Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

κυκλο-φ-οριακα 767 14.05.2014



Συμπολίτες και συμπολίτισσες, καλημέρα

Φτάσαμε στο παρά 3, είναι, πλέον, καιρός να πάρουμε την μεγάλη απόφαση: να εκλέξουμε αυτούς που θα διοικούν την μεγάλη μας πόλη για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια. Σημειώστε το αυτό. Σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010, που επέβαλε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, η  θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών είναι 5ετής και αρχίζει πάντοτε στις 1 Σεπτεμβρίου του έτους στο οποίο γίνεται η εκλογή τους. Για να γίνει «ομαλά» αυτή η προσαρμογή, ειδικά η πρώτη θητεία (αυτή που ακόμη διανύουμε, δηλαδή), μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, ξεκίνησε στις 1 Ιανουαρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014. Οι Αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014 (δεύτερος γύρος) θα αναλάβουν στις 1 Σεπτεμβρίου 2014 και θα παραδώσουν στις 31 Αυγούστου 2019 στις Αρχές που θα εκλεγούν κάπου Μάιο-Ιούνιο 2019. Σαφές;

Σαφές. Άρα πάμε για μια 5ετία, στην οποία ουδείς σ’ αυτή την έρμη χώρα που ζούμε γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί. Όλοι, βέβαια, ακούμε και βλέπουμε αυτά τα πανηγυρικά προεκλογικά περί «Νέας Ελλάδας», όμως εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κι αυτοί που τα λένε τα πιστεύουνε κιόλας. Εσείς οπωσδήποτε έχετε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να πιστεύετε ότι θέλετε και να πορεύεστε αναλόγως.

Κάπως έτσι τίθεται το θέμα και στις Δημοτικές εκλογές, κατά την γνώμη μου. Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου στα χρόνια που έρχονται; Κάποτε, αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί σχηματισμοί που εξακολουθούν να μας κυβερνούν, μιλούσαν για αποκέντρωση, για Δήμους-κύτταρα δημοκρατίας, για Δήμους-επιχειρήσεις, για τοπικές κοινωνίες ενεργών πολιτών και ένα σωρό άλλα τέτοια όμορφα κι ωραία. Κάποια από αυτά, πάντα από τους ίδιους εμπνευστές και εφαρμοστές, ελεγχόμενους και ελεγκτές ταυτοχρόνως, κατέληξαν σε υπερβολές, εκτροπές, ρουσφετολόγια και λοιπά δεινά. Τα οποία δεινά ήρθαν πάλι οι ίδιοι μετά το 2009 να διορθώσουν μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων, «κινητικότητας» και του ίδιου του προγράμματος «Καλλικράτης». Πρόσθεσαν, λοιπόν, στους Δήμους πληθυσμούς και αρμοδιότητες, αφαίρεσαν χρηματοδότηση, προσωπικό και δυνατότητες και τους έκαναν απολύτως εξαρτώμενους από το Κράτος, αφενός μέσω του εφευρήματος της διορισμένης «Αποκεντρωμένης Διοίκησης» και αφετέρου μέσω των προγραμμάτων ελεημοσύνης, με τις πεντάμηνες απασχολήσεις των ανέργων.

Και κάπως έτσι σταδιακά οι λειτουργίες ενός Δήμου διεξάγονται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία, οι δομές υπολειτουργούν ή καταργούνται, οι υποδομές απαξιώνονται και ο Δήμος από καλύτερος φίλος τείνει να μετατραπεί σε εχθρό του πολίτη. Ο Δήμος μετατρέπεται από δημιουργός σε διαχειριστή.

Με αυτή την συλλογιστική είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι αυτές οι εκλογές, οι δεύτερες του Καλλικράτη και οι πρώτες μετά τις εθνικές του 2012 «δεν έχουν σχέση με τα μνημόνια». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται αμέσως μετά από τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία σε επιπτώσεις από την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών.

Αυτά ως γενικό πολιτικό πλαίσιο, που έλεγαν κάποτε και οι καθοδηγητές! Βεβαίως υπάρχει και το θέμα των προσώπων, στις μικρές κοινωνίες που (ευτυχώς) ζούμε. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να αγιοποιείται κάθε ένας που δηλώνει «ακομμάτιστος» και να στιγματίζεται κάθε άλλος που είναι κάπου κομματικό μέλος. Οι κακοί και οι καλοί, οι άγγελοι και οι διάβολοι, βρίσκονται παντού γύρω μας, μέσα στην κοινωνία μας, έξω από ή μέσα στους ήδη μεταλλαγμένους κομματικούς σχηματισμούς και συνδυασμούς. Υπάρχουν και κάποιοι που διαρκώς μεταλλάσσονται και δεν ξέρεις ποτέ αν είναι εντός, εκτός ή επί τα αυτά. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι, οι περισσότεροι, γνωριζόμαστε μεταξύ μας σ’ αυτή την πόλη, στους «χώρους», στα στέκια και στις γειτονιές της, και δεν περιμένουμε την υποβολή μιας υποψηφιότητας για να ενημερωθούμε.

Κλείνω εδώ, γιατί αν γράψω έστω και μια λέξη παραπάνω επί του θέματος θα παραβώ τον θεμελιώδη κανόνα αμεροληψίας αυτής της στήλης. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ίσως θα απαιτούσαν (οι καταστάσεις…) μία σαφώς αρνητική και μία θετική τοποθέτηση.

Κάντε την εσείς, συμπολίτισσες και συμπολίτες. Καλό βόλι. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 14.05.2014)

1 σχόλιο:

  1. Το ξέρεις ότι συμφωνούμε.Άν και μακρυά όμως μαθαίνω ότι στα μέρη σας το ποδόσφαιρο καλά κρατεί!
    Μακάρι να διαψευσθούν οι Κασσάνδρες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή