Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

κυκλο-φ-οριακα 848 25.05.2016

...νεροτσουλήθρες


Καλημέρα συμπολίτες. Μετά από διακοπή πέντε εβδομάδων, τα κυκλο-φ-οριακα είναι πάλι εδώ, στην γνωστή και αγαπημένη τους θέση. Η διακοπή οφείλεται σε λόγους υγείας, που ευτυχώς ξεπεράστηκαν με την βοήθεια του δικού μας Αχιλλοπούλειου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Λάρισα – να είναι καλά οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την δική μας υγεία εδώ κι εκεί και παντού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και μιας και έγινε κουβέντα, ποιος θα μας πει τελικά τι ισχύει στο ζήτημα Αχιλλοπούλειο-ΕΣΠΑ; Ψέματα λένε οι βουλευτές, ψέματα ο Περιφερειάρχης, ψέματα οι μισοί γιατροί του Ιδρύματος, ποιοι είναι αυτοί που λένε την αλήθεια; Εγώ ένα θα πω: δεν ήταν ποτέ, δεν είναι σήμερα και δεν θα είναι στο μέλλον καλό πεδίο αντιπολίτευσης η Υγεία. Και οι γενικώς σήμερα τα πάντα καταγγέλλοντες (αρχήν ποιούντες από τους κυρίους Βορίδη, Λοβέρδο και τους προγενέστερους...) ας αναλογιστούν, επιτέλους, τις δικές τους ευθύνες (εκτός κι αν δεν υπάρχουν και ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες...) για την σημερινή κατάσταση των ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πάντως, αν σ’ αυτά που διάβασα τις προηγούμενες μέρες κατάλαβα σωστά τον όρο «αιμοδυναμικό», το Νοσοκομείο μας μέσω του ΕΣΠΑ προσπαθεί να αποκτήσει μέσα στον επόμενο χρόνο εξοπλισμό για στεφανιογραφίες – και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να το πετύχει.

Πολλά συνέβησαν στο διάστημα που μεσολάβησε, είχαμε και Πάσχα, είχαμε και κάποιες μάχες στην Βουλή (μέτρα και πάλι μέτρα, όσο και να τα μετράς δε βγαίνουν...), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα του (τελευταίου στην μακρά σειρά των ομοίων του) κοσμοϊστορικού Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου..

Μέσα σ’ όλα, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, ως «άλλες διατάξεις», πέρασαν και κάποια πολύ σημαντικά άρθρα που αφορούν τα διόδια στις Εθνικές Οδούς. Σύμφωνα με αυτά καθιερώνονται τα ηλεκτρονικά διόδια, όπου η χρέωση γίνεται ανάλογα με τα διανυθέντα χιλιόμετρα, από τον σταθμό εισόδου στον σταθμό εξόδου. Καταργούνται έτσι τα μετωπικά διόδια, αυτά που μας σταματάνε στον δρόμο κάθε τρεις και λίγο. Καθιερώνεται επίσης η Προπληρωμένη Κάρτα Διόδου, που την παίρνουν τα οχήματα πάσης φύσεως όταν εισέρχονται στην χώρα. Τέλος, το ίσως και καλύτερο, «...8. Η διέλευση στο παράπλευρο οδικό δίκτυο απαγορεύεται για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγών και λοιπές κατηγορίες οχημάτων, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων...», βέβαια με κάποιες ορθές εξαιρέσεις για τα ντόπια οχήματα.

Αν δεν απατώμαι, αυτό το νομοθέτημα ικανοποιεί πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών που ταλαιπωρούνται είτε από υψηλά διόδια (π.χ. Μοσχοχώρι) είτε από διελεύσεις βαρέων οχημάτων (π.χ. η Εθνική Οδός αρ. 6, από τον Βόλο στην Λάρισα και τούμπαλιν). Εμείς θα περιμένουμε την εφαρμογή αυτών των διατάξεων και την πραγματική λειτουργία των συστημάτων για να εκφραστούμε. Οπωσδήποτε, όμως, η νομοθέτηση είναι ένα σημαντικό βήμα.

Δημοπρατείται στις 21 Ιουνίου έργο 2.000.000 € για την αποπεράτωση και λειτουργία του parking στο οικόπεδο Φιλελλήνων-Δημητριάδος με την μέθοδο της παραχώρησης. Η παραχώρηση προβλέπεται για 30 χρόνια μετά το 18μηνο των κατασκευών, και θα αποδίδει στον Δήμο κατ’ ελάχιστο 130.000 € τον χρόνο. Το θέμα είναι παλιό, πολυσυζητημένο, αυτοί που βγάζουν την καινούργια προκήρυξη ξέρουν καλά, υποθέτω, τι έχει γίνει με την προηγούμενη ανάθεση, καθώς και με τις οικοδομικές μελέτες και άδειες του έργου. Υπάρχει, άραγε, ήδη ενδιαφερόμενος ανάδοχος; Δεν το ξέρω, ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός, όπως πρέπει. Θα δούμε τι θα προκύψει.

Αλλά στην άλλη προκήρυξη, για την λειτουργία, φύλαξη και συντήρηση της σήραγγας της Γορίτσας, για δεύτερη φορά ουδείς ανταποκρίθηκε. Ουδείς, επαναλαμβάνω. Κατόπιν αυτού η σήραγγα παραμένει στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του Δήμου Βόλου με ανθρώπινες δυνάμεις που δεν είναι βέβαιο ότι είναι οι κατάλληλες.

Ύστερα ... ήρθε η βροχή (η κατά Ζαμπέταν «βρόχα (που) έπεφτε στρέιτ θρου). Πολύ βροχή, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που άφησε πίσω της έναν νεκρό κτηνοτρόφο στο Νεοχωράκι, χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι και σιτάρι πλημμυρισμένα και μια παιδική χαρά στο πάρκο του Αναύρου με ...νεροτσουλήθρες.

Περισσότερα την επόμενη φορά, συμπολίτες αναγνώστες. Ως τότε ας είμαστε όλοι καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 25.05.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου