλλη; Όλες οι παραλίες του τόπου μας, όλες οι παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας είναι το ίδιο όμορφες. Κι όσο κι αν λυσσάξουν οι περιβόητοι, πλέον, «δανειστές μας», τις παραλίες και τις θάλασσές μας δεν πρόκειται να μας τις πάρουν. Κάθε μέρα και μια διαφορετική βλακεία (για να μην χρησιμοποιήσω την άλλη ομοιοκατάληκτη λέξη που, όσο και να πεις, καλύτερα ταιριάζει στην περίπτωση…) ακούμε: οι φινλανδοί ζητάν «εμπράγματες διασφαλίσεις», οι γερμανοί στην αρχή ζητούσαν να πουλήσουμε τα νησιά μας, μετά τον ήλιο μας, τώρα διάβασα ότι ζητάν να εγγυηθούμε με τα προσωπικά περιουσιακά μας στοιχεία!! Τρέλα.
Οι ποδηλατοβόλτες τα βράδια της Πέμπτης συνεχίζονται.
Βγήκαν και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων, η στήλη δέχτηκε πάρα πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστεί. Αναλόγως συγχαίρει όλα τα παιδιά που έδωσαν τον καλόν αγώνα. Τώρα μένει να δούμε αν θα ανοίξουν οι πόρτες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων…
Αλλά συγχωνεύονται δύο μεγάλες Τράπεζες με την συμμετοχή του Κατάρ, «του πιο περιζήτητου επενδυτή στον κόσμο», καθώς άκουσα να λέγεται. Κάπως ησύχασα τώρα.
Να είστε καλά, θα τα ξαναπούμε, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε Σα. 03.09.2011. το κείμενο με αριθμό 678 στάλθηκε στις 10.08.2011 για δημοσίευση και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. το μεγαλύτερο τμήμα του, μαζί με την φωτογραφία, συμπεριλήφθηκε στο 679)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου