Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

κυκλο-φ-οριακα 993, 5 Δεκεμβρίου 2019


Κυκλο-φ-οριακα 993, Καλημέρα φίλοι και φίλες αναγνώστες «Τ’ς ΑγιαΒαρβάρας βαρβαρών’, τ’ ΑηΣάββα σαβανών’ κι τ’ ΑηΝικόλα παραχών’» έλεγε η γιαγιά μου, που είχε γεννηθεί στο Μούρεσι, που σήμαινε ότι τέτοιες μέρες αναμένονταν χιόνια στο βουνό. Εδώ και τώρα εμείς μόλις τελειώσαμε με τις ζέστες, μόλις ανάψαμε τα καλοριφέρια ή/και τις σόμπες, μόλις φορέσαμε τα βαριά τα μπουφάν, εν γένει μόλις θυμηθήκαμε το ρεμπέτικο του 1940 «μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τά ‘χει χάσει, και παλτουδιά καινούργια τρέχει ν’ αγοράσει, μα το δικό μου κι αν επάλιωσε παλτό, … θα με θερμαίνει το φιλί σου το ζεστό…».

Έτσι αναβλήθηκε και η γιορτή με την Δέσποινα και τον Χρήστο για ανήμερα του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου, βοήθειά μας, ημών όλων εδώ στον όμορφο Βόλο και των ναυτικών μας όλων σ’ όλα τα πέλαγα. Κι έμεινε η Αργώ στη στεριά έρημη και μόνη, κι είναι, νομίζω, η πρώτη φορά που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκαν δυο κουβέντες γι’ αυτή την κακομεταχείριση. Για πρώτη φορά στα κυκλο-φ-οριακά 827, στις 11.11.2015 εμείς γράφαμε τους στίχους του Μιχάλη Γκανά που τους τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας «καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη / ποιος είδε βάρκα στον Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι» και συμπληρώναμε «βγήκε και η δική μας Αργώ στην παραλία κι έπιασε θέση στου Παπαστράτου, εορταστικώς». 2015, πάνε κιόλας πέντε (5) χρόνια – κι αναρωτιέμαι, επίσης, τι γίνεται με το προεκλογικώς επαν-εξαγγελθέν Μουσείο της Αργούς, για το οποίο συν-στρατεύτηκε και πρώην Δήμαρχος Βόλου;

Είπα Δήμαρχος και ο νους μου πήδηξε στους πολλούς, διάφορους και  για εμένα τελείως αδιάφορους «παράγοντες» του ποδοσφαίρου (για να μαθαίνουμε, η λέξη παράγων είναι μετοχή ενεργητικού ενεστώτα του ρήματος «παράγω» που δηλώνει δημιουργώ, παρασκευάζω, κατασκευάζω, προξενώ, εκκρίνω. Η ουσιαστικοποιημένη λέξη «ο παράγων, δημ. ο παράγοντας» είναι (άκουσον, άκουσον!) μεταφραστικό δάνειο από  την αγγλική λέξη factor ή την γαλλική facteur), και φαίνεται απολύτως λογικό, καθώς οι παράγοντες δεν παράγουν απολύτως τίποτε. Λάθος! Οι παράγοντες παράγουν ανακοινώσεις. Συνεχώς, ανακοινώσεις, όλοι εναντίον όλων, των άλλων, των αντιπάλων, των διαιτητών, των οργάνων της τάξεως και της αταξίας, των δημοσιογράφων, των υπουργών, των πρωθυπουργών, των πάντων. Και καθόλου δεν με ενδιαφέρει όλο αυτό το ξεκατίνιασμα, ας νοιάζονται οι ανόητοι που παίζουν τα λεφτά τους στοίχημα για τάδε σκορ ημιχρόνου, «ανατροπή» στο τελικό σκορ και στη συνέχεια ειρωνείες και τουρτίτσες. Καθόλου δεν με ενδιαφέρει και δεν επρόκειτο ποτέ να ασχοληθώ με το θέμα αν η πόλη όπου γεννήθηκα και θέλω να ζω και η Δημοτική Αρχή της ονομαστικά δεν βρισκόταν διαρκώς «στο στόμα» μιας σειράς από απίθανους τύπους με τις παραπάνω ιδιότητες.

Κατά τα άλλα, με γεια τον καινούργιο κυκλικό κόμβο στα Αστέρια, στη συμβολή του Περιφερειακού Δρόμου με την παραλιακή Εθνική Οδό αρ. 34, κατασκευή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β.Σποράδων. Πήγαμε, τον περάσαμε, και γύρω-γύρω όλοι κάναμε, μια χαρά τον βρήκαμε, θαυμάσαμε και την κεντρική κατασκευή με τα φωτιστικά που, αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας, ήρθε στον Βόλο εκ του εξωτερικού, όλα καλά κι όλα ωραία. Μένει να δούμε λίγο την λειτουργία του στην καλοκαιρινή περίοδο, ελπίζουμε στα καλύτερα.

Μέσα στην πόλη πολύ μας συγκίνησε η παραχώρηση από πλευράς Δήμου θέσης στάθμευσης για το όχημα βουλευτή. Διετέλεσα μέλος και στο τέλος πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Βόλου από το 1989 έως το 2010 συνεχώς. Ουδέποτε θυμάμαι να ασχολήθηκε η Επιτροπή με τέτοιο αίτημα, οι βουλευτές Μαγνησίας εκείνων των περιόδων που στάθμευαν, άραγε, τα οχήματά τους; Ποτέ δεν μας απασχόλησαν, όσο εμείς, όλα τα εκάστοτε μέλη της Επιτροπής, προσπαθούσαμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και του Συντάγματος της Ελλάδας περί ισότητας των πολιτών στην διαχείριση των δημόσιων αγαθών, όπως τέτοιο είναι ο δρόμος. Αμήν.

Και τω Θεώ Δόξα να λέμε. Χρόνια Πολλά Σάββα σήμερα και Νικόλα αύριο. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην 122χρονη (1898-2019) καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Πέμπτη 05.12.2019, αρ.φύλλου 36.987)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου