Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 839 17.02.2016

...ποια Ευρωπαϊκή Ένωση;


Καλημέρα και πάλι, αγαπητοί συμπολίτες-αναγνώστες. Στη μέση έφτασε και ο Φεβρουάριος με κάτι απίθανες θερμοκρασίες, με τα δέντρα ανθισμένα, χωρίς σοβαρό χιόνι μέχρι στιγμής και με καινούργιο Πρόεδρο στην ΔΕΥΑΜΒ, που θα πρέπει να διαχειριστεί την διαφαινόμενη λειψυδρία του καλοκαιριού.
Οι δυσάρεστες ειδήσεις των ημερών είναι πολλές και διάφορες, άλλες σοβαρές και υπαρκτές και άλλες χαλκευμένες σε διαφόρων ειδών χαλκεία, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση των πάντων. Των πάντων, κι όχι μόνο, δήθεν, της Κυβέρνησης. Η ιστορία διδάσκει ότι το πρώτο οργανωμένο βήμα του φασισμού, του εθνικοσοσιαλισμού και των παραφυάδων τους ήταν η κατασυκοφάντηση και η αποδόμηση όλων των κοινωνικών δομών, κρατικών, διεθνών και ατομικών. Τούτη την περίοδο ζούμε παρόμοιες καταστάσεις: μία «κατ’ ιδίαν» συνάντηση των έξι (6) ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ, Ρώμη 25.03.1957, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο (οι αποκαλούμενες και Μπενελούξ-BElgium, NEtherlands, LUXembourg), (Δυτική, τότε) Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) με «διαρροές» περί σκέψεων για μια καινούργια Ευρωπαϊκή Ένωση, μια άλλη, πάλι περιορισμένη συνάντηση των τεσσάρων (4) πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που σήμερα ανήκουν στην ΕΕ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία), με θέμα το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες πολέμου, η δημοκρατική (κάποτε...) Δανία δημεύει τα περιουσιακά στοιχεία όσων προσφύγουν γελαστούν και πατήσουν τα παγωμένα χώματά της (άρα κλείνει τα σύνορά της...), η Γερμανία απ’ τη μια μεριά υπερασπίζεται τους πρόσφυγες γιατί έχει πάλι ανάγκη από φτηνά εργατικά χέρια, απ’ την άλλη κάνει «περίεργες» κολληγιές με τον Σουλτάνο της Τουρκίας κι απ’ την παραάλλη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την Φολκσβάγκεν και την Ντόιτσε Μπανκ, η Αγγλία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα που πιθανώς να την οδηγήσει σε έξοδο από την Ένωση, η συνθήκες του Σένγκεν και του Δουβλίνου βάλλονται πανταχόθεν, η τιμή του πετρελαίου δεν ξέρει πού βρίσκεται, και ο Γιάνης με ένα «ν» φτιάχνει «πανευρωπαϊκό κίνημα» ανατροπής πάντων των οικονομικών και λοιπών δεδομένων.
Αισθάνομαι ότι δεν μένει παρά μια «νύχτα κρυστάλλων», μια καλοστημένη προβοκάτσια, για να καταρρεύσει όλο το, ούτως ή άλλως, σαθρό οικοδόμημα της Ευρώπης των 27, με τα πολλά φρου-φρου και τα αρώματα.

Και μέσα σ’ όλα αυτά η Ελλάδα της κρίσης. Με απολύτως ανάλογα φαινόμενα και γεγονότα (επαναλαμβάνω, άλλα αληθινά και άλλα χαλκευμένα, κυρίως από τα «μέσα πληροφόρησης») και με ένα πολιτικό προσωπικό, αλλά και με έναν λαό, που αδυνατεί να αντιληφθεί την σοβαρότητα των καταστάσεων και παίζει ἐν οὐ παικτοῖς. Παίζει με την φωτιά, κυριολεκτικά, που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να ανάψει και να κάψει ότι έχει απομείνει από την ταλαίπωρη ελληνική δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Η πρώτη φάση είναι η αποδόμηση, συμπολίτες ...
Η ευχάριστη είδηση των ημερών είναι ότι εγκρίθηκε η προκήρυξη της δημοπρασίας για την πλήρη ανακατασκευή του κυματιστού τμήματος του δρόμου Βόλου-Βελεστίνου, με προϋπολογισμό 9,5 εκατ. €. Άντε με το καλό, κι όταν θα ‘ναι έτοιμο το έργο η στήλη θα πει και τα «μπράβο» εκεί που πρέπει, όπως κάνει πάντα. Διαβάζω επίσης ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού «εγκρίνεται με συγκεκριμένες παρατηρήσεις» η μετακίνηση του ανατολικού πεσσού του αρχαίου υδραγωγείου στον δρόμο των Νέων Παγασών. Οι παρατηρήσεις, βέβαια, όπως τις διαβάζω στην «Θ», είναι και αρκετές και λίγο «πονηρές», εύχομαι να μην κολλήσει πάλι κάπου το όλον θέμα. Δεν ξεχνώ όμως κι αυτό που χρόνια τώρα λέω: ότι ναι μεν είναι πρόβλημα ο πεσσός του υδραγωγείου (κατά κόσμον και λαϊκήν σοφίαν «τα δόντια») αλλά το σοβαρότερο σ’ αυτόν τον δρόμο παραμένει το στενό και με στροφή γεφυράκι στο αλυγαρόρεμα, για το οποίο δεν ακούω τίποτε.
Ακούω όμως για το άλλο απαράδεκτο γεφυράκι, εκείνο στον Ξηριά, στην Λαχαναγορά. Πάρα πολύ σωστά η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι στα πλαίσιο του πολύ σοβαρού έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στον χείμαρρο, που ολοκληρώνεται (όσοι δεν το ξέρετε να πάτε να το δείτε), αυτό το πολύ στενό πεζο-γεφυράκι, που χρόνια τώρα καταπονείται από διελεύσεις οχημάτων, θα καθαιρεθεί. Και η επικοινωνία των δύο όχθεων θα γίνεται από την ωραία μεγάλη γέφυρα προς το Διμήνι, που βρίσκεται λίγα μέτρα παραπάνω. Πού το πρόβλημα; Ε! κάποιοι αντιδρούν! Προτιμούν τη μιζέρια και τον κίνδυνο, τι να πω; Πιστεύω ότι οι λίγες αυτές αστείες αντιδράσεις δεν θα ληφθούν υπόψη.
Η άλλη πολύ ευχάριστη είδηση είναι ότι κυκλοφορούν από σήμερα οι κάρτες εισόδου για τις τρεις (3) παραστάσεις της οπερέτας «Ο Βαφτιστικός», 2, 3 & 4 Μαρτίου. Προγραμματίστε το.
Θα τα ξαναπούμε, αγαπητοί και αγαπητές, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 17.02.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου