Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 805 08.04.2015



Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, συμπολίτες. Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, 12 Απριλίου είναι το Άγιον Πάσχα φέτος. Και δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, η γιορτή της Ανάληψης του Χριστού συμπίπτει, φέτος, με τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου 2015. Σκαλίζοντας εγώ το μυαλό μου δεν βρήκα να θυμάμαι, από το 1953 μέχρι σήμερα, άλλη τέτοια σύμπτωση, που να γιορτάζουν μαζί οι δύο μεγάλοι Ιεροί Ναοί της πόλης μας. Αλλά επειδή το μυαλό μυαλό είναι και μπορεί να χάνει, έκανα έναν έλεγχο σε όλα τα Πάσχατα, από το 1900 και μετά. Και βρήκα ότι πράγματι είναι μια σπάνια σύμπτωση. Σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα αυτό συνέβη μόνο δύο φορές, το 1931 και το 1936! Στον 21ο αιώνα, μέχρι το 2099 δηλαδή, συμβαίνει φέτος, 2015, και θα συμβεί ακόμη δύο μόνο φορές, το 2026 και το 2099 (σύνολο τρεις φορές). Καλά να είμαστε να τις ζήσουμε κι αυτές…
Αυτό το «μυστήριο» με τις ημερομηνίες του ορθόδοξου και του καθολικού Πάσχα, που ξεκινούν από τον ίδιον ακριβώς «δογματικό» καθορισμό που έκανε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, το 325 μ.Χ. στην Νίκαια της Βιθυνίας (σημερινή πόλη Ιζνίκ – εις Νίκαιαν – στην επαρχία Προύσας της Τουρκίας) «Το χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Αν η πανσέληνος γίνει Κυριακή τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επομένη Κυριακή.» (πηγή: www.eortologio.gr) αλλά άλλοτε συμπίπτουν κι άλλοτε αποκλίνουν μεταξύ τους μέχρι και πέντε (5) εβδομάδες, είναι μια πολύ μπερδεμένη ιστορία, που έχει να κάνει με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (το σήμερα χρησιμοποιούμενο, που η καθολική εκκλησία το εφάρμοσε το 1582 και η ορθόδοξη το 1924), με τον μεγάλο Αθηναίο αστρονόμο Μέτωνα, που καθόρισε το 432 π.Χ. τον σεληνιακό κύκλο (ή συνοδικό μήνα = 29,530588 ημέρες) και τον ηλιακό κύκλο (ή τροπικό έτος = 365, 242199 ημέρες), αλλά και με το σχίσμα των εκκλησιών, που οριστικοποιήθηκε το 1054 μ.Χ.

Το ζήτημα οπωσδήποτε δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, ούτε και πρόκειται, νομίζω, να «τακτοποιηθεί» ποτέ – μάλλον δεν χρειάζεται κιόλας, δεν βλέπω να έχει και καμιά πρακτική σημασία. Εμείς με τις δικές μας ημερομηνίες, ούτως ή άλλως, κανονίζουμε να βάψουμε τα κόκκινα αυγά μας, να περιφέρουμε τους επιταφίους μας, να γιορτάσουμε την Ανάσταση και τη Λαμπρή με τον παραδοσιακό οβελία (που φέτος, πάλι, θα είναι πανάκριβος, διότι, λέει, δεν γέννησαν αρκετά οι προβατίνες και οι κατσίκες …!!)
Αυτά περί το Πάσχα, το Πάσχα των Ελλήνων, με το καλό και με καλόν καιρό να το γιορτάσουμε.
Στην χώρα επικρατεί ανησυχία, κάπως έχω καταλάβει ότι πάλι είναι «κρίσιμη» η σημερινή μέρα. Εδώ και πέντε χρόνια κάθε μέρα κρίσιμη μου φαίνεται, για την ίδια την επιβίωση, τη δική μου και των παιδιών μου. Στην πόλη επικρατεί σχετική ησυχία. Ίσως πριν την καταιγίδα, δεν ξέρω…
Στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσονος επανατοποθετήθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων, πράσινοι και μπλε. Εμείς στις 12.11.2014 είχαμε διατυπώσει κάποιες σχετικές απορίες, το σύστημα «χωρίς κάδους» λειτούργησε (;) για τέσσερις (4) μήνες (από 01.12.2014 έως τέλος Μαρτίου 2015) και σ’ αυτό το διάστημα (ευτυχώς για μας) δεν ήταν καλοκαίρι. Διότι αν ήταν καλοκαίρι με υγρά, οσμές και μύγες στα πεζοδρόμια θα ήμασταν μια χαρά τουριστική πόλη. Ευτυχώς, επαναλαμβάνω, τα πράγματα διορθώθηκαν.
Και γράφοντας «μπλε κάδους», δηλαδή κάδους για την ανακύκλωση θυμήθηκα πως διάβασα ότι σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή έλαβε απόφαση να λήξει την σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) – είναι αυτή η εταιρία που έχει τα τελευταία έξι (6) χρόνια διαθέσει περίπου 2.800 μπλε κάδους και (αν δεν κάνω λάθος) 5 ειδικά απορριμματοφόρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον Δήμο Βόλου. Στην ΕΕΑΑ συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ποσοστό 35% και άλλες 19 μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που συσκευάζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων (τα πάντα υπάρχουν στο διαδίκτυο, εύκολα προσβάσιμα). Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση, για την οποία, απ’ ότι κατάλαβα, κανείς δεν ήταν ενημερωμένος, δεν γνωρίζω. Το (άμεσο) μέλλον θα δείξει.
Τοποθετήθηκαν τα ειδικά ελαστικά αντικραδασμικά παρεμβάσματα μεταξύ των σιδηροδρομικών γραμμών στην φυλασσόμενη ισόπεδη διάβαση της οδού Μπότσαρη. Έργο συζητημένο από παλιά (τουλάχιστον μια δεκαετία…), που στην αρχή νομίζαμε όλοι ότι ήταν στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ, αλλά ο Οργανισμός μας είχε ξεκαθαρίσει νωρίς ότι δεν… Έπρεπε ο Δήμος να εκτελέσει το έργο, τουτέστιν να βρει τα λεφτά (έτσι έγινε, μας έλεγαν, και στην Λάρισα). Ε!, λοιπόν, φαίνεται ότι τώρα τα βρήκε, δεν ξέρω ούτε με ενδιαφέρει από πού, πάντως τα βρήκε και εκτέλεσε (ο Δήμος Βόλου) αυτό το όντως χρήσιμο έργο, που θα μειώσει και τους χρόνους διέλευσης, ιδίως των λεωφορείων, και την οδική ασφάλεια σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Χρειάζονται κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, αν δεν απατώμαι οι ισόπεδες φυλασσόμενες διαβάσεις του ΟΣΕ μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι έξι (6) με …πρώτες και καλύτερες αυτές στις οδούς Ζάχου και Αλαμάνας. Θα περιμένουμε.
Τέλος. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Μεγάλη Τετάρτη 08.04.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου