Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 866 9 Νοεμβρίου 2016

η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος


Καλημέρα και πάλι χρόνια πολλά συμπολίτες. Τούτη τη φορά σειρά έχουν οι σημερινοί Νεκτάριοι και Νεκταρίες (Χρόνια Πολλά στην υπέροχη πιανίστα μας) και οι χθεσινοί Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Ταξιάρχες, Σταμάτηδες, Στρατήδες, Στρατηγοί, όλοι και όλες οι εορτάζοντες/ουσες στις 8 Νοεμβρίου. Μαζί και η Πολεμική Αεροπορία, που έκανε και μια επίδειξη δεξιοτήτων αεροσκαφών πάνω απ’ τη θάλασσα προχθές Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Την οποία επίδειξη δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε επειδή εκείνη την ώρα ήμασταν ακόμη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, ψηλά στην οδό Βλαχάβα, όπου με την Βολιώτικη Χορωδία ψάλαμε ολόκληρη την Θεία Λειτουργία, σε εξαιρετική χορωδιακή επεξεργασία Θεόδωρου (Ρούλη) Παπακωνσταντίνου (1948-1969). Το ίδιο θα κάνουμε και την ερχόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος, στην Νεάπολη, πίσω από τις Σχολές του ΟΑΕΔ. Ελάτε να εκκλησιαστείτε και να μας ακούσετε.

Ήταν μια θαυμάσια, ηλιόλουστη μέρα η Κυριακή, και όλος ο Βόλος ήταν στους δρόμους και στα καφενεία, με τα αυτοκίνητά του παρκαρισμένα όπου και όπως έλαχε. Ήταν και τα μαγαζιά ανοιχτά – αδήριτος, πλέον, ανάγκη η λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς των πολυεθνικών μονοπωλίων τις Κυριακές, ασθμαίνοντες από κοντά και οι ντόπιοι εμποράκοι υπό την δαμόκλειον σπάθην της χρεωκοπίας. Και πού να δείτε τι έχει να γίνει όταν θα εφαρμοστούν οι καινούργιες διεθνείς και υπερατλαντικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA, ΤΙSA και δεν συμμαζεύεται, η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί.
Το ίδιο καλά κρατεί και η γκλαμουριά, καμία περί τούτου αμφιβολία. Ο Σάκης, το δέντρο, η Ζέτα, ο πανταχού παρών Σωτήρης, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (όχι εκείνος, καλέ μου άνθρωπε, άλλος, τωρινός, αοιδός…), οι μωβ ουρανοί, εγκαίνια και γιορτές, πολυπληθές, αναμένεται, το φιλοθεάμον και φιλεόρτιον κοινόν. Το οποίον κοινόν, κατά τα άλλα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι «κάνει οικονομία», πάει και δίνει όλα του τα λεφτά στην πολυδιαφημιζόμενη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων και ζούμε, όπως έχουμε ξαναπεί, εμείς καλά κι αυτοί όλοι πολύ καλύτερα.
Καλά κράτησε, επίσης, και η προεκλογική μάχη των δύο υποψηφίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ένα θαύμα πραγματικό, δημοκρατίας και χτυπημάτων πολύ κάτω απ’ τη μέση, ακόμη και με χρήση του περιβόητου FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), με υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων – κάτι που απαγορεύεται να κάνουν άλλοι, εξ ου και το διεθνές κυνηγητό για τον διαβόητο κ. Σνόουντον – εκείνα τα συγκλονιστικά «ντιμπέητ» όπου οι δύο υποψήφιοι με χαμόγελο ανταλλάσσουν τις προσβλητικότερες κουβέντες και ο λαός απολαμβάνει, πραγματικό θαύμα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές νικητές δεν υπάρχουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος! Η στήλη έχει το κακό προαίσθημα ότι τελικά θα υπερισχύσει η ακροδεξιά ρητορική του Τραμπ απέναντι στην πολεμοκαπηλία της Κλίντον. Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του υπέρ των λαών όλου του κόσμου, μηδέ ημών αυτών εξαιρουμένων.
Διάβασα την Κυριακή στην «Θεσσαλία» το ρεπορτάζ για έναν (ακόμη…) μπαζότοπο στην οδό Γληνού, δίπλα στον Περιφερειακό (όπου υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι, διάσπαρτοι) και θυμήθηκα έναν παλαιότερο καλό Δήμαρχο που γύριζε τις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου κι έλεγε «γκρέμισα ένα καμαράκι που είχα στην αυλή μου, πού να πετάξω, παρακαλώ, τα μπάζα;» και κανείς δεν του έδινε απάντηση! Αυτά στην δεκαετία του ’90. Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν θυμάμαι να υπήρξε κάποιος ειδικά οργανωμένος και ελεγχόμενος χώρος εναπόθεσης και προχθές, στο ρεπορτάζ, διάβασα ότι μόλις το 2010 εκδόθηκε μια σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία μέχρι το 2016 δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι προφανές ότι πάμε καλά, περίφημα θα έλεγα, κι αν πάει κανείς μια βόλτα (με αυτοκίνητο, ποτέ με τα πόδια, γιατί υπάρχουν και άπειρα σκυλιά…) προς τα νταμάρια πίσω από την Αγία Παρασκευή θα καταλάβει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούμε ως λαός σ’ αυτό το θέμα των επιστημονικώς λεγόμενων «μη οργανικών» απορριμμάτων.
Όμως εδώ μας τελείωσε, δυστυχώς, ο χρόνος. Και εις άλλα με υγεία, καλοί μου συμπολίτες, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 09.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου