Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

κυκλο-φ-οριακα 1146, 26 Απριλίου 2023


Φίλες και Φίλοι, Καλημέρα. Αποχωρεί και ο τέταρτος μήνας του έτους, πέρασε και η αποφράδα επέτειος της 21ης Απριλίου – καλός φίλος εκείνη την ημέρα μου έστειλε ένα βιντεάκι από το Youtube με το άσμα «Το λεν οι πετροπέρδικες» οι οποίες πετροπέρδικές, μαζί με το αηδόνι, απευθύνονται στον Γιώργο Παπαδόπουλο και του λένε ότι «για σένα μιλάει ο ντουνιάς, για σένα καμαρώνει...» κι άλλα πολλά, σε ρυθμό καλαματιανό, στον οποίο καλαματιανό, ως γνωστόν, ο υπ’ όψιν διέπρεπε στα στρατόπεδα τα Πάσχατα με τους δύσμοιρους φαντάρους, ιδίως εκείνο το Πάσχα του 1968, που έτυχε να συμπέσει, 21 Απριλίου, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα. Δεν το είχα ακούσει, τόσα χρόνια, αυτό το άσμα, τώρα τ’ άκουσα κι αυτό...

Τώρα πια δεν προλαβαίνω να ακούω. Να ακούω, να βλέπω, να διαβάζω, ένας καταιγισμός, όλοι και όλα τρέχουν, διαγκωνίζονται, ποδοπατούνται, ποιος ή ποιο θα με «ενημερώσει» πρώτα, μπας και μείνω άνευ («χωρίς», που λέει κι η διαφήμιση για τα αλλαντικά). Μπας και χάσω την πληροφορία, που, στις περισσότερες περιπτώσεις, μου είναι άχρηστη ή ανώφελη. Κι αντίστροφα, η πληροφορία που με ενδιαφέρει να μην υπάρχει σε κανένα προφανές σημείο, να πρέπει κάθε φορά να σκάβω για να την βρω και πολύ συχνά να μην την βρίσκω – Κοινωνία της Πληροφορίας σου λέει ο άλλος.

Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας, καθώς ολοταχώς, πλέον, βαδίζουμε προς εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα ερωτήματά μας, σήμερα, προς την αγαπητή μας Περιφέρεια Θεσσαλίας και, αναλόγως, την επίσης ιδιαιτέρως αγαπητή μας Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων (αλήθεια, τι έγινε το «Βορείων» στις Σποράδες πότε δεν κατάλαβα, όπως δεν κατάλαβα ότι με το Πρόγραμμα Καλλικράτης έγινε κατάτμηση του «πρώην Νομού Μαγνησίας» σε δύο διακριτές Περιφερειακές Ενότητες). Τέλος πάντων, τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τα μεγάλα, τα πραγματικά έργα που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται στην Μαγνησία, ενώ πανηγυρίζονται κάτι αγροτικά δρομάκια, κάτι γηπεδάκια, κάτι κτηριάκια και κατά την πρόσφατη ορολογία διάφορα «έργα οδικής ασφάλειας». Θα γίνω σαφής. α) Περιφερειακός Π.Σ.Βόλου, τμήμα Μπουρμπουλήθρα-οδός Λαρίσης. Έργο χαμένο στο διάστημα, μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας (για Δήμο δεν μιλάμε, ούτε που πέφτει δεν ξέρει, αν σχετιζόταν με το Πανθεσσαλικό Στάδιο μπορεί και να ήξερε...). Ποιος θα μας πει τι πρόκειται να συμβεί όσο ζούμε; β) Περιφερειακός συνέχεια, διέλευση Αγριάς-Μαλάκι. Κάποια στιγμή, πρόσφατα, κοντέψαμε να ξανα-τσακωθούμε για το αν θα έχει πεδινή χάραξη (κάτω από τον σημερινό δρόμο, προς την θάλασσα) στα Λεχώνια ή ορεινή χάραξη, με κοιλαδογέφυρες και τούνελ. Έχει ανακοινωθεί επισήμως κι αυτό το τμήμα, και ήταν σαφής η τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη αυτοπροσώπως υπέρ της πεδινής χάραξης. Ποιος θα μας ενημερώσει θετικά τι και πότε πρόκειται να γίνει; γ) Οδός παράκαμψης Ζαγοράς, έργο χρήσιμο, εδώ και χρόνια σταματημένο, ούτε κι αυτός ο Δήμος ενδιαφέρεται. δ) Οδός παράκαμψης του Χιονοδρομικού Κέντρου, ανακοινώθηκε, έχουν κοπεί και μερικά δέντρα, αν δεν κάνω λάθος, κι ύστερα; Προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο έργο, υπάρχουν όμως πολλοί που το θεωρούν. ε) Οδός παράκαμψης Άλλης Μεριάς, έργο χρησιμότατο για να πάψει να ταλαιπωρείται τόσο αυτός ο οικισμός, κάποτε ξεκίνησε η μελέτη, δεν ξέρω καν σε τι στάδιο βρίσκεται – γύρω στο 2010 οι άνθρωποι του χωριού είχαν ζητήσει να απαγορέψουμε, ως Νομαρχία, την διέλευση βαρέων οχημάτων από αυτόν το έρμο δρόμο, εγώ, ως Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας τότε, εισηγήθηκα θετικά, η απαγόρευση δεν επετεύχθη. στ) Ανισόπεδος κόμβος στο Σέσκλο, ακόμη ένα έργο που χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά.

Τι γίνεται με όλα αυτά, συμπολίτες, συνάδελφοι, συνάνθρωποι; Εκατομμύρια πάνε κι έρχονται στα μάτια μας συνοδευόμενα από μεγαλόστομες ανακοινώσεις Kostas Agorastos, έργα απαραίτητα δεν γίνονται. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην πόλη του Βόλου με τον Άρχοντά της, άλλη φορά τις λεπτομέρειες. Πάμε παρακάτω.

Δύο καινούργιες αυτόματες μπάρες σε χώρους στάθμευσης του Δήμου Βόλου είδαμε πρόσφατα. Ή μία στην Πλατεία Μπόρελ και η δεύτερη στον χώρο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο. Και οι δύο χώροι είναι από την αρχή ενταγμένοι στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) και λειτουργούσαν κανονικά με τα μηχανήματα στάθμευσης ΑΜΑΝΟ από το 1994 και, όταν πλέον αυτά παρέδωσαν το πνεύμα λόγω ανταλλακτικών, με ξυστές κάρτες. Τώρα, πώς θα λειτουργήσουν οι μπάρες δεν έχω ιδέα και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο για την συνολική λειτουργία της πόλης. Σύντομα θα ξέρουμε. Ύστερα υπάρχει και η Εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Πλατεία Μπόρελ και έχει σχεδόν μόνιμα περίπου 20 θέσεις στάθμευσης κατειλημμένες – τι συμφωνία υπάρχει;

Δευτέρα «του Θωμά» ώρα 11:00 στο Δημαρχείο η 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πολύ σοβαρό θέμα του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό μας. Ο Δήμαρχος αποκάλεσε από μικροφώνου εμάς τους πολίτες «κοπρίτες» και αποχώρησε συνοδευόμενος. Στον διάδρομο ένας πολίτης τον ρώτησε γιατί τον αποκαλεί έτσι, φυσικά ο Άρχων δεν έδωσε απάντηση στο «γιατί», γύρισε την πλάτη στον πολίτη, προχώρησε 3-4 βήματα και είπε την γνωστή παντελονάτη κουβέντα «βρε άντε και γ...ου». Σχεδόν μπροστά μου, στον διάδρομο του Δημαρχείου, που κάποιοι αποκαλούν «Ναό της Τοπικής Δημοκρατίας». Καλή Ανάσταση, συμπολίτες!

Ευτυχώς σύσσωμες και ομόφωνες οι μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, με την επίσης ομόφωνη συνδρομή όλων των επιστημονικών φορέων διέσωσαν την αξιοπρέπεια της πόλης μας και σήμερα υπάρχει Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο «Τάσσεται κατά της τοποθέτησης σταθμού LNG σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού».

Αυτά είναι, επαναλαμβάνω, πολύ σοβαρά ζητήματα, συμπολίτες, και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Δεν είναι ΝΠΣ και λουλουδάκια, που σήμερα έχει αύριο δεν έχει και σκασίλα μου και σκορδοκαΐλα μου...

Σας αγαπώ αναφανδόν, γεια σας.

Στην φωτογραφία ένας αθηναϊκός τοίχος μιλάει. Και μας καλεί...

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" την Τετάρτη 26.04.2023, αρ.φύλλου 3922)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου