Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

επιστολή 1. Το μονοπάτι της Νταμούχαρης

Το τριήμερο της Πεντηκοστής το περάσαμε στον Αη Γιάννη του Αιγαίου, με έναν υπέροχο καιρό, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων. Το απόγευμα της Κυριακής είπαμε να πάμε για ένα καφεδάκι στην Νταμούχαρη. Με τα πόδια, βεβαίως, από το πανάρχαιο και πασίγνωστο μονοπάτι-καλντερίμι, που ξεκινάει από την παραλία Παπά Νερό. Το μονοπάτι αυτό είναι σημασμένο με τα γνωστά σε όλους τους περιπατητές των βουνών μεταλλικά κίτρινα ταμπελάκια, υπάρχει σε όλους του έντυπους και ηλεκτρονικούς χάρτες, το χρησιμοποιούν κάθε χρόνο εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, περιπατητές, έλληνες και ξένοι.
Το πήραμε, λοιπόν, και ανεβαίναμε. Και ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τοιχάκι. Ένα χτισμένο τοιχάκι με 60-70 εκατοστά ύψος, 40-50 εκατοστά πλάτος, και περίπου 20 μέτρα μήκος, με πέτρα εξωτερικά και με τρύπες σε τακτά διαστήματα στην επάνω πλευρά του, που περιμένουν πασσάλους για να γίνουν πλήρης περίφραξη.

Το τοιχάκι αυτό διακόπτει τελείως το μονοπάτι, στο σημείο που αρχίζει το λιθόκτιστο καλντερίμι.

Καβαλήσαμε το χαμηλό τοιχάκι και συνεχίσαμε, διερωτώμενοι τι καινούργιο κατασκεύασμα είναι τούτο στο βουνό μας. Και βέβαια, αφ’ ενός καθόλου υποχρεωμένοι δεν είμαστε να καβαλάμε ντουβάρια στο βουνό και αφ’ ετέρου, μόλις ολοκληρωθεί η περίφραξη, πώς θα διασφαλίζεται η συνέχεια του μονοπατιού;

Το γνωρίζει το θέμα ο πρώην Δήμαρχος Μουρεσίου και ο νυν Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου; Το γνωρίζει ο νυν Αντιδήμαρχος; Το γνωρίζει το Τοπικό Συμβούλιο; Το γνωρίζει η Πολεοδομίας της τέως Νομαρχίας, που τώρα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βόλου – έχει εκδοθεί άδεια περίφραξης για συγκεκριμένο οικόπεδο στο σημείο αυτό; Το γνωρίζει η τέως Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και νυν Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, που κάποτε είχε σοβαρά ασχοληθεί με τα μονοπάτια του Πηλίου; Το γνωρίζουν ο Ορειβατικός Σύλλογος, ο Φυσιολατρικός Όμιλος «Παν», οι περί πολλά τυρβάζοντες οικολόγοι;

Αν υπάρχουν απαντήσεις, παρακαλούμε να δοθούν δημοσίως. Ούτως ή άλλως εμείς θα το ψάξουμε το θέμα, αμέσως και αρμοδίως, και θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και όποιον άλλον χρειαστεί.
(συνυπογράφεται από τον Στέλιο Καραθάνο. δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τε. 15.06.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου