Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

κυκλο-φ-οριακα 856 10.08.2016

το κατεστραμμένο λιμανάκι του Αη Γιάννη


Καλημέρα συμπολίτες. Πάει και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, πλησιάζει το «Πάσχα του Καλοκαιριού», ο Δεκαπενταύγουστος της Παναγίας. Έτυχε και παρακολουθήσαμε μια «Αυγουστιάτικη Παράκληση», από τις 11 που είναι προγραμματισμένες για φέτος, τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την «Μαγνήτων Κιβωτό», τον Φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού για την διάσωση του Πολιτισμικού Αποθέματος της περιοχής μας. Και ήταν, ομολογουμένως, μια πολύ ωραία καλοκαιρινή βραδιά, με τον Βασίλη Αγροκώστα να τραγουδάει με την υπέροχη φωνή του δημοτικά τραγούδια-ύμνους στην Παναγία, συνοδευόμενος από την ορχήστρα «Ιωνία».
Κι άλλες ωραίες συναυλίες συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, Άλκηστη Πρωτοψάλτη (αυτό το κακό με το όνομα αυτής της κοπέλας! Εμ! κάποιοι θέλουν να είναι «αρχαιοπρεπείς» και να το γράφουν «Άλκηστις» εμ! όταν το χρειάζονται στην γενική δεν τολμούν το «Αλκήστιδος» και το αφήνουν … «Άλκηστις»!! Ναι, δεν κάνω πλάκα, το είδα γραμμένο: η συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη …) εξαιρετική και «Πώς να σωπάσω», με πάνω από 50 συντελεστές επί σκηνής. Δυστυχώς απουσιάζουμε από τον Βόλο και τις εντυπώσεις μας τις μεταδίδουνε άλλοι.

Απουσιάζουμε για λίγες μέρες εδώ, στο Αιγαίο, σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο που τον λένε Αη Γιάννη. Παρέα με τα κύματα, άλλοτε χαδιάρικα κι άλλοτε άγρια, παρέα με τα βοτσαλάκια, που έρχονται και φεύγουν ανάλογα με το από πού φυσάει ο άνεμος, παρέα με την 92χρονη κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, παρέα με το κατεστραμμένο από το 2009 λιμανάκι, παρέα με την μπάρα στον δρόμο για το Παπά Νερό. Παρέα με τα πανύψηλα πλατάνια, τα αμέτρητα αυτοκίνητα και τους πολλούς τουρίστες και επισκέπτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ένα πολύχρωμο και πολύβουο πλήθος, που κατακλύζει τις παραλίες το πρωί και τα μαγαζιά το βράδυ.
Το λιμανάκι έχει «αυθαίρετες κατασκευές που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο», έτσι διάβασα σε ένα ρεπορτάζ της «Θεσσαλίας» μας την Κυριακή 31 Ιουλίου, με τίτλο «Σε εκκρεμότητα από το 2009 η επιδιόρθωση των ζημιών στο λιμάνι Αγίου Ιωάννη Πηλίου» και υπέρτιτλο «Απάντηση από Κτηματική για διευθέτηση προστίμου περιμένει η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου». Οι ζημιές στο λιμανάκι προκλήθηκαν από υποσκαφή και διείσδυση υδάτων τον Δεκέμβριο 2009, ήταν σχετικά μικρής έκτασης και η Νομαρχία ήταν έτοιμη να τις επισκευάσει, είχε βρει και εργολάβο, και τότε παρενέβη η Κτηματική Υπηρεσία (του Δημοσίου, εννοείται, και το λιμάνι έργο του Δημοσίου είναι, δεν το κατασκεύασε κανένας ιδιώτης, η Νομαρχία το κατασκεύασε) η οποία Κτηματική εντόπισε «αυθαίρετες κατασκευές» και επέβαλε πρόστιμο στον Δήμο (ο οποίος ουδεμία ευθύνη είχε για την κατασκευή του έργου…). Πρόκειται για ένα ακόμη πραγματικό θαύμα της ελληνικής γραφειοκρατίας και των διαφόρων υπηρεσιακών συν-αν-αρμοδιοτήτων. Επτά χρόνια έχουν περάσει και σ’ αυτό το διάστημα οι αρχικές, οι σχετικά μικρές, ζημιές έχουν γίνει τεράστιες και μπορεί του χρόνου να μην υπάρχει λιμάνι στον Αη Γιάννη – αλλά ποιος νοιάζεται! Και ποιες είναι, επιτέλους, αυτές οι φοβερές και τρομερές «αυθαίρετες κατασκευές» σε ένα κοινόχρηστο και κοινωφελές έργο από πέτρες, τσιμέντα και σίδερα; Και τι κακό κάνουν, επί της ουσίας, στο όλον περιβάλλον του χωριού; Και στο τέλος-τέλος: ξέρει η φοβερή και τρομερή Κτηματική Υπηρεσία πόσες είναι οι ολοσχερώς και ανυπερθέτως αυθαίρετες λιμενικές εγκαταστάσεις στην ελληνική επικράτεια, στην οποία, ούτως ή άλλως η αυθαιρεσία επιβραβεύεται ανέκαθεν; Έλεος πια!
Η μπάρα στο Παπά Νερό λειτουργεί μια χαρά, ο τόπος έχει αδειάσει από αυτοκίνητα, το μοναδικό περιβάλλον του τόπου διασφαλίζεται και αναδεικνύεται. Κάτι λίγες γκρίνιες που ακούγονται εδώ κι εκεί, αναμενόμενες είναι και δεν πρέπει να τρομάζουν κανέναν. Βεβαίως τα πιο δύσκολα έρχονται, ο Δεκαπενταύγουστος είναι η κορύφωση του καλοκαιριού, και με το που πέφτει Δευτέρα αναμένεται να γίνει το «έλα να δεις» στον παράλιο οικισμό. Θα «αποτιμήσουμε» την κατάσταση την επόμενη Τετάρτη.
Τέτοια ωραία πράγματα συμβαίνουν εκτός πόλεως. Εντός πόλεως, παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα στον ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), τα διαδραματιζόμενα στο παρκάκι στ’ Αστέρια, τις ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για το ταμειακό έλλειμμα, την ασφαλτόστρωση της οδού Ελλησπόντου, την παιδική χαρά στον Άγιο Κωνσταντίνο, που θα τελειώσει μετά το καλοκαίρι, τις όμοιές της στην Νέα Ιωνία που πρέπει να περιμένουν την σειρά τους, ένα ρεζίλι μπροστά στο Κοινό των Μαγνήτων, που είχε εκδήλωση στο Μουσείο κι απ’ έξω, στην οδό Αθανασάκη, «κόλλησε» το λεωφορείο της γραμμής 15 και μπορώ να φανταστώ τι έγινε, όλα μια χαρά πάνε, καθώς φαίνεται.
Αλλά εδώ ας τελειώσουμε και σήμερα. Κι ας αιτηθούμε την βοήθεια της Παναγίας τόσο για το μέλλον μας όσο και για το λιμανάκι! Ας είστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 10.08.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου