Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

κυκλο-φ-οριακα 1149, 17 Μαΐου 2023

 

Καλημέρα Φίλοι, Φίλες και Αγαπητά μου Παιδιά. Τέσσερις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, στις οποίες εμείς προσωπικά θα πάμε με φόρα για να πετύχουμε Δικαιοσύνη παντού. Από εσάς όλους και όλες, που είσαστε συνειδητοποιημένα πολιτικά όντα, θα τολμήσω μόνο να ζητήσω να μην αμελήσετε την ψηφοφορία, είναι πολύ σημαντικό για την απλή αναλογική που όλοι θέλουμε (ή πρέπει να θέλουμε...) να μην υπάρχει αποχή. Και να παρακινήσετε τα νέα παιδιά επίσης να πάνε να ψηφίσουν. Κι εσείς και τα παιδιά σαφώς μπορείτε να ψηφίσετε ότι θέλετε, το κύριο είναι να ψηφίσετε. Εκτός από νεο-ναζιστικά μορφώματα, για τα οποία πολύς θόρυβος έγινε κι αποτέλεσμα καλό δεν βγήκε.

Κι όλα αυτά Μάη μήνα. Μαζί και με την Τουρκία. Όπου αυτό το παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο που λέγεται Ερντογάν (γεν. 1954, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης 1994-1998, Πρωθυπουργός 2003-2014, Πρόεδρος από το 2014) κατάφερε για μία ακόμη φορά να επικρατήσει, σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων. Ελέγχει ήδη την Βουλή και πάει σε δεύτερο γύρο με αέρα νικητή – 28 Μαΐου κι αυτός, τι να σου κάνει κι ο έρμος ο Μάης, μια άσπρη μέρα δεν μπορεί να δει... Όσο για τις δημοσκοπήσεις, εγώ το έχω ξαναπεί από τούτη τη στήλη: μην ακούτε τίποτε, εννιά στις δέκα φορές πέφτουν έξω, είτε τυχαία, είτε και ηθελημένα. Στο τέλος τον ξυρίζουν τον γαμπρό, πάντα, η κάλπη δίνει το αποτέλεσμα.

Εδώ, στα μέρη μας, Πέμπτη 11.05 ήρθε ο κ. Μητσοτάκης, 13.05 ήρθε ο κ. Τσίπρας. Και ξαφνικά, ανήμερα 13.05 ώρα 21:15, στην ιστοσελίδα έγκριτης βολιώτικης εφημερίδας διαβάζω τίτλο «Τορπίλη Τσίπρα στο λιμάνι του Βόλου για το LNG»! Ώπα, λέω, τι ‘ν τούτο πάλι; Αστραπή μπαίνω να διαβάσω και νάτο: «Θα επανεξετάσω και αν χρειαστεί θα ακυρώσω την ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και στην συνέχεια επί λέξει: «Τορπίλη» στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου που έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση με οκτώ επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το 67% του πακέτου των μετοχών του ΟΛΒ, εξαπέλυσε από την παραλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος». Και παρακάτω «...ενώ συνεχίζοντας έκανε αναφορά στην επένδυση για το LNG λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκρίνει μία τέτοια «επικίνδυνη για το περιβάλλον και όχι μόνο επένδυση μέσα στον Παγασητικό». Τρελαίνομαι, συνάνθρωποι, ειλικρινά τρελαίνομαι. Να υποθέσω ότι οι έγκριτοι «δημοσιογράφοι» πλέον δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «τορπιλίζω»; Να υποθέσω ότι δεν ξέρουν την διαφορά ανάμεσα στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα και στην «επένδυση» του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG; Να φανταστώ ότι αγωνιούν μπας και δεν γίνει κατά 67% (τι ακρίβεια!) το λιμάνι μας ιδιωτικό; Να σκεφτώ ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε σχετικά με το LNG; Να πιστέψω ότι σκοπός τους είναι «να θολώσουν τα νερά» εν όψει εκλογών;

Τι άλλο να πω γι’ αυτή την έρμη πόλη, έρμαιο σε ανάξια χέρια...

Πάντως εμένα ως επίμονο ενεργό πολίτη, με προ πολλού εκφρασμένες απόψεις και επί των δύο αυτών θεμάτ ων, με ικανοποίησαν και οι δύο θέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. ΟΧΙ ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Βόλου. ΟΧΙ εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό Κόλπο. Το γράφουμε και το λέμε εδώ και μήνες. Και ελπίζω να πραγματοποιηθούν και τα δύο, να γλιτώσουμε και τον Κόλπο μας και το Λιμάνι μας.

Την προηγούμενη Τετάρτη γράψαμε «καλά λόγια» για το χάλι στο Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (Γεωργίου Α’). Το διάβασαν οι παρατρεχάμενοι εκεί στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, συγκλονίστηκαν, την άλλη μέρα μπήκε στην πόλη ο Πρωθυπουργός, έτρεξε ο Άρχων, ζήτησε την άδεια, την έλαβε, και Παρασκευή πρωί αι μεν ημέτεροι δυνάμεις επετέθησαν στα χορτάρια του Πάρκου κα τα κατέσφαξαν, ο δε Άρχων, κατά την προσφιλή του συνήθεια, επετέθη εναντίων όλων και ανεδείχθη , όπως πάντα, αυτόκλητος νικητής. Τέτοια υπέροχα. Κι εκείνο το «μπήκε στην πόλη» δεν ξέρω πώς μου πρόκυψε, διάβαζα για τις ταλαιπωρίες του Γιάννη Μαρκόπουλου και ίσως ο εγκέφαλος να «έπαιξε» με το αντιδικτατορικό «μπήκαν στην πόλη οι εχθροί». Κι από το ένα στο άλλο, άσχετο, ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής (1432-1481) μπήκε στην κατακτημένη Κωνσταντινούπολη καβάλα στ’ άλογο και πήγε κατ’ ευθείαν στην Αγία Σοφία. Το ίδιο έκανε, λένε, σε άλλες 198 πόλεις, από τις 200 που κατέλαβε στη διάρκεια της Αυτοκρατορίας του. Σε μία μόνο αφίππευσε και μπήκε πεζός: στην Αθήνα, θέλοντας να δείξει την μεγάλη εκτίμησή του στον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Κι άλλο άσχετο: στα περίφημα ποδοσφαιρικά playoffs (κανένα άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν έχει τέτοια καραγκιοζιλίκια...) ο ΝΠΣ Πύδνας σε 10 αγώνες πήρε 1 βαθμό, έβαλε 4 γκολ και έφαγε 28. Και σ’ ανώτερα!

Πολλές φορές έχουμε γράψει σχετικά με τις άθλια μουτζουρωμένες πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας. Μια κάκιστη συνήθεια, πιτσιρικάδων κατά κανόνα, που δεν λέει να βελτιωθεί. Και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, το ξέρω. Όμως είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν σε κάποια κρίσιμα σημεία καινούργιες, καθαρές πινακίδες, από το να κρεμαστεί ακόμη μια σειρά μωβ καταθλιπτικά λαμπάκια τα Χριστούγεννα. Οι πινακίδες σώζουν ζωές (οδική ασφάλεια, είναι και το σύνθημα της Περιφέρειάς μας) ή πληροφορούν για τους προορισμούς, τα λαμπάκια απλώς «φτιάχνουν ατμόσφαιρα».

Επίσης, το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (και Ελένης, μεγάλη η χάρη τους) είναι ένα που χρειάζεται περιποίηση. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι χώροι σε όλη την πόλη, όπου σύντομα θα κυκλοφορούν φίδια...

Τέλος. Καλή Ψήφο συν-Έλληνες, 21 Μαΐου 2023, ημέρα Αλλαγής. Σας αγαπώ αναφανδόν, Γεια σας.

Για την φωτογραφία δεν χρειάζονται επεξηγήσεις.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" την Τετάρτη 17.05.2023, αρ.φύλλου 3936)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου