Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 835 20.01.2016

μία εσοχή - παγίδα


Πολύ Καλημέρα σας και πάλι, αγαπητοί συμπολίτες. Χειμώνας, με το απαραίτητο χιόνι. Χωρίς χιόνι δεν θά ‘χουμε πάλι ούτε νερό να πιούμε το καλοκαίρι, ούτε καταπράσινα φαράγγια και ρέματα σ’ ολόκληρο το Βουνό. Άρα καλά κάνει και χιονίζει εκεί που πρέπει. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στην πόλη υπάρχει μια παγωμένη λιακάδα, χθες η θάλασσα άχνιζε καθώς είχε υψηλότερη θερμοκρασία απ’ την ατμόσφαιρα – χειμώνας με τα ωραία του. Και με τις ιώσεις του, βέβαια, κόσμος και λαός υποφέρει αυτή την περίοδο, προσοχή στην θανατηφόρο γρίπη, πάνω από 40 άνθρωποι άκουσα ότι έχουν μέχρι τώρα πεθάνει εξ αιτίας της.

Η Βολιώτικη Χορωδία κόβει σήμερα την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα, ώρα 18:30 στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, σε ένα ωραίο απογευματινό με πολύ μουσική, τραγούδια, χορό και πλούσια δώρα στην λαχειοφόρο. Φίλοι και γνωστοί προσέλθετε, το φιλόξενο ΠΑΡΚ μας χωράει όλους και θα περάσουμε ένα πολύ ευχάριστο απόγευμα.

Με το ασφαλιστικό θέμα άκρη δεν βρήκαμε ακόμη, είναι στη μέση κι εκείνος ο ανέκαθεν καλός κύριος Τόμσεν (τι μισθό να παίρνει, άραγε, αυτό το παληκάρι;;), κάτι άκουσα για «νέα κοστολογημένη πρόταση» από τη μεριά της Κυβέρνησης, διερωτώμαι ποιος και πώς μπορεί να κοστολογήσει αυτό το χάος. Κι ακούω ότι η ανασυγκροτημένη αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλει τις δικές της κοστολογημένες προτάσεις, που δεν είχε μπορέσει να κοστολογήσει τα προηγούμενα πέντε (5) χρόνια που κυβερνούσε. Τι να πω; Άντε, καλές κοστολογήσεις νά ‘χουμε!

Κυκλοφοριακά τα επόμενα δύο θεματάκια.


Το πρώτο, κινούμαι με το Ι.Χ. μου σε μονόδρομο, με παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά οχήματα, γνωστή και συνηθέστατη κατάσταση στην πόλη μας. Από την γωνία στρίβουν δύο ποδήλατα κι έρχονται καταπάνω μου, αντίθετα στον μονόδρομο. Στο πρώτο αναβάτης είναι ένας το πολύ 40ρης πατέρας, στο δεύτερο ένας 12-14άρης γιος. Στριμώχνονται και σταματούν, σταματώ κι εγώ, ανοίγω το παράθυρο και ρωτάω τον πατέρα «γιατί, καλέ μου άνθρωπε, το κάνεις αυτό, γιατί πηγαίνεις κόντρα σε μονόδρομο, κι έχεις και το παιδί μαζί σου, τι κυκλοφοριακή αγωγή του δίνεις;». Και παίρνω την απάντηση της δεκαετίας: «ακριβώς γι’ αυτό το κάνω, κύριε, για να βλέπει το παιδί τα αυτοκίνητα που έρχονται από απέναντι, αν έρχονται από πίσω του το παιδί μου κινδυνεύει!!». Έμεινα άναυδος. Του είπα ότι 40 χρόνια συγκοινωνιολόγος δεν είχα ξανακούσει κάτι τέτοιο, του είπα ότι αυτό ανατρέπει ολόκληρη την κυκλοφοριακή τεχνική μέσα κι έξω από τις πόλεις (ούτε που κατάλαβε τι σημαίνει αυτό...), έκλεισα το παράθυρο κι αποχώρησα προσέχοντας να μην πετύχει ο καθρέφτης μου το τιμόνι του παιδιού. Αυτά. Κι εσείς μου λέτε για οδηγικές συμπεριφορές και νοοτροπίες και πώς «πρέπει» να αλλάξουν, και άλλα τέτοια παραμύθια κι αυτός ο μπαμπάς νέας γενιάς διδάσκει στον γιο του πως πρέπει να πηγαίνει ανάποδα στον μονόδρομο για να μην κινδυνεύει – τι μου λέτε τώρα; Τίποτε δεν γίνεται στην ελληνική μας κοινωνία, συμπολίτες, τίποτε, εγώ το έχω πάρει, πλέον, απόφαση.

Το δεύτερο, φαίνεται στην φωτογραφία. Πολύ χαμηλά στην οδό Ιωλκού (Ελ.Βενιζέλου), λίγο πριν την συνάντηση με την οδό Αργοναυτών, υπάρχει μία εσοχή στο πεζοδρόμιο. Αυτή η εσοχή είχε φιλοξενήσει επί χρόνια τους κάδους απορριμμάτων στο σημείο, πριν αυτοί απομακρυνθούν και αντικατασταθούν από τους υπόγειους, που βρίσκονται λίγο παραπέρα στην Αργοναυτών. Οι κάδοι έφυγαν, η εσοχή έμεινε. Όπως βλέπει κανείς, σ’ αυτή την εσοχή χωρούν άνετα να σταθμεύσουν δύο αυτοκίνητα, χωρίς να παρακωλύουν την κυκλοφορία των υπόλοιπων πάνω στην Ιωλκού. Έλα όμως που λίγο πριν το περίπτερο υπάρχει Πινακίδα Ρ 40, που απαγορεύει στάθμευση και στάση (στο βάθος της φωτογραφίας). Σ’ αυτή, λοιπόν, την εσοχή η Λιμενική Αστυνομία επιβάλλει σ’ όποιο όχημα πετύχει πρόστιμο 80 € για παράνομη στάθμευση. Πρόκειται για την τέλεια «παγίδα». Η εσοχή έχει πλάτος αντίστοιχο μ’ αυτό των υπόλοιπων εσοχών που κατασκευάστηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια (π.χ. για την στάση των λεωφορείων, πάνω στην Πολυμέρη, πριν την οδό Αιολίδος ή στην Ιάσονος), κατά συνέπεια η στάθμευση σ’ αυτήν δεν ενοχλεί την κυκλοφορία, όπως άλλωστε φαίνεται και στην φωτογραφία. Οι οδηγοί βλέπουν ότι μπορούν να σταθμεύσουν, τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ που περνούν από το σημείο δεν έχουν πρόβλημα, άρα επί της ουσίας η στάθμευση μπορεί να επιτρέπεται. Η Λιμενική Αστυνομία θεωρεί, και έχει δίκιο αφού υπάρχει η Ρ 40, ότι υπάρχει παράβαση και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή – άσχετα με το κατά πόσο η ίδια Αστυνομία αστυνομεύει τις υπόλοιπες Ρ 40 κατά μήκος της κυκλοφορούμενης οδού Αργοναυτών, μπροστά από τα τσιπουράδικα. Θεωρούμε ότι είναι κρίμα κι άδικο και θα θέσουμε εντός των ημερών «επισήμως» το θέμα στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, το μόνο αρμόδιο όργανο για έκδοση κανονιστικών αποφάσεων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης στάθμευσης σ’ αυτή την εσοχή. Για να γλιτώσουμε πολλούς συμπολίτες που «πέφτουν στην παγίδα»...

Αυτά, να είστε όλοι καλά, και ο χειμώνας ωραία εποχή είναι. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 20.01.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου