Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 909 6 Δεκεμβρίου 2017

ο Άγιος Νικόλαος, των ναυτικών ο προστάτης


Τ’ Αη Νικόλα, βοήθειά μας. Σωρό τραγούδια, όλα αφιερωμένα εξαιρετικά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι σχετικό και στο ρεπερτόριο της κυρίας Παπαρίζου ή του κυρίου (πον)Σταν που μας επισκέφτηκαν με το αζημίωτο τις προάλλες, εμείς κατά κακή (ή μήπως καλή;;) μας τύχη απουσιάζαμε στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα. Και συνέπεσε την ώρα που στον μπλε ουρανό του Βόλου πετούσαν αερόστατα, καρδιές και έλκηθρα, εμείς να επισκεπτόμαστε στο Μέγαρο Μουσικής την έκθεση «Van Gogh alive», τουτέστιν «ζωντανός Βαν Γκογκ», υπό τους ήχους κλασικής μουσικής – μια ιδιαίτερη εμπειρία, στην οποία με την χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή και 40 ψηφιακών βιντεοπροβολέων «ζωντανεύουν» σε μεγάλες οθόνες όλοι οι πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, που έζησε μόνο 37 χρόνια, από το 1853 ως το 1890. Όλοι οι πίνακες με όλες τους τις ζωγραφικές και χρωματικές λεπτομέρειες, μια πανδαισία.

Αυτά συνέβαιναν το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2017. Πάντως από χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, η Αθήνα χάλια! Χάλια, τελείως, ένα μεταλλικό δέντρο στο Σύνταγμα, μισοστημένο και κακορίζικο και έτερον ουδέν. Ακούσαμε και το σχόλιο «εμ! αφού ο Δήμαρχος (Γιώργος Καμίνης) έτρεχε να γίνει αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πού να προλάβει;!». Το ακούσαμε και δεν είπαμε τίποτε, τι θα μπορούσαμε, δηλαδή να πούμε, ε!, σας ερωτώ.


Στην Πελοπόννησο απολαύσαμε οδήγηση στον καινούργιο αυτοκινητόδρομο Α8 Αθήνας-Κορίνθου-Πατρών, συνολικού μήκους 205 χλμ., την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση του οποίου έχει η εταιρεία «Ολυμπία Οδός». Σήραγγες κι εκεί, κεφαλοτύρι έχει γίνει η Ελλάδα, και διόδια, βεβαίως-βεβαίως. Παρεμπιπτόντως, διαβάζω ότι αυξάνονται στην γειτονιά μας από 01.01.2018 οι τιμές των διοδίων της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», «στο πλαίσιο της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση. Τώρα, τι σόι «τιμαριθμική αναπροσαρμογή» είναι αυτή που αυξάνει όλες τις τιμές κατά ακριβώς 10 λεπτά, εγώ δεν γνωρίζω. Ίσως να γνωρίζουν αυτοί που παρακολουθούν την εκτέλεση αυτών των καταπληκτικών συμβάσεων παραχώρησης, που κρατούν από το 2007, επί υπουργίας Σουφλιά, αν δεν κάνω λάθος.

Επισκεφθήκαμε και το Αίγιο. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση η συνολική παρέμβαση του Δήμου στην παραλία με τα πολλά πέτρινα κτήρια βιομηχανιών και αποθηκών από το ένδοξο οικονομικό παρελθόν της πόλης, σε συνδυασμό με το τρένο, οι γραμμές του οποίου, ανενεργές εδώ και χρόνια, διασχίζουν καλοδιατηρημένες απ’ άκρη σ’ άκρη ολόκληρο το αστικό παραλιακό μέτωπο. Μας έκανε κακή εντύπωση που βρήκαμε επιτρόπους και μαστόρους μέσα στην Παναγία Τρυπητή να καλύπτουν το πέτρινο πάτωμα του Ναού με συνθετικά ξύλα, αυτά που ονομάζονται λαμινέϊτ. Ρωτήσαμε γιατί κι απάντηση δεν πήραμε, ήταν εντολή, μας είπαν, από τον περιβόητο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο (κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, πρώην ταγματάρχης της χωροφυλακής).

Στο μέτωπο της οδού Καραμπατζάκη ευτυχώς επικρατεί ηρεμία, ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι λειτουργεί το εργοστάσιο σοκολάτας – με την ευκαιρία, σας συνιστώ να δείτε το κινηματογραφικό «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» (Charlie and the chocolate factory) με τον Τζόνι Ντεπ, σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, μια γλυκόπικρη ταινία φαντασίας.

Και καλά, το εργοστάσιο σοκολάτας στην Πλατεία Πανεπιστημίου θα λειτουργήσει στην διάρκεια των γιορτών και μετά θα φύγει – με την ευκαιρία, θυμάμαι κάτι οργισμένα σχόλια του τοπικού τύπου τότε που στην ίδια Πλατεία, για τις ίδιες γιορτές, είχε στηθεί για πρώτη φορά ένα καρουσέλ ή «τα αλογάκια», που λέγαμε παλιά. Ήταν επί Δημάρχου Βούλγαρη, τότε που, επίσης για πρώτη φορά, είχε εγκατασταθεί παγοδρόμιο στον Βόλο και οι αντιπολιτεύσεις δεν ήξεραν τι να πουν επί αυτών των «πρωτόγνωρων» γεγονότων στην πόλη. Τότε, που λέτε, ο τοπικός μας τύπος ανησυχούσε πολύ για το χόρτο της Πλατείας Πανεπιστημίου, εκεί που το πατούσε το καρουσέλ, θυμάμαι, μάλιστα, και μια σχετική φωτογραφία, ωραία χρόνια κι εκείνα…!

Το εργοστάσιο, λοιπόν, θα φύγει, το χόρτο δεν θα πάθει τίποτε, όλα θα επιστρέψουν στην όποια ορίζει ο καθένας ως κανονικότητα, και … το δίκτυο καταστημάτων ΟΠΑΠ Play θα μείνει για να μας προτρέπει κάθε μέρα «Ζήσε το παιχνίδι». Διαβάζω στο διαδίκτυο σχετικά με τα παιγνιομηχανήματα (εξαιρετική ελληνική σύνθετη λέξη): «Τα παιχνίδια που έχει εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ Α.Ε. στο δίκτυο καταστημάτων PLAY είναι τελευταίας τεχνολογίας και προσφέρουν μια άριστη ψυχαγωγική εμπειρία στους παίκτες». Ψυχαγωγία, λοιπόν. Αυτό είναι. Ο τζόγος είναι ψυχαγωγία, αγωγή της ψυχής, θα τρελαθούμε τελείως σ’ αυτή τη χώρα. Αφού ξεπουλήθηκε κυριολεκτικά για μια μπουκιά ψωμί η ίσως πιο κερδοφόρα (όπως έχουμε καταντήσει ως λαός…) κρατική επιχείρηση, τώρα ανέλαβε με την άδεια της αστυνομίας (διάβαζε με την κατάλληλη νομοθεσία) να «ψυχαγωγεί» τους ιθαγενείς αφαιρώντας τους με χαρά και το τελευταίο ευρώ απ’ την τρύπια τσέπη τους. O tempora o mores (Κικέρων).
Χρόνια Πολλά σε Νικολάδες και Νικολέτες (γεια σου γειτόνισσα…) και ιδιαίτερα στους τρεις (3) κουμπάρους μας και στον Αρχηγό μας στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βόλου, τον Κύριο Νίκο Κεφαλά με το προσκοπικό όνομα Ραν. Να είμαστε γεροί να γιορτάζουμε, σε κάθε ευκαιρία. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 06.12.2017, ανήμερα του πολιούχου του Βόλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου