Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 830 09.12.2015

Βόλος, ιστιοπλοϊκά στην παραλία


Αχ! Αννούλα του χιονιά...! Χρόνια καλά και πολλά για όλες τις Αννούλες – ιδιαίτερα στην Έφορο – έστω και χωρίς χιονιά. Κι ύστερα σου λέει «Αγιά Βαρβάρα βαρβαρών(ει), Αη Σάββας σαβανών(ει) κι Αη Νικόλας παραχών(ει)», γίνονται όλα αυτά με τις λιακάδες πού ‘χουμε; Δεν γίνονται. Φωτάκια, δεντράκια, ελαφάκια, προβατάκια γίνονται άμα διαθέτεις 100 χιλιάρικα, χιόνια στο καμπαναριό κατά παραγγελίαν δε γίνονται. Έγινε και η μεγάλη γιορτή της αφής του εορταστικού φωτισμού, καληώρα όπως ο Ομπάμα στην Ουάσινκγτων, με παρουσία Μαρτάκη και Μπεκατώρου (καταγράφω δια την Ιστορίαν), όμως τι ν’ τούτο πάλι με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακυρώνει ως παράνομη την σχετική με όλα αυτά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;;

Το οποίο Δημοτικό Συμβούλιο, λέει, έκανε εκμίσθωση μέρους της Πλατείας Πανεπιστημίου (1.540 τ.μ.) και της Πλατείας Ρήγα Φεραίου (5.040 τ.μ.) για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που όμως τελικά δεν είναι καλλιτεχνικές («...δεν αναφέρονται ούτε ενδεικτικά ως προς το είδος, την ποιότητα, τον τόπο κι τον χρόνο πραγματοποίησής τους...) αλλά εμπορικές δραστηριότητες («...λούνα-παρκ, χωριό Αη Βασίλη, παγοδρόμιο, καρουζέλ...») και ειδικότερα για την σοκολατούπολη και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, λέει, πρόκειται για «...εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος παρασκευής και διάθεσης πρόχειρων γευμάτων, των οποίων η βραχυχρόνια λειτουργία μόν κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται (και) στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις...». Άρα, καταλήγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γενικώς «...υφίσταται παράβαση του νόμου.» Αυτά διαβάζω, αυτά σας λέω, περισσότερα μπορεί να μάθουμε σήμερα Τετάρτη.

Ο Θεός μαζί μας, επαναλαμβάνω συχνά απ’ αυτή τη στήλη, συμπολίτες. Και ο νοών, νοείτω.

Στην παραλία, Κυριακή του Αη Νικόλα, με τη θάλασσα ν’ αστράφτει κι ολόκληρη την προκυμαία, μέχρι πέρα στα ψαράδικα, γεμάτη με ιστιοπλοϊκά σκάφη, πολλά απ’ αυτά επαγγελματικά. Δάσος τα μεταλλικά κατάρτια, σφιχτά κρατημένα απ’ τα ξάρτια τους, όμορφα, ταχύπλοα σκαριά, έτοιμα για την παραμικρή πνοή του Αιόλου. Υπέροχες εικόνες μέσα στο καταχείμωνο και κόσμος πολύς, κυριακάτικος και εορταστικός, να βολτάρει περιμένοντας τη λιτανεία του Αγίου. Στην οποία λιτανεία δεν είδα Ναυτοπροσκόπους, γιατί άραγε; Αλλά ούτε και παραπλέοντα σκάφη, αλιευτικά, βάρκες, κωπηλατικά κανώ, γιατί άραγε; Μόνο ένα βαπόρι άκουσα να σφυρίζει, γιατί άραγε; Μήπως ξεχάσαμε ότι ο Άγιος είναι ο προστάτης των θαλασσών και των ναυτικών και όλων όσων ασχολούνται με τη θάλασσα; Κι ότι η πόλη μας τον τιμά ως πολιούχο ακριβώς επειδή απολαμβάνει την ευλογία της θάλασσας;

«Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε, στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε» έγραψε ο Νίκος Γκάτσος, μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις και πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Ρωμανός το 1966.


Μετακόμισε και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της οδού Ιάσονος στον χώρο πίσω από το Αχίλλειον, προφανώς για λόγους οικονομίας. Από τη μια πλευρά καλά έκανε, κάθε οικονομία στις δημοτικές δαπάνες είναι καλή, αρκεί να γίνεται καλή διαχείριση των υπαρχόντων πόρων. Από την άλλη, ήταν αυτός ένας χώρος στην καρδιά της πόλης που ενώ μπορούσε, δεν βρήκε ποτέ τον ρόλο του. Φιλοξένησε κάποιες εκθέσεις, κάποια εορταστικά «μπαζάρ», σίγουρα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά γι’ αυτόν. Τώρα εξυπηρετεί όλους μας – έχω ξαναγράψει, νομίζω, ότι τα ΚΕΠ παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες. Εκείνη την άλλη αλλαγή χρήσης, εκεί στον «Θεόφιλο», στην Πλατεία του Δημαρχείου, εκείνη δεν την «χώνεψα» ποτέ. Ήταν ο «Θεόφιλος» ένα εστιατόριο, με ικανό χώρο μέσα και πολλά τραπέζια έξω το καλοκαίρι, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο (κλειστό και ανοιχτό), ένας χώρος με μουσική, όπου πολλές εκδηλώσεις σωματείων και συλλόγων και πολλά ωραία γλέντια γίνονταν. Τώρα είναι ΚΑΠΗ, Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, άλλαξε η χρήση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ομοίως για λόγους οικονομίας. Ε!, δε μ’ αρέσει! Προς Θεού, μη νομίσει κανείς ότι έχω κάτι με τα ΚΑΠΗ ή τους γέροντες, άλλωστε κι εγώ δεν είμαι νεότατος... Αλλά πιστεύω ότι ο «Θεόφιλος» λείπει από την πόλη, χειμώνα-καλοκαίρι λείπει, πρέπει να ξαναλειτουργήσει, και εύχομαι να βρεθεί ένας άλλος χώρος για να μεταφερθεί το (επίσης πολύ χρήσιμο) ΚΑΠΗ.

Περάσαμε από τον κόμβο με τα φανάρια, του Περιφερειακού με τον παραλιακό δρόμο Βολου-Αγριάς. Δεν είδαμε να έχει συμβεί κάτι, ούτε στη διαρρύθμιση του κόμβου, ούτε στη ρύθμιση των φαναριών, και οι εκατέρωθεν ουρές αναμονής ήταν σημαντικές. Μάλλον δεν θα συμβεί τίποτε μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπου όλοι άπαντες θ’ αρχίσουν πάλι να κλαίνε... Κι όσοι σε καθημερινή βάση, ήτοι χειμώνα-καλοκαίρι, κινούνται Πλατανίδια, Λεχώνια, Αγριά, Βόλο, ε!, τι μας νοιάζει, εμείς για τα μπάνια  του λαού ενδιαφερόμαστε... Εύγε!

Το ξήλωμα του ποδηλατοδρόμου στην οδό Ρήγα Φεραίου συνεχίζεται. Και η ζωή μας συνεχίζεται.
Ας είμαστε καλά, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 09.12.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου