Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

κυκλο-φ-οριακα 992, 27 Νοεμβρίου 2019

Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Γηρυόνη


Κυκλο-φ-οριακα 992, Καλημέρα και πάλι συμπολίτες και απανταχού της γης αναγνώστες. Τελειώνει κι ο Νοέμβριος κι ακόμα εμείς καλοριφέρ δεν ανάψαμε, ούτε άλλη πηγή θερμότητας χρησιμοποιήσαμε. Βεβαίως ένας Γηρυόνης έκανε τη βόλτα του, αλλά στα μέρη μας ελάχιστα τον αισθανθήκαμε. Και επειδή η γνώση ποτέ κανέναν δεν έβλαψε, έψαξα κι εγώ ελάχιστα να βρω τι ήταν αυτός ο λεβέντης. Το λοιπόν, ο Γηρυόνης, παράγωγο του ρήματος γηρύω = φωνάζω, σκούζω, ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος της κόρης του Ωκεανού Καλιρρόης και του Χρυσάωρος, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στην Θεογονία 287. Κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού και είχε πλούσια κοπάδια βοδιών τα οποία πήγε να πάρει ο Ηρακλής στον 10ο κατά σειρά άθλο του και τελικά σκότωσε τον Γηρυὀνη όταν αναμετρήθηκαν. Τέτοια φαντασία οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ο Δάντης αξιοποίησε αυτή τη φαντασία στο σπουδαίο έργο του «Θεία Κωμωδία». Ταύτα γράφει η διαδικτυακή Βικιπαίδεια και, όπως συχνά λέγω, αποδεικνύεται μία εισέτι φορά ότι το απέραντο διαδίκτυο είναι ταυτοχρόνως παράδεισος και κόλαση.

Σοβαρότατο δυστύχημα με παράσυρση πεζής από επιβατικό αυτοκίνητο στην διασταύρωση Πολυμέρη-Φιλίππου Ιωάννου – όλα τα στοιχεία περιέχονται στα δημοσιεύματα του Τύπου. Εγώ θέλω να πω μονάχα τα εξής επί αυτού: η διασταύρωση αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στο αστικό οδικό δίκτυο του Βόλου. Ασχολήθηκα με αυτήν επαγγελματικά από το 1992, 1993 έγινε η εγκατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών και το αρχικό πρόγραμμα λειτουργίας ήταν δικής μου εμπνεύσεως. Η διασταύρωση εμφανίζει υψηλούς φόρτους πεζών που θέλουν να διασχίσουν την Πολυμέρη και μάλιστα ηλικιωμένων και παιδιών με γονείς που καθημερινά πηγαίνουν στο 4ο αλλά και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κίνηση των ρευμάτων πεζών, κατά το δυνατόν χωρίς εμπλοκές με στρέφοντα ρεύματα οχημάτων. Για να επιτευχθεί αυτό εφάρμοσα ένα πρόγραμμα που το λέμε «ολικό κόκκινο». Κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο που ανάβουν και σβήνουν οι σηματοδότες (περίοδος σηματοδότησης) ΟΛΑ τα φανάρια που δίνουν κίνηση σε οχήματα παίρνουν κόκκινο, κατά συνέπεια δεν κινείται κανένα όχημα στον κόμβο. Τότε, με επαρκή χρόνο, κινούνται μόνο οι πεζοί, σε όλες τις διελεύσεις, με απόλυτη ασφάλεια. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, δεν καλάρεσε στους οδηγούς που ΠΟΤΈ δεν σκέφτονται τους πεζούς, τους «καθυστερούσε» κάτι δευτερόλεπτα…

Κάπου στα 1996 έγιναν κάποιες θετικές για τους πεζούς αλλαγές στα πράσινα ανθρωπάκια και στα αναλάμποντα κίτρινα βελάκια σε αρκετούς κόμβους του Βόλου, και τα κυκλο-φ-οριακα 190, στις 07.06.1996 γράφουν «…Αν και το σωστότερο, βέβαια, είναι να έχουν οι πεζοί δικό τους, καθαρό χρόνο, χωρίς εμπλοκές, όπως συμβαίνει στον σηματοδότη Πολυμέρη-Φ.Ιωάννου. Τέτοιες ρυθμίσεις επιτάσσει η σύγχρονη κυκλοφοριακή τεχνική που, επιτέλους, δίνει την πρέπουσα σημασία στην κίνηση των πεζών…».

Αυτή η ρύθμιση άντεξε στην πίεση των οδηγών τουλάχιστον μέχρι το 2010, που ήμουν ακόμη Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων – ειλικρινά δεν θυμάμαι ούτε έχω καταγράψει πότε καταργήθηκε, πάντως καταργήθηκε (οι υπηρεσίες του Δήμου την καταργήσανε, δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου) και αντικαταστάθηκε από κουμπί που πρέπει να το πατήσει ο πεζός για να τροποποιηθεί το πρόγραμμα σηματοδότησης και να του δώσει πολύ λίγο χρόνο για να διασχίσει την φαρδιά λεωφόρο Πολυμέρη.

Όλα πίσω, λοιπόν, στον βρόντο και η «πρέπουσα σημασία στην κίνηση των πεζών», απόλυτη προτεραιότητα στο αυτοκίνητο, έχω δει ηλικιωμένα ζευγάρια που θέλουν να πάνε στον Άγιο Κωνσταντίνο να κάνουν τον σταυρό τους πριν αποφασίσουν να διασχίσουν τον δρόμο, έχω δει μανάδες να σέρνουν τρέχοντας τα κατάφορτα μ’ εκείνες τις θεόβαρες σχολικές σάκες βλαστάρια τους κι έχω δει αγγέλους-προστάτες με ολάνοιχτα φτερά να υπερίπτανται αυτής της ρημαδο-διασταύρωσης.

Προχθές δυστυχώς ο αρμόδιος άγγελος απουσίαζε για άγνωστο λόγο και ο αρμόδιος οδηγός εξαφανίστηκε για προφανή λόγο, μόνο ο επίγειος άγγελος-Βασίλης βρέθηκε τυχαία στο σημείο και όλοι οι υπόλοιποι ουδεμίαν ευθύνην έχομεν. Ευτυχώς δυο μέρες μετά συνελήφθη ο «45χρονος Βολιώτης επιχειρηματίας» και ευτυχώς επίσης η γυναίκα ζει. Και οι υπηρεσίες του Δήμου μια χαρά είναι.

Ουφ! συγχύστηκα. Κι έχω να σκεφτώ και την μαύρη Παρασκευή, κάτι σαν την μαύρη μας την τύφλα, λέω. Γεια σας.
Στη φωτογραφία Ηρακλής εναντίον Γηρυόνη από μελανόχρωμο αττικό αγγείο στο Λούβρο. 
(δημοσιεύτηκε στην 122χρονη (1898-2019) καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τετάρτη 27.11.2019, αρ.φύλλου 36.980)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου