Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 833 06.01.2016



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, συμπολίτες. Και Καλόν Φωτισμό ευχόμαστε, για όλους μας. Φέτος τις οικογενειακές ευχές μας, από Χριστούγεννα μέχρι Φώτα, τις αναθέσαμε σε μία πανέμορφη κροκοσυλλέκτρια, ζωγραφισμένη σε μία από τις υπέροχες έγχρωμες τοιχογραφίες της Κνωσσού. Προτιμήσαμε αυτή την απεικόνιση της Ιστορίας μας από τις διάφορες γλυκανάλατες ευχετήριες καρτούλες, που κατά χιλιάδες κυκλοφορούν παντού, στο γνωστό «πνεύμα των Χριστουγέννων».

Και κάπως έτσι, απλά και ωραία, μπήκαμε στο 2016. Το οποίο 2016, όποιος πει ότι ξέρει τι θα μας φέρει, είναι μεγάλος ψεύτης. Η δική μας βεβαιότητα είναι ότι καμία πρόβλεψη και σε κανένα τομέα δεν μπορεί να γίνει – είναι τέτοια η διεθνής κατάσταση, πολιτική, κοινωνική, οικονομική, που είναι αδύνατον να προβλεφθεί η εξέλιξή της. Μέσα σ’ αυτήν βρίσκεται και η Ελλάδα, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Η δική μας μοναδική Ελπίδα είναι μια σοβαρή απομείωση αυτού του παράλογου, επονείδιστου και απολύτως επαχθούς χρέους, που κάθε μέρα μεγαλώνει αντί να μικραίνει. Άλλο τίποτε, όλα τα υπόλοιπα είναι διαχείριση της μιζέριας μας με μέτρα εισπρακτικού ή ελαφρυντικού χαρακτήρα, που λίγα πράγματα αποδίδουν, έξι χρόνια τώρα.

Για παράδειγμα άκουσα (και κόντεψα να πέσω απ’ τον καναπέ…) τον υποψήφιο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκη αυτοπροσώπως να δηλώνει ότι ήταν λάθος η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και να αναρωτιέται «τι είδους μεταρρύθμιση ήταν» η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων. Και ήταν Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Μεϊμαράκης τότε που ο τώρα αντίπαλός του για την Προεδρεία κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός-Εξυγιαντής της Δημόσιας Διοίκησης περνούσε και πανηγύριζε αυτούς τους Νόμους. Και έχουμε εδώ, στον τόπο μας, έναν απολυμένο σχολικό φύλακα που δεν άντεξε αυτόν τον παραλογισμό.

Το κακό είναι ότι η Ιστορία γράφεται μόνο μια φορά, δυστυχώς. Η Ιστορία γράφεται και γράφει, κάτι για τον καθένα από εμάς όλους, αλλά στέκεται λίγο περισσότερο σε κάποιες «μεγάλες αποφάσεις μικρών εγκεφάλων»

Ανάλογης ιστορικής σημασίας για την Πόλη μας θεωρώ και μία ανακοίνωση του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Βόλου (ΣΦΟΒ), που δημοσιεύτηκε στις 31.12.2015 με τίτλο «Να φύγουν από τον Ολυμπιακό οι αποτυχημένοι». Την διάβαζα και πάλι δεν πίστευα στα μάτια μου. Στάθηκα ιδιαίτερα στο σημείο όπου επί λέξει γράφει «…ορκιζόμαστε ότι την ποδοσφαιρική τρόικα θα την διώξουμε από τον Βόλο. Το τρίο (άμπαλος, μάνατζερ, αποτυχημένος δημοσιογράφος) είναι ποδοσφαιρικά επικίνδυνο.» Δεν είμαι επαΐων περί τα ποδοσφαιρικά, όμως γενικά προσπαθώ να έχω πληροφόρηση, την οποία κατά κανόνα διασταυρώνω με τους επαΐοντες. Διασταύρωσα, λοιπόν, και ποιοι συγκροτούν την «τρόικα». Και … τρελαίνομαι! Θυμάμαι ουρανομήκεις κραυγές που ζητούσαν λευτεριά και καταριόνταν μηχανορράφους υπουργούς που μας μισούσαν, ξαναδιαβάζω και την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και … τρελαίνομαι πραγματικά!!

Αισθάνθηκα ότι αυτή η ανακοίνωση (που γράφει κι άλλα πολλά και το ίδιο ενδιαφέροντα, αν σας ενδιαφέρει η Πόλη αξίζει να την αναζητήσετε…) ήταν το καλύτερο αποχαιρετιστήριο για το 2015, μια χρονιά που θα μείνει για πάντα στην Ιστορία του Βόλου – κι εμείς θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί το 2016.

Το οποίο 2016 είναι δίσεκτο, ήτοι έχει 366 μέρες, εξ ου και δις-εκτο. Έχει και ωραίες τριήμερες αργίες, 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου πέφτουν Παρασκευή, ο 15αύγουστος πέφτει Δευτέρα, ο Αη Νικόλας Τρίτη (γέφυρα…), Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά όμως πέφτουν Κυριακή. Καλά να περάσουμε.

«Σήμερα τα Φώτα κι ο Φωτισμός και Χαρά μεγάλη και Αγιασμός». Χρόνια Πολλά σ’ όλους κι όλες που γιορτάζουν, καθώς και σ’ Αυτή που έχει γενέθλια. Και καλή Θεία Φώτιση, την χρειαζόμαστε. Τα κυκλο-φ-οριακα εισέρχονται αισίως στο 26ο έτος συνεχούς παρουσίας – η σημερινή είναι η 833η δημοσίευσή τους. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τρίτη 05.01.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου