Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 908 29 Νοεμβρίου 2017

ήπια κυκλοφορία


Είμεθα υπεράνω. Γενικώς, υπεράνω. Ποιο Συμβούλιο Επικρατείας, ποια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τι είναι όλα αυτά, άραγε; Εμείς είμεθα υπεράνω όλων. Μπορεί να μην έχουμε μελέτη, μπορεί να μην έχουμε χρηματοδότηση, έχουμε όμως δημοτικό εργολάβο που έχει τσάπες και σφυριά και κομπρεσέρ και μπορούμε εύκολα να καταστρέψουμε, αφού, για τα μάτια του κόσμου, πάρουμε μόνοι μας και μια αποφασούλα, έτσι για να μας βρίσκεται.
Είναι μεγάλο λάθος, συμπολίτες, αυτή η μετά μανίας επιδιωκόμενη αλλαγή στον κυκλοφοριακό χαρακτήρα της οδού Καραμπατζάκη. Δεν έχει τίποτε απολύτως να προσφέρει στην αντιμετώπιση των ουσιαστικά ανύπαρκτων κυκλοφοριακών προβλημάτων της περιοχής μας. Με απλά ελληνικά, δεν θα λύσει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα ποιότητας ζωής όλων όσων ζούμε σ’ αυτό το Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Τα μόνα πραγματικά κυκλοφοριακά προβλήματα αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις αρτηρίες της πόλης, που οφείλονται στην πάγια αδυναμία ελέγχου της παράνομης στάθμευσης και στην κατάργηση των «δωρεάν τροχονόμων», όπως ευφυώς χαρακτηρίστηκαν κάποτε οι κορύνες.
Είναι επίσης παραπλάνηση η λεγόμενη «ήπια κυκλοφορία» που ευαγγελίζονται άνθρωποι που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε από όσα επί τριάντα (30) συναπτά έτη τους λέμε σ’ αυτή την πόλη, ούτε διαβάζουν νόμους και διατάγματα σχετικά, ούτε την επιστήμη θεραπεύουν. Είπαμε, είναι υπεράνω. Υπεράνω των πάντων όλων. Θυμάμαι και κάποιον Νομάρχη, αρκετά χρόνια πριν, που υποστήριζε παρομοίως την «ήπια κυκλοφορία» και εννοούσε μια πινακίδα ορίου ταχύτητας …!! Ούτε είναι απολύτως ήπια κυκλοφορία οι κυβόλιθοι και τα καγκελάκια στο κέντρο της πόλης – κι αυτό μια παρεξήγηση είναι που προέκυψε όταν κατασκευάζονταν αυτοί οι δρόμοι που δεν μπορούσαν να γίνουν αμιγώς πεζόδρομοι αλλά και δεν θέλαμε να έχουν παρόδια στάθμευση. Και σ’ αυτούς τους δρόμους μπλέξαμε, στην συνέχεια, με την έννοια «πεζοδρόμιο» κι άντε πάλι να εξηγώ τα δυσεξήγητα. Και κανένας να μην καταλαβαίνει, γιατί δεν θέλει να καταλάβει.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πράγματα που έχω πει και γράψει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τότε που αυτή η πόλη έβλεπε με άλλα μάτια την πορεία ανάπτυξής της, με βάση το ότι : ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

«Ο όρος «περιοχή ήπιας (πειθαρχημένης) κυκλοφορίας» σηματοδοτεί περιοχές κατοικίας κυρίως, μέσα στις πόλεις, όπου έχουν γίνει ειδικές διαμορφώσεις που περιορίζουν σημαντικά την κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς να την απαγορεύουν εντελώς και επιτρέπουν την χρήση του καταστρώματος των δρόμων και από πεζούς και από ποδηλάτες, χωρίς ειδικές λωρίδες.
Τα τρία "δόγματα" της Πειθαρχημένης Κυκλοφορίας είναι :
1.         λιγότερος κυκλοφοριακός φόρτος
2.         όσο το δυνατόν πιο χαμηλή ταχύτητα
3.         άριστη οπτική επαφή
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτούνται δύο ουσιαστικές επεμβάσεις στην περιοχή :
1.         επέμβαση στη δομή του οδικού δικτύου.
Το οδικό δίκτυο διαχωρίζεται σε οδούς κυκλοφορίας - βασικά γύρω από την υπό μελέτη περιοχή - και σε οδούς μέσα στην περιοχή, όπου διακόπτονται οι διαμπερείς κινήσεις. Κάθε σημείο της περιοχής αποκτά πρόσβαση στις οδούς κυκλοφορίας από ένα και μοναδικό σημείο αυτών των οδών.
Η επέμβαση αυτή πετυχαίνει την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου μέσα στην περιοχή.
2.         επέμβαση στις διατομές των οδών και των κόμβων μέσα στην περιοχή.
Εδώ υπάρχει ένα πλήθος επεμβάσεων που μπορούν να γίνουν. Προβλέπονται κατάργηση της ευθύγραμμης πορείας, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, στένεμα οδοστρώματος, ανωμαλίες στο οδόστρωμα ("σαμαράκια" διαφόρων ειδών), δημιουργία μόνιμων θέσεων στάθμευσης, φυτεύσεις, κλπ.
Όλες αυτές οι επεμβάσεις αποσκοπούν στη μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων, στη βελτιστοποίηση της οπτικής επαφής στις διασταυρώσεις και στην άνετη κίνηση πεζών και ποδηλάτων πάνω στις ίδιες επιφάνειες.»
Αυτά λέει η θεωρία, και αυτά κάναμε πράξη σε τούτη την πόλη. Και γίναμε παράδειγμα για άλλες πόλεις, όπως έγραφα και την προηγούμενη φορά. Και, κυρίως, πετύχαμε να έχουμε ικανοποιημένους συμπολίτες και μια καλύτερη ποιότητα ζωής – όσο κι αν κάποιοι προσπαθούσαν επί 27 χρόνια να συκοφαντήσουν και να σπείρουν διχόνοια, οι ίδιοι που σήμερα αποπειρώνται να καταστρέψουν.
Αυτά λέει η θεωρία και η πράξη απανταχού της πολιτισμένης Ευρώπης και όχι μόνο. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και τροφίμους των γηπέδων.
Σας αγαπώ πολύ, όλους και όλες. Και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της Βολιώτικης Χορωδίας για τα 80 Χρόνια της. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 29.11.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου