Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Αναμνήσεις από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου 1959-1965

Ήταν κάποια "ωραία χρόνια" (όλα τα παρελθόντα χρόνια είναι καλύτερα από τα παρόντα...) που κι εμείς πηγαίναμε μαθητούδια στο Δημοτικό Σχολείο.
Αρκετά!! χρόνια πριν.
Ευτυχώς, η μητέρα είχε την πρόνοια να κρατάει διάφορα "ντοκουμέντα" εκείνης της περιόδου, μαζί με φωτογραφίες, μέσα σ' ένα κουτί από πουκάμισο, το οποίο κουτί όταν, πολύ αργότερα, το ανακάλυψα, το διατήρησα ακέραιο, ως κόρην οφθαλμού. 
Τώρα πλέον, όλα είναι "απλά": ένας σαρωτής χρειάστηκε μόνο και να! οι εκθέσεις της Α' Δημοτικού (1960), το Θέμα Αριθμητικής της Δ' Τάξης (1963), ο Αποχαιρετιστήριος Λόγος στο τέλος της Στ' Τάξης (1965), οι φωτογραφίες του συνόλου της Γ' και της Στ' Τάξης μαζί με την Δασκάλα και τον Δάσκαλο, κούκλες και κούκλοι με αποκριάτικες στολές το 1963, γυμναστικές επιδείξεις, η Σημαία (1964 και 1965), όλα ξαφνικά ζωντανά πάλι εμπρός μου. Κι ένα κείμενο, με θύμησες και ονόματα, εύκολη υπόθεση για έναν που, κατά τεκμήριο, ξέρει να γράφει, όταν έχει στα χέρια του όλο αυτό το εξαιρετικό πρωτογενές υλικό.

Το έγγραφο (σε μορφή .pdf) ανοίγει με "κλικ" πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο.
Και (νομίζω ότι) αξίζει τον κόπο... 

http://www.scribd.com/doc/128336547/5%CE%BF-%CE%94-%CE%A3-%CE%92%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A7-%CE%A3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-2013

(το κείμενο πλήρες με μόνο 4+1 φωτογραφίες δημοσιεύτηκε στην "Θεσσαλία" της Κυριακής 03.03.2013, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στα 100 Χρόνια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου)

9 σχόλια:

  1. Ωραίο, μπράβο! Ντοκουμέντα περασμένων εποχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποδήλατο δεν βλέπω στις φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ηλεμήνυμα 03.03.2013: Αγαπητέ Μπάμπη "οι αναμνήσεις σου από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου 1959-1965 " στο οποίο φοίτησες μαθητής και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο αφιέρωμα της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 είναι καταπληκτικές και μας θύμισαν τα παιδικά μας χρόνια. Φαίνεται από μικρός είχες αυτή την ευχέρεια του άμεσου γραψίματος. Πάντα επίκαιρος και ζωντανός. Συγχαρητήρια.
    Με το θαυμασμό και την εκτίμησή μου
    Δημήτρης Κωνσταντάρας - Σταθαράς
    Υ.Γ. Το σχετικό αφιέρωμα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο σας για τα 100 του χρόνια είναι εξαιρετικό. Συγχαρητήρια σε όσους το εμπνεύστηκαν και συνέβαλαν σ' αυτό στην κ. Φωτεινή Γιαμάκου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου και, βεβαίως, σε σένα, που όσο νάναι έβαλες και την ...ουρά σου και τη γραφή σου. Μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ηλεμήνυμα 04.03.2013: Πώς ξέρεις να μας ταξιδεύεις ...
    Μοναδικές αφηγήσεις, ντοκουμέντα, αλήθειες, σχόλια ...
    Να σαι πάντα καλά ...
    Κωνσταντίνος Καραγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ηλεμήνυμα 04.03.2013:
    Ωραίες αναμνήσεις ρε φίλε, πολύ καλό αυτό το flash-back!!!!!!
    Αλλά (για να κάνω και εγώ την παρατήρησή μου, οεο!!!) γιατί δεν φοράτε αυτές τις φανταστικές μπλε στολές? Εμείς (αν και νεότεροι σου βέβαια………. χεχεχε) τις είχαμε.
    Φιλιά
    Τάσος Αθανασόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ηλεμήνυμα 04.03.2013:
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΏ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΥΛΙΚΟ..
    ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΠΟΛΏ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ... ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Κ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΥΣ- ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΥΣ, ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΎΤΕΡΟ, ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΉΡΘΕ...
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ή ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΊΓΟΥΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ( ΤΡΟΦΗ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΌΡΦΩΣΗΣ-ΓΝΩΣΗΣ Κ.Λ.Π., Κ.Λ.Π.), ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ..
    ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΑΝΕΣ (ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ) ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ ( ΕΒΓΑΛΕΣ Κ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΊΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΛΏΣ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ).
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    ΣΤΑΘΗΣ ΧΑΛΑΣΤΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ηλεμήνυμα 04.03.2013:
    Μπάμπη, εξαιρετικό!!!!
    Πολύ συγκινητικό και ανθρώπινο! Ο,τι πρέπει ως αντίδοτο για τις άγριες μέρες που ζούμε!Είμαι νεώτερη αλλά το άρωμα της εποχής ήταν το ίδιο.
    Με την εξαίρεση της ''ράβδου που έπιπτε'' ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία και με κάθε αφορμή, ήταν χρόνια νοσταλγίας.Και οι δάσκαλοι του τότε εμβληματικές φυσιογνωμίες, ''δεύτεροι γονείς'', καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας! Στην κάθε κυρία Δέσποινα οφείλουμε πολλά!
    Να είμαστε καλά!
    Ελένη Σταματίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ηλεμήνυμα 07.03.2013:
    Πολύ συγκινητικό Μπάμπη!!!
    Θα το προωθήσω και στο Νίκο!
    Φιλιά πολλά
    Άννα Γόγολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή