Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

κυκλο-φ-οριακα 1124, 2 Νοεμβρίου 2022

 

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 1881 (με το παλιό ημερολόγιο) ο Βόλος (τότε Βώλος) εκκενώθηκε από τους Τούρκους και μετά από σχεδόν πέντε αιώνες η περιοχή ξαναέγινε ελληνική (σχετική αναφορά στο εξαιρετικό ιστολόγιο «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου», όπου υπάρχουν και ωραίες περιγραφές των γεγονότων από το περιοδικό «Μη χάνεσαι» του Βλάση Γαβριηλίδη (1848-1920)). Εξ ου και η οδός 2ας Νοεμβρίου, που συνδέει τον Βόλο με την Νέα Ιωνία.

Εμείς εδώ, 141 χρόνια μετά την απελευθέρωση, βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος ενός ακόμη ενιαυτού. Με χρηματικές δυσκολίες μεν, με τριήμερες διακοπές δε. «Βούλιαξε» η γενικώς Μαγνησία σ’ αυτό το υπέροχο, από άποψη καιρού, τριήμερο της Παρασκευιάτικης 28ης Οκτωβρίου. Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ωραία, καθώς η 25η Μαρτίου 2023 πέφτει Σάββατο, κι όπως σας έχω ξαναγράψει σ’ αυτή τη στήλη ό,τι μέρα είναι η 25η Μαρτίου ίδια είναι και η 28 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο, μονίμως και διακαώς. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, διότι η 25.03 και η 28.10 απέχουν ακριβώς 217 ημέρες, ήτοι ακριβώς 31 εβδομάδες. Και επειδή δεν μεσολαβεί ο Φεβρουάριος, η απόσταση παραμένει σταθερή κάθε χρόνο. Το αυτό συμβαίνει με την Πρωτομαγιά και τα Χριστούγεννα! Η μεταξύ τους απόσταση, πάλι, φυσικά, χωρίς τον Φεβρουάριο, είναι σταθερά 238 μέρες, ήτοι 34 εβδομάδες. Άρα, Πρωτομαγιά 2023 Δευτέρα, νάτο το τριημεράκι, Χριστούγεννα 2023 Δευτέρα-Τρίτη, τετραήμερο, παρακαλώ.

Διότι, αγαπητέ μου, άλλο τι δηλώνουμε εμείς οι Έλληνες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εις άγραν επιδομάτων και καλάθων και άλλο πώς διαχειριζόμαστε την διασκέδασή μας – «δε θα μου πεις εσύ...». Πλήθη, το λοιπόν, 95% πληρότητα λένε τα ίδια τα ξενοδοχεία, να δείτε τι έγινε με τις «βραχυχρόνιες μισθώσεις», στα ελληνικά Airbnb – κι άλλη μία «άχρηστη γνώση» για σήμερα, αυτή η έννοια που τόσο ξαφνικά και βίαια μπήκε στη ζωή μας είναι δημιούργημα δύο ομολογουμένως έξυπνων αμερικάνων φοιτητών που σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους νοίκιαζαν σε άλλους διερχόμενους φοιτητές χώρο με Airbed (αερόστρωμα, φουσκωτό στρώμα θαλάσσης) and (και) breakfast (πρωινό). Και πληρώνονταν γι’ αυτό! Οργάνωσαν την ανάλογη πλατφόρμα στο διαδίκτυο και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχοι. Αυτό λέγεται καινοτομία αγαπητοί φίλοι.

Έτυχε (και πέτυχε…) το Σάββατο του τριημέρου να παίζουν ποδόσφαιρο ο ΝΠΣ Πύδνας με τον Παναθηναϊκό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου και ο γαλαντόμος Άρχων πασών των εξυπηρετήσεων πόλεώς τε και αθλητισμού προσεκάλεσε μυριάδες φιλάθλων του συμπαθούς αθηναϊκού σωματείου, οι οποίοι, βεβαίως, προσετέθησαν στα προαναφερθέντα πλήθη και τελικώς έγινε «το έλα να δεις». Κόντεψε να σωθεί το τσίπουρο, θρίαμβος καταναλωτικός! Πλην όμως δράμα ποδοσφαιρικόν, 5 γκολ ο Παναθηναϊκός, 1 ο ΝΠΣ Πύδνας, ευγενής ο Άρχων συνεχάρη τους αντιπάλους. Οι οποίοι αντίπαλοι, όμως, από ότι φαίνεται σε κάτι φωτογραφίες που δειλά-δειλά έκαναν την εμφάνισή τους στα «μέσα» της Μαγνησίας, δεν ήταν και απολύτως ευγενικοί με την πόλη, είδα κάποιους αδειασμένους κάδους σκουπιδιών με γραμμένο το αναμνηστικό «θύρα 13»…

Εκεί στον Αλμυρό, μόλις γράψαμε στην στήλη ότι οι κυβόλιθοι του δρόμου γύρω από την Πλατεία θέλουν επισκευή, επισκεύασαν τον δρόμο ασφαλτοστρώνοντάς τον! Κυβόλιθοι και λοιπές ομορφιές, αηδίες! Αλλά είναι και αλήθεια, αδελφοί, ότι κυβόλιθοι με βαριά κυκλοφορία δεν ταιριάζουν, οι κυβόλιθοι, είτε τσιμεντένιοι (παλαιότεροι) είτε πέτρινοι (πρόσφατοι, και πολύ ανθεκτικότεροι) είναι για πεζοδρόμους – σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και με προσοχή. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα παίρνουν υπόψη οι κατασκευαστές αλλά και οι σχεδιαστές τέτοιων δρόμων. Με την ευκαιρία, διαβάζω ότι «απεφασίσθη» να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας τμήματα των οδών Γαμβέτα και Ερμού, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που ανάγεται στο 2007 και μακάρι, εφ’ όσον τώρα βρέθηκαν τα χρήματα, να υλοποιηθεί. Βέβαια η Πυροσβεστική έχει βαριά οχήματα και η διαμόρφωση του οδοστρώματος της οδού Γαμβέτα χρειάζεται ειδική φροντίδα.

Χαχα, έγραψα Πυροσβεστική, τι φιάσκο ήταν αυτό! Δήλωσε η κυρία Υφυπουργός, αντιδήλωσε ο κύριος Περιφερειάρχης, στον τόπο τα βιολιά! Αποτέλεσμα μηδέν. Και μέσα σε όλα αυτά, μου επιτρέπετε μια ερώτηση: Οικόπεδο έχετε εξασφαλίσει; Γιατί για Δικαστικόν Μέγαρον βλέπω να ψάχνουμε από την αρχή, κουράστηκε κι ο Άρχων να ασχολείται με τους Δικηγόρους, σκούρα τα βλέπω τα πράγματα. Με την Πυροσβεστική τι γίνεται αδέρφια; Υπάρχει κι εκεί ένα παρελθόν, τότε που στον Βόλο οι τοπικοί άρχοντες δεν έκαναν τίποτε και όλα γίνονταν από εξωγήινους (άλλη φορά θα πούμε αναλυτικά τα έργα των εξωγήινων…), είχε γίνει συζήτηση για δύο δημοτικά οικόπεδα: ένα «γήπεδο» στο τέλος της οδού Κουντουριώτου, δίπλα στον Περιφερειακό, και ένα μεγάλο οικόπεδο-μπουμπούκι ακριβώς στην βορειοανατολική γωνία της διασταύρωσης Περιφερειακού και Ελύτη-οδού Βόλου-Άλλης Μεριάς. Το πρώτο συνάντησε οργανωμένη ισχυρή αντίσταση περιοίκων. Το δεύτερο ανήκε τότε στον Δήμο Πορταριάς, σήμερα, φυσικά, στον Δήμο Βόλου, και δεν ξέρω ακριβώς γιατί δεν προχώρησε το θέμα, ίσως λόγω έλλειψης χρημάτων. Τώρα; Τώρα υπάρχει ακόμη έλλειψις; Όποιος ξέρει ας μας ενημερώσει, παρακαλώ, άνευ δηλώσεων, ξανα-παρακαλώ.

Εξαιρετικό το ημισέληνο φεγγαράκι τούτες τις ξάστερες νύχτες. Και δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε να αγαπάμε τους άλλους και τον εαυτό μας, συνεχίζουμε τα καλά μας έργα και οπωσδήποτε την διασκέδασή μας. Καθ’ ότι ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος. Να είστε καλά, γεια σας.

Στην φωτογραφία πίνακας της εποχής «Η απόφαση της Ευρώπης και η παράδοση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου στην Ελλάδα 1881».

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" την Τετάρτη 02.11.2022, αρ.φύλλου 3806)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου