Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

κυκλο-φ-οριακα 714 20.06.2012


Διεργασίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Διεξάγονται από την Δευτέρα, επομένη των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαΐου 2012, καλημέρα συμπολίτες.
Τα αριθμητικά αποτελέσματα είναι, πλέον, γνωστά – τα αποτελέσματα στην ζωή αυτής της χώρας μένει να τα δούμε. Ήταν πράγματι κρίσιμες αυτές οι εκλογές και η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο λαός μας, εμείς δηλαδή, αντιληφθήκαμε πλήρως αυτή την κρισιμότητα και πήραμε, μπροστά στην κάλπη, την απόφασή μας – κανείς στην Δημοκρατία δεν δικαιούται να κρίνει την ψήφο του άλλου, όλα κρίνονται, δυστυχώς ή ευτυχώς, εκ του αποτελέσματος.
Με αισθητά αυξημένη την αποχή από την ψηφοφορία, κατά 3% περίπου, ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων στην Επικράτεια μειώθηκε μόνο κατά 1,71%, κι αυτό γιατί μειώθηκαν αισθητά τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια. Πράγμα που δείχνει ακριβώς μεγαλύτερη υπευθυνότητα και συνειδητή επιλογή ψήφου. Άλλο δείγμα είναι τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων, που από το συνολικό 19,02% των εκλογών του Μαΐου έπεσε στο 5,98% και μάλιστα χωρίς κανένα κόμμα να υπερβαίνει το 1,59% (ΔΗ.ΞΑ-Δράση).
Το τοπίο της Βουλής, λοιπόν, διαμορφώνεται με επτά (7) κόμματα και η Κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί από τρία ή δύο από αυτά. Είναι καιρός να δούμε και κυβερνήσεις συνεργασίας σ’ αυτή τη χώρα, ένα θέμα για το οποίο επίσης πολύ μελάνι έχει χυθεί και θα κριθεί ομοίως εκ του αποτελέσματος. Γιατί μη νομίζετε ότι κι εκεί όπου υπάρχουν λειτουργούν τι ωραία τι καλά, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι λειτουργούν κι εκεί, κόσμος μπαινοβγαίνει σε υπουργεία, χώρες έχουν μείνει για μεγάλα διαστήματα ακυβέρνητες κι αυτό που λένε κάποιοι αναλυτές «ο λαός ζητάει συνεργασία για το καλό της χώρας» μια κουβέντα είναι, αφού το καλό της χώρας μας δεν έγινε, δυστυχώς, ακόμη κατορθωτό να αποσαφηνιστεί πλήρως ποιο είναι – αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, ως Έλληνες, ότι πρέπει να τηρηθούν οι μέχρι τώρα (τουλάχιστον…) δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της, με μία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων και προϋποθέσεων, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποιοι θα είναι αυτοί οι «διαπραγματεύσιμοι» όροι των δύο μνημονίων. Αυτό δεν κάναμε; ή μήπως κάνω λάθος; Άρα, περιμένουμε τα επόμενα ορόσημα της ζωής μας – δεν νομίζω να ξεχάσαμε την πρώτη σύμβαση (που δεν έχει, αν δεν κάνω λάθος, υπογραφές) το μεσοπρόθεσμο, τις συμφωνίες του Ιουλίου και της 26ης Οκτωβρίου, τον εκβιασμό για τις υπογραφές του 2ου μνημονίου, το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, τις δόσεις των δανείων. Όλα με ημερομηνίες, ή τώρα ή ποτέ, χανόμαστε, αδήριτη ανάγκη, για το καλό της χώρας. Τώρα, πάλι, κάποιες ανάλογες αναγκαιότητες θα περιμένουμε, ίσως ελαφρά τροποποιημένες, επιμηκυμένες, ίσως λίγο πιο αναπτυξιακές, δεν ξέρω και νομίζω ότι ούτε κανένας άλλος ξέρει – «στα σκοτεινά βαδίζουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε» (πού ‘λεγε και σε ένα αντιστασιακό τραγουδάκι το συγκρότημα «Ταμπούρι», επί Χούντας – μπα σε καλό σου, που το θυμήθηκες τώρα το Ταμπούρι!!).
Θετικές επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στο τραπεζικό σύστημα, μετεκλογικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «Θεσσαλία», 19.06.2012. Σημαίνει, άραγε, αυτό ότι η απόφαση ήταν σωστή; Θα δείξει.
Στην φιλτάτη Μαγνησία μας, οι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυξήθηκαν από τις 6 Μαΐου κατά 459 άτομα! Εντυπωσιακό, δεδομένου ότι σε όλη την Επικράτεια αυξήθηκαν κατά 2.569 άτομα, η Μαγνησία κατέχει το 18% της πανελλαδικής αύξησης εκλογέων! – κάποιος νομίζω ότι πρέπει να το δει αυτό το νούμερο, ίσως να είναι κρίσιμο ακόμη και για μία έκτη βουλευτική έδρα, που είχαμε και την χάσαμε το 2004, αν θυμάστε. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 4.653 συντοπίτες λιγότεροι, όμως τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν μόνο 2.819 λιγότερα, λόγω της μείωσης των ακύρων-λευκών. Κατά τα λοιπά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκτινάχτηκε απ’ το 18,00% στο 30,69%, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα και επιτέλους, κέρδισε και μία βουλευτική έδρα (οι έδρες, όλο το βράδυ, «χοροπηδούσαν σαν τις ζωηρές μπίλιες της γρήγορης ρουλέτας» όπως έγραψε κι ο Αντώνης πρωτοσέλιδα…). Η ΝΔ ανέβηκε στο 27,78% (από 20,12%) με συσπειρωμένο τον δεξιό χώρο και κράτησε την μία έδρα, το ΠαΣοΚ υποχώρησε οριακά στο 9,58% από 9,92% και πάλι δεν εξέλεξε βουλευτή, οι ΑΝΕΞ.ΕΛ. έχασαν 2,61% (8,14% έναντι 10,75%) και διατήρησαν την έδρα, η ΔΗΜΑΡ έμεινε στα ίδια με 5,96% έναντι 5,94% (διατήρησε την έδρα) και την μεγάλη καθίζηση την έπαθε το ΚΚΕ, που από 9,57% βρέθηκε στο 4,80% (σχεδόν 50% μείωση) και έχασε την έδρα. Η πέμπτη βουλευτική έδρα της Μαγνησίας έμεινε επίσης εκεί που ήταν.
Αυτά. Πεντακομματική και πάλι η εκπροσώπηση του Νομού μας στην Ελληνική Βουλή, απ’ όλα έχει ο μπαξές μας (όχι σαν την Καβάλα που έχει μόνο τέσσερις (4) ΝΔ ή σαν την Καρδίτσα που έχει τέσσερις (4) ΝΔ και έναν (1) ΣΥ.ΡΙΖ.Α…). Να δούμε τι καλό θα μας προκύψει.
Τέρμα τα εκλογικά, τα κεφάλια μέσα, συμπολίτες.
Και επειδή πρέπει να περνάει η ζωή μας κάπως ωραία, προγραμματίστε την επόμενη Τετάρτη, 27.06.2012, ώρα 21:30 στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» βραδιά μουσικής και τραγουδιών από τον Ελληνικό Κινηματογράφο «Ένας ουρανός μ’ αστέρια…!» με την Βολιώτικη Χορωδία, την Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν.Μαγνησίας, τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας, πολλούς μουσικούς, σολιστ, χορευτές και πάρα πολύ κέφι. Με τιμή πρόσκλησης 6,00 € (μό-νο, που λένε και όλες οι καλές διαφημίσεις…).
Ελάτε να αγαλλιάσει η ψυχή μας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 20.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου