Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 930, 6 Ιουνίου 2018

Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 στην Αιγιάλεια

Καλοκαιράκι, συμπολίτες, να είμαστε καλά να το φχαριστηθούμε και φέτος. Πέρασε και η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος με καθαρισμό των ακτών από μαθητές και λοιπούς εθελοντές, καθαρές είναι οι θάλασσες σε όλη τη γειτονιά μας, με την πλαζ των Αλυκών ξέρει κανείς τι γίνεται; Έχουμε κρατήσει ένα δημοσίευμα από 28.04.2018 που τιτλοφορείται «Αναπροσαρμογή μισθώματος με αγωγή ζητεί η μισθώτρια εταιρεία πλαζ Αλυκών», όπου ως αιτία της αγωγής αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η εγκατάσταση και λειτουργία αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΜΒ εντός του ένδικου μισθίου (σσ. της πλαζ) συνιστά πραγματικό ελάττωμα καθώς λειτουργεί ως διακομιστής ακαθάρτων ομβρίων υδάτων και βοθρολυμάτων στο κέντρο του βιολογικού καθαρισμού της πόλεως του Βόλου και επιπλέον δεν συντηρείται καλώς και η λειτουργία του συγκεκριμένου αντλιοστασίου δεν είναι καλή». Από το όλο δημοσίευμα μαθαίνουμε α) ότι μέσα στην πλαζ υπάρχει αντλιοστάσιο β) η καλή διαχειρίστρια εταιρεία, που προέρχεται εκ Μυκόνου, θεωρεί ότι αυτό είναι μειονέκτημα για το «ένδικον μισθίον» (πολύ μ’ αρέσουν αυτά τα δικηγορίστικα…) και ίσως, λέω εγώ τώρα και με το συμπάθειο, να έχει και κάποιο δίκιο γ) ότι η αναλογούσα δίκη θα γινόταν στις 17.05.2018 και έκτοτε δεν ξαναδιάβασα κάτι σχετικό. Συμπέρασμα, αν ξέρει κανείς τι πρόκειται να συμβεί φέτος με την πλαζ των Αλυκών ας μας ενημερώσει.
Η φετινή διεθνής καμπάνια για την μία και μοναδική ημέρα του χρόνου είναι «Beat the Plastic Pollution. If you cant reuse it, refuse it», που σημαίνει «Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά, αν δεν μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πείτε όχι σε αυτό». Οι παλιότεροι έχουμε ζήσει (και θυμόμαστε, ελπίζω…) τους παγκόσμιους πανηγυρισμούς όταν τα πλαστικά άρχισαν να μπαίνουν στην ζωή μας, μέχρι που έφτασαν να κυριαρχούν σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας και τώρα καλούμαστε να ανακρούσουμε πρύμναν και να πείσουμε, το και δυσκολότερο, τους νέους ανθρώπους ότι τα πλαστικά είναι κακό πράμα. Να πείσουμε τα παιδιά, που πάνε και κάθονται στις καρέκλες της καφετέριας και παραγγέλνουν τον καφέ τους όχι σε κούπα, αλλά σε πλαστικό ποτηράκι – φαίνεται είναι πιο high


Το πολύ ωραίο θέμα με το Πάρκο στο Πεδίο του Άρεως το ψάχνουμε ακόμη. Έχουμε βρει κάποια στοιχεία – δεν είναι κι εύκολο, ευκολότερο είναι να βρει κανείς τι συνέβαινε σ’ αυτή την πόλη το 1917 παρά το 1987, όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο ή παράλογο – κι όταν, με το καλό, ολοκληρώσουμε θα τα πούμε.

Στην πορεία αυτής της ανίχνευσης, αλιεύσαμε δύο δημοσιεύσεις από εφημερίδες:

19.07.1984 Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του να ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο τον αποχαρακτηρισμό ως χερσαίας ζώνης του λιμένα της παραλιακής λωρίδας από την οδό Ιωλκού έως τον Άγιο Κωνσταντίνο, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου, και την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Βόλου.

25.08.1984 Πίστωση οχτώ εκατομμυρίων δραχμών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, για τη μελέτη κατασκευής της ιχθυόσκαλας Βόλου, που θα γίνει στα Πευκάκια. … Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί γίνονται και οι λιμενικές εγκαταστάσεις για το σιδηροδρομικό Πορθμείο. … Ήδη για την κατασκευή της ιχθυόσκαλας έχει συγκατατεθεί και ο Δήμος Βόλου, ενώ το Λιμενικό Ταμείο έχει παραχωρήσει από το 1982 την απαραίτητη έκταση. … Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 1985, το έργο θα έχει ανατεθεί σε εργολάβο και πιστεύεται ότι στη συνέχεια θ’ αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της ιχθυόσκαλας.

Προσοχή στις ημερομηνίες! Στην φωτογραφία Ημέρα Περιβάλλοντος 2018 στην Αιγιάλεια. Να είστε καλά και να πίνετε τη φραπεδιά σας χωρίς καλαμάκι, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 06.06.2018 με την αναφορά, αλλά χωρίς την φωτογραφία ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου