Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 941, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Βόλος, 2009


Καρδίτσα, 2016

Η επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843 εναντίον του Όθωνα, με την οποία κατακτήθηκε το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους, θα έπρεπε να εορτάζεται ως Εθνική Εορτή. Αυτό δεν καθιερώθηκε, και 131 χρόνια αργότερα ο έξυπνος πολιτικός Ανδρέας Παπανδρέου με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, συνδέοντας στην συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού τις δύο ημερομηνίες. Ύστερα πέρασαν χρόνια πολλά, άλλα καλά, άλλα άσχημα, και η συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού δεν ξέρω πια τι θυμάται και τι ξεχνάει…

Πάντως όσοι έχουμε ακόμη την κακιά συνήθεια να μην ξεχνάμε, σκόπιμο είναι να θυμόμαστε και τις δύο αυτές πολύ σημαντικές και απολύτως διακριτές ημερομηνίες της Ελληνικής Ιστορίας, στην αρχή του Σεπτέμβρη, του μήνα της αναχώρησης πτηνών τε και ανθρώπων.

Τρίτος κυκλικός κόμβος, στο Τελωνείο, κατά 80% ολοκληρωμένος. Με την ιδιαιτερότητα της αμφιδρόμησης της οδού Παπαδιαμάντη. Χωρίς να έχω καταλάβει, ακόμη, αν αυτή η αμφιδρόμηση ισχύει σε όλο το μήκος της οδού, δηλαδή από τον Κραυσίδωνα μέχρι τον κυκλικό κόμβο, άρα και μπροστά στο ΙΚΑ, όπου «παραδοσιακά» γίνεται το «έλα να δεις» και όπου, αν δεν απατώμαι τελείως, προβλέπεται να περάσει και ποδηλατόδρομος ζωγραφισμένος στην άσφαλτο; Δεν ξέρω, θα περιμένω να μάθω.

Ποδηλατόδρομο έγραψα, στο σύστημα ενοικιαζομένων ποδηλάτων πήδηξε η σκέψη μου. Που αποφασίστηκε να το προμηθευτούμε για να εξυπηρετούμαστε οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της ωραίας μας πόλης. Δύο καλοπροαίρετες παρατηρήσεις:

Η Πρώτη, θυμάται κανείς τα ποδήλατα που είχε θέσει στην διάθεση του κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας; Να σας βοηθήσω με το αρχείο των κυκλο-φ-οριακών στις 10 Απριλίου 2009: «… ξεκίνησε ήδη και η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το γενικό σύνθημα «ΠΟΔΗΛΑΤΟ τρόπος να ΖΕΙΣ» με τα 50 ποδήλατα που μπορεί να τα δανειστεί ο καθένας από 39 σημεία διάσπαρτα σ’ όλη την πόλη, αφού πρώτα εφοδιαστεί με μια ειδική κάρτα μέλους από τα γραφεία του ΑΟΝΑΜ, Γαζή 164 & Γαμβέτα, 2ος όροφος. Ενημερωθείτε και χρησιμοποιήστε τα πανόμοια και πανέμορφα ποδηλατάκια. Τώρα ακόμη χωρίς, σε λίγο με ποδηλατοδρόμους…». Αυτή η ωραία πρωτοβουλία δεν βρήκε την μεγάλη ανταπόκριση που πιθανώς αναμενόταν, όπως συνέβη, άλλωστε, και με τους ποδηλατοδρόμους. Ύστερα τα ποδήλατα άρχισαν σταδιακά να … μειώνονται χάρις στις πρωτοβουλίες πολλών ευγενών Βολιωτών, και στις αρχές του 2011, αν δεν κάνω λάθος, είχαν μείνει περίπου τα μισά, τα οποία ήξερα ότι μετά κόπων και βασάνων είχαν συγκεντρωθεί στο αμαξοστάσιο του ήδη ενιαίου Δήμου Βόλου. Ύστερα τίποτε, σιωπή. Δεν ήταν «σύγχρονο» αυτό το σύστημα, είπαν κάποιοι.

Η Δεύτερη, στις 17 Οκτωβρίου 2016 βρισκόμουν στην Καρδίτσα. Στην Καρδίτσα που εμάς μας αρέσει, με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΝΚΑ της οποίας έχω συνεργαστεί στο παρελθόν (είναι η καλύτερη και ίσως η μοναδική, πλέον, εν λειτουργία Αναπτυξιακή Εταιρεία από τις δεκάδες που είχαν δημιουργηθεί στις δεκαετίες ’80 και ’90), στην Καρδίτσα που με ανοιχτά δημοτικά μυαλά και με βοήθεια του φίλου μου καθηγητή στο Μετσόβιο Θάνου Βλαστού ονομάστηκε ορθώς «πόλη του ποδηλάτου». Στην Κεντρική Πλατεία συνάντησα ένα μεγάλο σύγχρονο σύστημα ενοικιαζομένων ποδηλάτων, που είναι βέβαιο ότι πληρώθηκε με πολλά δημοτικά λεφτά, εκτός λειτουργίας και πλήρως απαξιωμένο, ένα ακόμη τεχνολογικό ερείπιο, όπως όλα εκείνα τα «σημεία πληροφόρησης» (αγγλιστί info stand) που γέμισαν κάποτε «πιλοτικά» την ελληνική επικράτεια, ακριβοπληρωμένα σε αλλοδαπές εταιρείες με ασύστολα σπαταλημένα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα συμπεράσματα δικά σας – το δικό μου το έχω βγάλει εδώ και αρκετό καιρό. Να είστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Πέμπτη 06.09.2018)
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου