Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 832 23.12.2015

η φωνή του Κυρίου του ...


Χριστούγεννα ήρθαν ξανά. Αυτός ήταν και ο τίτλος ενός πολύ ποιοτικού φεστιβάλ Χορωδιών, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 19.12.2015 στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Διοργανώτρια η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου (μαέστρος ο κ. Γιάννης Καρκάλας) και συμμετέχοντες η Βολιώτικη Χορωδία (μαέστρος η κα. Στάσα Τζάλλα), η Ευρωπαϊκή Χορωδία Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (από την Θεσσαλονίκη, μαέστρος ο κ. Ευάγγελος Αραμπατζής) και η Βυζαντινή Χορωδία Ωδείου Βόλου Ρυθμός (χοράρχης ο κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου). Τραγουδήσαμε, ψάλλαμε και το ‘φχαριστηθήκαμε, μαζί μας ελπίζω και όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν – και ήταν πάρα πολλοί, ασφυκτικά γεμάτος ο Ναός.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 20.12.2015 ανάλογη σύναξη Χορωδιών με τίτλο «Μελωδικά Χριστούγεννα 2015» διοργανώθηκε από την Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού. Και αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά πόσο σοφή είναι η απόφαση της τοπικής μας Εκκλησίας να διαθέτει τους Ναούς για τέτοιες εκδηλώσεις Πολιτισμού υψηλού επιπέδου.

Αυτό, το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Που δεν είναι μωβ και κίτρινα λαμπιόνια και σούπερ δώρα (μας έχουν τρελάνει, πάλι, οι διαφημίσεις, όποτε κι αν ανοίξω την τηλεόραση κάποιος(-α) πολύ-πολύ χαρούμενος(-η) μου προτείνει μετ’ επιτάσεως το ένα ή το άλλο ως το «τέλειο» δώρο…) και κόκκινα χαλιά (ωσάν να επρόκειτο δια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών…) και όλη αυτή η «αμερικανιά» που μας έχει κατακλύσει στον καιρό την παγκοσμιοποίησης. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι οικονομικό φαινόμενο – κι ας με συγχωρήσουν οι έμποροι, καταλαβαίνω και την δική τους αγωνία, στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε. Είναι θεραπεία ψυχής, οικογένεια και αγάπη, ιδίως τώρα, στους, επαναλαμβάνω, χαλεπούς καιρούς. Με αυτά κατά νου, η στήλη, κατά παράδοση απευθύνει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της:

στους ηγέτες της Ευρώπης, να αντιληφθούν ότι οι πρόσφυγες του Αιγαίου είναι άνθρωποι 
στους ηγέτες της Ελλάδας, να μας φέρουν, επιτέλους, την Ελπίδα 
στους άνεργους οικογενειάρχες, να βρουν τρόπους να θρέψουν τα παιδιά τους 
στους συνταξιούχους, να συνεχίσουν να εισπράττουν την σύνταξή τους από τα κατεστραμμένα λόγω κουρέματος ταμεία τους 
στους εργαζόμενους, να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς ακόμη χειρότερους όρους 
στις οργανώσεις αλληλεγγύης, να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους με την βοήθεια όλων μας 
στην Υγεία, να παραμείνει υγιής παρά την λαίλαπα των ανθυγιεινών μέτρων 
στο Μουσικό Σχολείο (ιδιαιτέρως) και σ’ όλα τα Σχολεία, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα θεάρεστα έργα τους 
στα παιδιά όλου του κόσμου, να μπορέσουν να ζήσουν στον κόσμο που θέλουν 
στους ποδηλάτες αυτής της πόλης, να αποκτήσουν κάποτε ποδηλατοδρόμους (εκτός κι αν δεν θέλουν…) 
στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, να τα εκατοστίσει, μαζί με τον Ραν του 
στην Βολιώτικη Χορωδία και σ’ όλους τους Φορείς Πολιτισμού, να συνεχίσουν να αγωνίζονται τον καλόν αγώνα για το δικαίωμα στην έκφραση (όσοι αρωγοί, προσέλθετε…)

Η φωτογραφία που συνοδεύει την σημερινή στήλη είναι το λογότυπο μιας μεγάλης αμερικάνικης δισκογραφικής εταιρείας, που ξεκίνησε το 1899 με δίσκους 78 στροφών. Οι παλαιότεροι οπωσδήποτε την γνωρίζετε. Ονομαζόταν «His masters voice», τουτέστιν «Η φωνή του Κυρίου του». Παρεισέφρησε στην στήλη, εν μέσω ευχών, και ζήτησε να μείνει, πρώτη φορά εμφανίζεται, και είπα να μην της χαλάσω το χατίρι.

Αλλά εμείς ας ολοκληρώσουμε τις ευχές μας:

στους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας και της πόλης μας, ιδιαίτερα, να βρουν τον τρόπο να πουν τα πράγματα με το όνομά τους 
στην «Θεσσαλία» και τους ανθρώπους της, να μακροημερεύουν με πιο αισιόδοξους πρωτοσέλιδους τίτλους 
σε όλους και όλες εσάς, να έχετε υγεία, οικογενειακή ηρεμία και πραγματική χαρά.

Καλά Χριστούγεννα συμπολίτες! Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.12.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου