Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

κυκλο-φ-οριακα 1125, 9 Νοεμβρίου 2022

 

Καλημέρα συμπολίτες και απανταχού αναγνώστες. Μας τρέλαναν οι απανταχού μετεωρολόγοι με την κακοκαιρία «Εύα» (τελειωμό δεν έχει αυτή η ανοησία των ονομάτων…), γιούργια και οι τηλεοπτικοί σταθμοί και καλά να δείξουν πλημμύρες – δυο φρεάτια βουλωμένα «πλημμύρισε ο Πειραιάς», ο άλλος, επιστήμονας άνθρωπος, προέτρεψε να αναβληθεί το παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού λόγω αναμενόμενης νερο-καταστροφής – δεν έπεσε σταγόνα. Λύσσαξε κι εκείνο το 112, ευτυχώς όχι στα μέρη μας, γενικώς ζήσαμε πάλι μια αναστάτωση, να ξεφεύγει, βρε αδερφέ, ο ελληνικός νους από παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, ενεργειακά υπερκέρδη, βιαστές και καταχραστές εν γένει, αυγά και καλάθια κι άλλα τέτοια ουσιώδη.

«Βροχή βροχούλα βρέξε με / βοήθα με ν’ αντέξω / τριγύρω τόσες ομορφιές / για να τις ημερέψω» τραγουδάει η Μελίνα Τανάγρη, κι εμείς ακούμε βροχή μήνα Νοέμβρη και πανικοβαλόμαστε

Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε στο (καυτό…) θέμα της μεταστέγασης της Πυροσβεστικής στον Βόλο με αφορμή μια «διαφωνία» (πόσο όμορφα μπορούν να κάνουν τα άσχημα πράγματα οι όμορφες λέξεις…) μεταξύ Υφυπουργού και Περιφερειάρχη. Μνημονεύσαμε ένα δικό μας παρελθόν πιθανών οικοπέδων και αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει σήμερα κάτι. Και μόλις λάλησε ο αλέκτωρ της Τετάρτης μού ήρθε ηλεκτρονικά αρμόδια (πιο αρμόδια δεν γίνεται…) ενημέρωση και διατελώ ευγνώμων γι’ αυτό. Η οποία ενημέρωση λέει αναλυτικά (επί λέξει) ότι «…το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε, στις 17-06-2011, να παραχωρήσει κατά κυριότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δύο όμορα δημοτικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 3.091,36 τ.μ., τα οποία βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, πλησίον της Περιφερειακής Οδού, καθώς και να χαρακτηρίσει τα οικόπεδα αυτά ως «Χώρο Εγκατάστασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2012, ο Δήμος Βόλου προέβη στη δωρεά των δύο οικοπέδων, με σκοπό την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση της Π.Υ. Βόλου, εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της δωρεάς. Η αποδοχή της δωρεάς έγινε στις 21-11-2012 (συνεπώς στις 21-11-2017 εξέπνευσε η πενταετία), με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας. Η απόφαση αυτή ρητά ορίζει ότι, σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή σε περίπτωση που η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μεταφερθεί σε άλλο χώρο, η κυριότητα των εν λόγω οικοπέδων επανέρχεται αυτοδικαίως στον Δήμο Βόλου. Ορίζει, επίσης, ρητά πως, όταν ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις και μεταφερθεί σ' αυτές η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το κεντρικό ακίνητο, στο οποίο στεγάζεται, από τη δεκαετία του ’50, η Πυροσβεστική Υπηρεσία (οδός Γαλλίας και Κουμουνδούρου), θα επιστραφεί κατά κυριότητα στον Δήμο Βόλου.

Στις 3-2-2014, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα του τέως δημάρχου Βόλου, Π.Σκοτινιώτη, που κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά οι βουλευτές, Α.Μεϊκόπουλος και Μ.Χρυσοβελώνη, ανέφερε ότι το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει προχωρήσει στην «ωρίμανση» του έργου, προκρίνοντας τη χρηματοδότησή του μέσω του προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ.»

Νοέμβριος 2012 η δωρεά, Νοέμβριος 2022, 10 τα χρόνια, 8 από αυτά υπό τον «αποτελεσματικό» (έτσι αυτοχαρακτηρίζεται…) Άρχοντα πασών των εξυπηρετήσεων, να χαριεντίζονται μεταξύ τους οι αξιωματούχοι του Κόμματος που τον στηρίζει πάση δυνάμει κι ο Βόλος να έχει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Κεντρικό Ιστό της πόλης. Ίσως να πληρώνει και την «αφέλεια» τού τότε Δήμου, που παραχώρησε «δια βίου» τον χώρο κι αυτό το τζάμπα το εκμεταλλεύονται οι διοικούντες – κάτι που δεν υπήρχε για την Αστυνομία και τους ανάγκασε να χτίσουν στο Αλιβέρι καινούργιο και ωραίο Αστυνομικό Μέγαρο. Αυτό, βέβαια, δεν μειώνει τις ευθύνες του σημερινού Δήμου, που έπρεπε να έχει το θέμα της Πυροσβεστικής ψηλότερα και από την ασφαλτόστρωση των δρόμων και από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και από το εργοστάσιο παραγωγής SRF (και άλλα παραμύθια…).

Πάλι την έβγαλαν την Αργώ στην στεριά, πάλι το εξευτελίζουν το ιστορικό ναυπήγημα. Κι έχουν και το θράσος να καμαρώνουν γι’ αυτό και να νέμονται τον τίτλο «Αργοναύτης». Τι να πω; Άξιοι της μοίρας μας, για μία ακόμη φορά, άξιοι της κακομοιριάς μας, για την ακρίβεια, σε τούτη την όμορφη πόλη. Και όλοι εσείς οι κωπηλάτες της Αργούς, που με τα μπράτσα σας γράψατε ένδοξη ιστορία το 2008, να χαίρεστε. Και να βγαίνετε ωραίες φωτογραφίες!

Τις τελευταίες μέρες ταξίδευα καθημερινά στον Αλμυρό με Ι.Χ. κυρίως μέσα από τον Αυτοκινητόδρομο, είτε από Βελεστίνο με διόδιο 1,20 € είτε από τον παράπλευρο δίπλα από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ μέχρι το Αερινό στο πήγαινε και στο έλα από Μικροθήβες, σπανίως από Ν.Αγχίαλο και συχνότερα μέχρι Αερινό και πάλι στον παράπλευρο. Σε αυτή την διαδρομή, που λέτε, συμβαίνουν τα εξής αξιοσημείωτα: α) προχωρεί η κατασκευή μεγάλου αμφίπλευρου ΣΕΑ (Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων) κοντά στον ανισόπεδο κόμβο Αερινού. Πρόκειται για παλιά ιστορία, που είχε μπλέξει με Αρχαιολογία και τώρα φαίνεται ότι ξέμπλεξε β) στις πληροφοριακές πινακίδες του ανισόπεδου κόμβου Μικροθηβών έχει απαλειφθεί τελείως η αναγραφή κατεύθυνσης «Βόλος». Στην έξοδο υπάρχει αναγραφή μόνο για Ν.Αγχίαλο και Φάρσαλα (Εθνική Οδός 30). Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η μόνη έξοδος για Βόλο είναι στο Βελεστίνο και η μόνη συνδετήρια οδός είναι η Βελεστίνο-Βόλος (Ε.Ο 6), 15 km, που προβλέπεται να εξελιχθεί σε Αυτοκινητόδρομο Α12 και γ) υπάρχουν ακόμη οι τρεις μεγάλες πινακίδες χρώματος καφέ με τα λευκά πηκτογράμματα που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά (με τη σειρά) της Μαγνησίας γενικώς, του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων. Ωραίες και έξυπνες πληροφοριακές πινακίδες, που κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, αν δεν κάνω λάθος, στις αρχές της χιλιετίας. Σήμερα είναι δυσδιάκριτες, τις πνίγουν τα δέντρα και είναι κρίμα. Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» οφείλει να τις συντηρήσει.

Και κάτι τελευταίο, για να μην ξεχνιόμαστε: ΟΧΙ εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό Κόλπο. Γεια σας και χαρά σας.

Στην φωτογραφία της Ηλέκτρας Μ. ο φθινοπωρινός Βόλος από ψηλά.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" την Τετάρτη 09.11.2022, αρ.φύλλου 3811)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου