Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

η στάθμευση στον Αη Γιάννη

Μετά χαράς διάβασα ότι από την Παρασκευή 26.07.2013 (της Αγίας Παρασκευής, μεγάλη η χάρη της) στον Αη Γιάννη του Αιγαίου θα κυκλοφορεί το ιδιόκτητο λαστιχοφόρο τρενάκι του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το οποίο θα μεταφέρει δωρεάν τους επισκέπτες-τουρίστες από/προς το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που σταματά ψηλά στην αρχή του περιφερειακού δρόμου.
Άξιον και δίκαιον. Διότι έχουν δει τα μάτια μας πολλούς ανθρώπους όλων των φύλλων, ηλικιών, εθνοτήτων, αποχρώσεων και λοιπών χαρακτηριστικών να ταλαιπωρούνται βαρύτατα ανεβοκατεβαίνοντας φορτωμένοι με αποσκευές και άλλα χρειώδη.
Το γιατί δεν κατεβαίνει το λεωφορείο στο χωριό, είναι επίσης γνωστό. Διότι ενώ στον περιφερειακό μπορεί να κινηθεί άνετα και φτάνει εύκολα μέχρι το παραλιακό parking, φεύγοντας πρέπει να περάσει από τον παραλιακό δρόμο μέχρι τη στροφή της εκκλησίας για να πάρει τον ανήφορο. Σ’ αυτή τη διαδρομή ο δρόμος δεν είναι ελεύθερος. Και δεν είναι ελεύθερος, απλούστατα διότι στον δρόμο παρκάρουν οχήματα πάσης φύσεως όπου υπάρχει, κατά την κρίση των οδηγών, χώρος όπου μπορεί να παρκάρει ένα αυτοκίνητο. Αγνοώντας το πλάτος και τις λοιπές ανάγκες κίνησης των μεγάλων λεωφορείων.
Βεβαίως ο ποδηλατόδρομος, για τον οποίο κάποια στιγμή αισθανθήκαμε περήφανοι οι λάτρεις του τόπου και του ποδηλάτου, έχει ακυρωθεί «τοις πράγμασιν» στο μεγαλύτερο μήκος του. Έρμαιο ο παραλιακός δρόμος στα αυτοκίνητα, ακόμη κι όταν τα δύο μεγάλα parking, με τα οποία ευλογήθηκε ο Αη Γιάννης, διαθέτουν κενές θέσεις.
Ούτε συνείδηση, ούτε νοοτροπία υπάρχει, αυτό είναι δεδομένο. Και η τεχνική λύση του προστατευμένου με κορύνες ποδηλατοδρόμου είναι προφανές ότι δεν επαρκεί (είναι κι αυτό ένα καλό παράδειγμα για όσους εισηγούνταν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στον Βόλο). Τι μένει;
Μένει η ανάγκη για σοβαρή, διαρκή αστυνόμευση. Που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου, και πώς είναι δυνατόν να υπάρξει όταν ολόκληρη η Αστυνομία του Ανατολικού Πηλίου συνοψίζεται σε ένα Τμήμα, στις Μηλιές! Τι να προκάνουν κι αυτά τα λίγα όργανα;
Όμως ο Αη Γιάννης έχει το προνόμιο να διαθέτει Λιμενικό Σταθμό. Κι εδώ αρχίζουν οι απορίες μου.
Στον Βόλο, το Λιμενικό Σώμα ασκεί πλήρη τροχονομικό έλεγχο, τουτέστιν ελέγχει ροή και στάθμευση, μέχρι και αλκοτέστ, στην παραλιακή οδό Αργοναυτών, από το Τελωνείο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο. Έχει απολύτως αυτή την αρμοδιότητα και την ασκεί πλήρως, διαβιβάζοντας μάλιστα ταχύτατα τα μη πληρωθέντα πρόστιμα στο Δημόσιο Ταμείο, όπου γίνονται αυτομάτως απαιτητά.
Γιατί, λοιπόν, δεν ασκεί το Λιμενικό Σώμα αυτή την αρμοδιότητα και στην παραλιακή οδό του Αη Γιάννη;
Δεν ξέρω αν ο Δήμος έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση του Λιμεναρχείου και θα με ενδιέφερε να την μάθω. Υποψιάζομαι ότι θα βασίζεται στην «έλλειψη προσωπικού», δηλαδή στην έλλειψη ενός μέρους αυτών των κατάπτυστων, ανεπρόκοπων και κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων, που καθημερινά διογκώνουν το δημόσιο χρέος της χώρας μας (!!).
Πάντως εγώ δεν βλέπω άλλη δυνατότητα, αν θέλουμε ο παραλιακός δρόμος του Αη Γιάννη να μένει ελεύθερος από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ώστε αφ’ ενός να μπορούν να περνούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα τουριστικά και αφ’ ετέρου – το και σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου – να απαλλαγεί ο τόπος απ’ αυτό το απαράδεκτο σιδερόφρακτο μέτωπο που υπάρχει σήμερα.

Εκτός κι αν ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου αποκτήσει, τώρα που σ’ όλη την Ελλάδα διαλύθηκε, πολυπληθή Δημοτική Αστυνομία…
(δημοσιεύτηκε στον βολιώτικο "Ταχυδρόμο" την Τετάρτη 31.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου