Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

κυκλο-φ-οριακα 1097, 23 Μαρτίου 2022

 

Καλημέρα, Καλή Άνοιξη πολίτες αυτής της χώρας με την καταπληκτική ποιότητα ζωής.

Ένα ακόμη τραγούδι κυκλοφορεί στο μυαλό μου αυτές τις δύσκολες μέρες. Είναι η «Ελλαδογραφία», σε στίχους Νίκου Γκάτσου, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και εκτέλεση από τον Μίκη Θεοδωράκη στον δίσκο «Τα παράλογα», 1976. Λίγο τραγούδι, λίγο αφήγηση, μια χορωδία στα ιντερμέδια, ένα δηκτικό σχόλιο, μια κατάθεση ψυχής των μεγάλων της Ελληνικής Μουσικής για την Ελληνική Πραγματικότητα, που καταλήγει, χορωδιακά, ως εξής:

«Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι / Πότε θα ‘ρθούνε καινούργιοι ανθρώποι / να συνοδέψουνε την βλακεία / στην τελευταία της κατοικία»

Τόσα χρόνια πέρασαν, όλοι οι μεγάλοι έφυγαν κι ακόμα ν’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι, καθώς οι καινούργιοι ανθρώποι είναι χειρότεροι απ’ τους παλιούς και η βλακεία είναι πια εδραιωμένη κι οριστικά αθάνατη…

Εαρινή ισημερία προχθές, εθνική επέτειος μεθαύριο, και ο Μάρτιος βαδίζει προς το τέλος του. Και λέγοντας για Εθνική Εορτή ο νους μου πηγαίνει στην ένδοξη Ελληνική Σημαία μας, που καθορίστηκε ακριβέστατα ποια είναι και πώς κατασκευάζεται με τον Νόμο 851/1978 (ΦΕΚ Α 233/22.12.1978): Άρθρον 1. (πολυτονικά γραμμένο) Εθνική Σημαία: 1. Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος είναι κυανόλευκος, σύγκειται εξ εννέα ίσου πλάτους οριζοντίων ταινιών, εξ ων αι πέντε (5) κυαναί και αι τέσσερες (4) λευκαι ούτως ώστε η άνω και η κάτω ταινία να είναι κυαναί, αι δε άλλαι εναλλάξ λευκαί και κυαναί. 2. Εις την άνω προς τον ιστόν ή κοντόν γωνίαν υπάρχει όρθιος λευκός ισοκέραιος σταυρός εκτεινόμενος μέχρι των τεσσάρων πλευρών του περιέχοντος αυτόν κυανού τετραγώνου καταλαμβάνοντος εκ των άνω προς τα κάτω τρεις ταινίας κυανάς και δύο λευκάς. 3. Το πλάτος των κεραιών του σταυρού είναι ίσον προς το των ταινιών. Η αναλογία του πλάτους προς το μήκος της Σημαίας είναι δύο (2) προς τρία (3), η δε της ταινίας προς το ένατον του πλάτους. Άρθρον 8. Ποινικαί κυρώσεις: Οι μη συμμορφούμενοι προς τας διατάξεις του παρόντος νόμου… τιμωρούνται δια κρατήσεως μέχρι δύο (2) μηνών ή προστίμου κλπ.

Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητοί φίλοι. Κι όσοι αισθάνονται πολύ Έλληνες (Ελληναράδες αυτό-αποκαλούνται…) και επιμένουν να χρησιμοποιούν την παλαιότερη σημαία, αυτή που κάποτε χαιρετούσαμε ως «της πατρίδος μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό», θεωρώντας όλους εμάς τους υπόλοιπους λιγότερο Έλληνες, διαπράττουν ποινικά κολάσιμη πράξη σύμφωνα με τον γραπτό Νόμο και ασέβεια προς το Σύμβολο σύμφωνα με τους άγραφους Νόμους. Αλλά μάλλον θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω των Νόμων απάντων…

Κι αυτά σε μια περίοδο όπου τα πιο αντιδραστικά στοιχεία των σύγχρονων κοινωνιών σε όλον τον κόσμο διαγκωνίζονται με έπαθλο το προφανές: ποιος είναι πιο αντιδραστικός από τους άλλους.

Ήρθε και ο Υπουργός Οικονομικών στον Βόλο, δεν κατάλαβα γιατί ήρθε, πάντως ήρθε. Και το μόνο ουσιαστικό που δήλωσε ήταν ότι έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις των Βολιωτών στις Τράπεζες!! Θυμάστε που γράφαμε την προηγούμενη Τετάρτη ότι η ακρίβεια είναι «…παράγωγο της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας και κερδολαγνείας της φιλελεύθερης οικονομίας μας (τρομάρα μας!). Κι επειδή όλα τα κακά πάνε μαζί (τα παραπάνω ποδάρια του διαβόλου που λέγαμε…) να! ξεμύτισαν και οι Τράπεζες κι άρχισαν τις «μεγάλες προσφορές» δανείων – σε απλά ελληνικά μυρίστηκαν πως υπάρχει χρήμα στα σεντούκια και τα στρώματα κι είπαν να βουτήξουν το κουτάλι…», πλέον το έχουν ομολογήσει τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο ομογάλακτός του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Βουρ στον πατσά! Και για τα μάτια του κόσμου, που ναρκώνεται όλο και περισσότερο με τις ασταμάτητες πολεμικές εικόνες, δώσε 3 μήνες επί 13 ευρώ = 39 ευρώ ως βοήθημα για καύσιμα.

Σε τοπικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε η «δυσκολία» με τους κυκλικούς κόμβους στο Νεκροταφείο, καθώς απορρίφθηκαν και από τα θεσμοθετημένα όργανα για την προστασία των Νεωτέρων Μνημείων. Και βέβαια ο Άρχων αποκάλεσε τους αρμοδιους Μηχανικούς «νούμερα» και με το γνωστό πια στυλάκι δήλωσε ότι αν δεν δικαιωθεί η ένστασή του ξέρει αυτός, «…ο κόμβος θα κατεβεί με ελικόπτερο στη 1 η ώρα το βράδυ και άντε γεια.» κατά την προσφιλή διάλεκτο των γηπέδων. Ωραία.

Φουρτούνα και στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, φεύγει-δεν φεύγει, έρχεται-δεν έρχεται, τελικά παραιτήθηκε με σοβαρές αιχμές η Βολιώτισσα Πρόεδρος, ήρθε ένας μη Βολιώτης Πρόεδρος, «παύθηκε» ο εκπρόσωπος του Δήμου, πάμε φουλ για το ξεπούλημα του λιμανιού. Απορίας άξιον: είναι ελλειμματικό το λιμάνι του Βόλου, δεν έχει επαρκή έσοδα, δεν τα βγάζει τα λεφτά του και πρέπει να το διώξει από πάνω του το σεβαστόν Υπουργείον Εμπορικής Ναυτιλίας; Ή, απεναντίας, είναι προσοδοφόρο και απλά πρέπει να το χαρίσουν σε κάποιο φιλαράκι όπως έκαναν π.χ. με τον ΟΠΑΠ, τον Πειραιά, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ και τέλος δεν έχει αυτός ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων.

Κι ο πόλεμος καλά κρατεί, με τους εγκληματίες πολέμου να πάνε και να ‘ρχονται ένθεν κακείθεν. Ένας ατέλειωτος βομβαρδισμός, τόσο με βόμβες, ρουκέτες κι άλλες φονικές εφευρέσεις, όσο και με εικόνες στις οποίες κανείς δεν ξέρει τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Εδώ και 25 ημέρες πλέον…

Αυτά προς το παρόν, και καλά ξεμπερδέματα να έχουμε. Χωρίς πόλεμο. Γεια σας.

Στην φωτογραφία ο (γνωστός) πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878) «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» (1858).

(δημοσιεύτηκε στην 125χρονη (1898-2022καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.03.2022, αρ.φύλλου 37.678)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου