Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 689 23.11.2011

το φίδι, άρτι εξερχόμενον του αυγού του

Την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε πού την βάζουμε. Ο λαός μας (εμείς, δηλαδή …) προσθέτει και κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε που το βάζουμε, αλλά αυτό ούτε γράφεται ούτε και έχει σχέση με τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα.
Τα οποία πολιτικά γεγονότα θυμίζουν σε όσους ή θυμούνται ή έχουν διαβάσει σχετικά, την ανάπτυξη του φιδιού μέσα στο αυγό του στην προ-ναζιστική Γερμανία. Για την περίπτωση που δεν το ξέρετε, το αυγό του φιδιού είναι διαφανές κι όποιος το κοιτάζει βλέπει το φιδάκι που μεγαλώνει σιγά-σιγά. Κι όταν μεγαλώσει αρκετά, σπάει το αυγό του το φίδι και επιτίθεται σ’ αυτόν που τόσον καιρό το έβλεπε να μεγαλώνει. Έτσι έγινε τότε, τότε που η Ευρώπη, η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, η Αμερική και ολόκληρη η Κοινωνία των Εθνών παρακολουθούσαν ατάραχα την σταδιακή άνοδο του Χίτλερ. Το φίδι που μεγάλωνε μέσα στο αυγό του.
Έτσι γίνεται και σήμερα. Η Ενιαία Γερμανία μεγαλώνει πάλι – εμείς, που ζήσαμε εννιά χρόνια στην Δυτική Γερμανία, το είχαμε προβλέψει από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου – και ολόκληρη η σημερινή Κοινωνία των Εθνών, με τις διάφορες μορφές συγκρότησης των συσσωματώσεών της (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ, ΟΗΕ, G20, υπερχρεωμένες Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Γκόλντμαν Σακς, Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Μούντις, «Αγορές» και δεν συμμαζεύεται) παρακολουθεί ατάραχα την σταδιακή άνοδο της Γερμανίας, που μπορεί να μην έχει Χίτλερ για ηγέτη, έχει όμως όλα τα άλλα χαρακτηριστικά της «δημοκρατικής» προ-ναζιστικής περιόδου. Το φίδι μεγαλώνει πάλι μέσα στο αυγό του.
Και γύρω-γύρω ηγετίσκοι-καρτούν, που πρέπει να βάζουν υπογραφές πίστης και, εν τέλει, υποτέλειας. Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή, ο αδύναμος κρίκος, ο πρώτος στόχος, όπως ήταν η Πολωνία στις 1 Σεπτεμβρίου 1939.
Υπερβολή; Το εύχομαι ολόψυχα. Φοβάμαι όμως πως δεν είναι. Κι αν αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τανκς (που υπάρχουν, εδώ που τα λέμε, τα λέοπαρντ σε ποιον τα χρωστάμε;…) υπάρχουν άλλα, καλύτερα όπλα, οικονομικά, ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την «αλλαγή των συνθηκών» του Μααστριχτ, της Λισσαβώνας, για τον «δημοσιονομικό έλεγχο» κλπ. – και ο «άξονας» είναι ήδη έτοιμος.
Κι εμείς βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Φαίνεται καθαρά ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει «ΟΧΙ» απ’ τη μεριά της κυβέρνησης. Θα υπάρξει, άραγε, απ’ τη μεριά του λαού, από εμάς δηλαδή;
Απαισιόδοξες σκέψεις, καθώς προσωπικά παλεύουμε με το φάσμα της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας». Πολυνομία, φωτογραφικές διατάξεις και άλλες γραμμένες στο πόδι για να βολεύονται πότε οι μεν, πότε οι δε και τώρα η τρόικα του τέταρτου (οικονομικού) ράιχ, και στο βάθος φτώχεια
Πάλι στην ποίηση επιστρέφει ο νους μου. Στα λόγια του Άγγελου Σικελιανού απ’ το «Πνευματικό Εμβατήριο», που δημοσιεύτηκε στις 19.05.1945 στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα», και στην αγωνία του μη τυχόν βουλιάξει ο Ήλιος της Ελλάδας:
«Ομπρός, οι δημιουργοί... Την αχθοφόρα ορμή Σας
στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος!
Βοηθάτε με και μένανε αδερφοί, να μη βουλιάξω αντάμα!
Τι πια είν’ απάνω μου και μέσα μου και γύρα
τι πια γυρίζω σ’ έναν άγιον ίλιγγο μαζί του!»
Δεν υπάρχουν θέματα κυκλοφορίας σήμερα, δεν υπάρχουν γενικά, όλα δείχνουν να στέκονται σχεδόν ακίνητα. Όλα συμβαίνουν πλέον με την κατάθλιψη της «απλής» μνημονιακής νομοτέλειας εν αναμονή της 6ης δόσης της ΣΩΤΗΡΙΑΣ – ίσως το πιο σημαντικό γεγονός των ημερών να είναι οι επιμελητηριακές εκλογές για όσους πιστεύουν ακόμη στην έννοια της οργανωμένης δράσης και με τον όρο ότι μπορεί το Επιμελητήριο να παίξει αυτόν τον ρόλο την ίδια στιγμή που τα μέλη του συνθλίβονται κάτω απ’ την ίδια μνημονιακή νομοτέλεια. Ίσως, πάλι, να είναι η δεύτερη αναβολή του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο χαράτσι των ακινήτων μέσω του Δημόσιου Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού της ΔΕΗ. «Όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου, ετοιμάσου να σβήσεις τη φωτιά στο δικό σου» λέει μια παλιά ινδιάνικη παροιμία.
Στην φωτογραφία, παρμένη από το αχανές διαδίκτυο, ένα φιδάκι την ώρα που σπάζει το αυγό του και βγαίνει στο φως.
Ας έχουμε τον νου μας σώο. Οι καιροί είναι το ίδιο πονηροί όπως και τότε… Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε Τετάρτη 23.11.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου