Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

κυκλο-φ-οριακα 1227, 26 Φεβρουαρίου 2025

 

Ένα τραγούδι του Βαγγέλη Κορακάκη, με την μοναδική ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου, λέει «Η ελπίδα μας χαμένη / και η μοίρα μας γραμμένη / στου διαβόλου το κιτάπι / να του βγει το μάτι», να του βγει, του άτιμου, μπας και δούμε εμείς καμιά άσπρη μέρα (ακόμα και χιονισμένη, που λέει ο λόγος…).

Διότι αγαπητοί και αγαπητές – καλημέρα κιόλας! έχω μπροστά μου την «Μαγνησία» της περασμένης Τρίτης και μαυρίζει η ψυχή μου «Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι…», «Πεινάνε 453 οικογένειες αλιέων…», «Στα όριά τους οι ελαιοπαραγωγοί, αναγκάζονται να πουλήσουν τα κτήματα…», «Βρέθηκε νεκρός ο Βασίλης Καλογήρου…», παρά την κεντρική αισιοδοξία για την «μεγάλη επένδυση που έρχεται…» – η οποία μεγάλη επένδυση, αν κατάλαβα καλά διαβάζοντας την σελίδα 5, αφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο, τουτέστιν, αν μου επιτρέπετε, «πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το».

Τι γίνεται ρε παιδιά, αναρωτιέμαι, στην χώρα της υπερ-ανάπτυξης, της υπερ-ελευθερίας και της υπερ-αλαζονείας; Πού βαδίζομεν κύριοι; «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος» καθώς είπε ο Δημόκριτος ήδη τον 4ο π.Χ. αιώνα. Και προσπαθούμε να εορτάσουμε με διάφορους τύπους και τύπισσες «επηρεαστές ή γνωμηγήτορες» (influencer), με μακρές αδιέξοδες συζητήσεις περί γνησιότητος των εξ αρχής και εξ ορισμού και εκ κατασκευής μη-γνήσιων (κακούργα τεχνητή νοημοσύνη…) οπτικοακουστικών ευρημάτων και με ατέρμονες, επίσης αδιέξοδες, αναζητήσεις για το λιγότερο κερδοσκοπικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η καλή μας η Ευρώπη (με τους διάσημους Ευρωβουλευτές μας Αυτιά, Λατινοπούλου κλπ.) μας έχει εντελώς χε…ους και θα μας χρειαστεί μόνο όταν θα βγάλει στην γύρα τον δίσκο για τα λεφτά του «κυρίου» Ζελένσκι, όπως έχει διατάξει ο «κύριος» Τραμπ (και για να θυμηθούμε και να ευθυμήσουμε λίγο, κάθε φορά που λέω «Τραμπ» μου έρχεται στον νου ο μνημειώδης συνονόματος Χαράλαμπος Τραμπάκουλας του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος βόσκαε τα πρόβατα εδώα παραπέρα και σατίριζε ανελέητα την τότε Ελληνική πραγματικότητα). Πήγε και ο Άρχοντάς μας, παρέα με τον Βουλευτή μας, μια βολτούλα στις Βρυξέλλες για να φάει κάνα μύδι και μπας και πάρει κάνα φράγκο για το master plan των υδροδοτικών (λέμε τώρα…), αλλά του είπανε «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», ο κουμπαράς μας είναι για την Ουκρανία!

Τόσα κι άλλα τόσα κουβεντιάζονται, συμπολίτες, στα καφενεία όλης της Ελλάδας, αφού από το 1964 ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε επισημάνει ότι «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει / στα καφενεία μπιλιάρδο, καλαμπούρι και χαρτί / στέκει στο περίπτερο, διαβάζει / φυλλάδες με μιάμιση δραχμή» και σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο: γήπεδο, καφενείο, φυλλάδες – μόνο η μιάμιση δραχμή έγινε ενάμιση ευρώ. Στην Ελλάδα, που παραμένει «μια ατέλειωτη παράγκα». Κουβεντιάζονται κι άκρη δεν βγαίνει, δυστυχώς. Ας πάμε λίγο «στα δικά μας».

Απόρησε ο παιδικός φίλος με τα παρκαρισμένα οχήματα «και δίχως κλήσεις!» στην νεότευκτη οδό «ήπιας κυκλοφορίας» Παύλου Μελά, μεταξύ Ερμού και Δημητριάδος. Κι εγώ ανέτρεξα προχείρως στην ιστορία των κυκλο-φ-οριακών και βρήκα:

α) κυκλο-φ-οριακα 711/23.05.2012 «Πιάτσα ΤΑΞΙ αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στην οδό Παύλου Μελά, στο τμήμα από Ερμού μέχρι Δημητριάδος, τμήμα το οποίο, με άλλη απόφαση, (σσ. 227/2009 και 617/2011) έχει ήδη χαρακτηριστεί ως οδός ήπιας κυκλοφορίας. Εμείς διαφωνήσαμε σ’ αυτό, δικαίωμά μας. Δεν θεωρούμε ότι κάνουν κανένα καλό οι πιάτσες ΤΑΞΙ μέσα στην καρδιά της πόλης ενώ, απεναντίας, είναι πολύ χρήσιμες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές – ιδίως σε ένα σύστημα που λειτουργεί τέλεια μέσω ενός άψογα εξοπλισμένου τηλεφωνικού κέντρου».

Ύστερα έγινε το έργο, για το οποίο εμείς είχαμε πει ότι πρέπει να προστατευτούν-διατηρηθούν οι μαραμαρόλιθοι του 1903 στο οδόστρωμα της διασταύρωσης με Ερμού αλλά οι φωστήρες του Δήμου του 2024 μας γράψανε κανονικά και ξήλωσαν τους ιστορικούς μαρμαρόλιθους. Και μόλις τέλειωσε απομάκρυναν τα ως άνω ΤΑΞΙ και τα μετακόμισαν στο χειρότερο δυνατό σημείο, πάνω στην Δημητριάδος. Εμείς τότε γράψαμε:

β) κυκλο-φ-οριακα 1192/24.04.2024 «…αν δεν πρόκειται να επιστρέψουν τα ΤΑΞΙ στην Παύλου Μελά τι νόημα έχει αυτό το πλάτος οδοστρώματος που κατασκευάστηκε; Η θεωρία και η πράξη των οδών ήπιας κυκλοφορίας προβλέπει πλάτος κίνησης οχημάτων το πολύ 3,00 μέτρα και ο υπόλοιπος διατιθέμενος χώρος να αφιερώνεται στην κίνηση των πεζών, ΑμεΑ κλπ.»

Δηλαδή θεώρησα ότι πρόκειται για μία ακόμη ασχετοσύνη σε ότι αφορά την καημένη την Ήπια Κυκλοφορία. Ύστερα όμως το ξανασκέφτηκα το πράγμα και κατέληξα χαλαρά στο συμπέρασμα ότι στην προκείμενη περίπτωση τίποτε δεν έγινε τυχαία ή από ασχετοσύνη. Συνειδητοποιείστε απλώς τι στεγάζεται πάνω από το γωνιακό πολυκατάστημα «Γαλαξίας», τίποτε περισσότερο δεν θα πω, κι αν κάνω λάθος μπορώ να ζητήσω και συγχώρεση από τον Ύψιστο.

Για τα σχετικά με την Ήπια Κυκλοφορία βρήκα τις προάλλες κάποιες φωτογραφίες του 1995 (κρατήστε το έτος…) σε μια μικρή αλλά σημαντική ολλανδική πόλη ονόματι Dordrecht, χτισμένη στην συμβολή τριών πλωτών ποταμών, που ήταν ήδη τότε ολόκληρη μια περιοχή ήπιας κυκλοφορίας (woonerf στα ολλανδέζικα), χωρίς κυκλοφορούντα αυτοκίνητα, με πολλά ποδήλατα και με ηλεκτρικά («αμιγώς ηλεκτρικά» λένε οι πρόσφατες διαφημίσεις) λεωφορεία-βανάκια! Άλλη ποιότητα ζωής, αλλά είπαμε, «δεν είναι για μας αυτά».

Το σύστημα στάθμευσης, που δεν είμαστε ντιπκαταντιπ σίγουροι ότι θα λειτουργήσει από 1η Μαρτίου, παίρνει σ’ εμάς ακόμη μία μικρή παράταση λόγω άλλων υποχρεώσεων. Πάντως ένα μπαχαλάκι (προσφιλής έκφραση του Άρχοντα…) αναμένεται ανυπερθέτως. Σας υπολήπτομαι και σας αγαπώ ιδιαζόντως, γεια σας. Ραντεβού σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΕ για το LNG και την Παρασκευή στο Άγαλμα για τα Τέμπη.

Στην φωτογραφία τοπική διαπλάτυνση πεζοδρομίου, Dordrecht 20.01.1995. Κάτω αριστερά η ράμπα για τα αμαξίδια.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα) την Τετάρτη 26.02.2025, αρ.φύλλου 4354)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου