Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

κυκλο-φ-οριακα 1109, 15 Ιουνίου 2022


Στο μέσον του Ιούνη, καλημέρα αγαπητοί και αγαπητές αναγνώστες και αναγνώστριες, εθριαμβεύσαμεν! Ως χώρα, φυσικά, στο ποδόσφαιρο, ακόμα πιο φυσικά. Εθνική Ελλάδος γεια σου!, μετά από πραγματικά πολύν καιρό όπου δεν κερδίζαμε και όλοι ήξεραν γιατί δεν κερδίζουμε, όλοι εκτός από εμένα, που δεν ήξερα, ούτε και μπορούσα να καταλάβω πώς γινότανε και χάναμε δυο φορές από τα Νησιά Φερόε (μεταξύ Νορβηγίας και Ισλανδίας) το 2014-15 – τότε, λόγω αυτής της συγκεκριμένης ήττας, έμαθα ότι «φερόε» σημαίνει πρόβατο, άρα «Νησιά των Προβάτων», έχουν περίπου 70.000 πρόβατα και 50.000 κατοίκους, το σύμπλεγμα αποτελείται από 18 νησιά, το δυτικότερο των οποίων ονομάζεται Mykines, τουτέστιν Μυκήνες και ψάξε-γύρευε τι δουλειά έχει αυτό το Ελληνικό όνομα στους Βίκινγκς! Έκανα πράξη αυτό που συνιστούν όλοι οι ψυχο-διάφοροι «να μαθαίνεις από τις ήττες σου…».

Τώρα θρίαμβος, από την 3η κατηγορία στην 2η θα ανεβούμε, ω! Έλληνες. Κι ο άλλος θέλει και καλά την Ρόδο, την Χίο, την Λέσβο, δικά του είναι, λέει, τα νησιά μας – τι ακούω, Παναγία μου; Και από τους δύο «ισχυρούς μας συμμάχους» (κάποιος δικός μας αρμόδιος το είπε χθες έτσι, επί λέξει, δεν συγκράτησα όνομα) ο ένας δυσκολεύεται με βουλευτικές εκλογές (άλλο δημοκρατικό βίτσιο κι αυτό, άλλη φορά ο Πρόεδρος άλλη το Κοινοβούλιο του Λαού, εμένα κάτι μου θυμίζει αυτό αλλά δεν κάνει να το πω, σύμμαχοι άνθρωποι…) ο άλλος ψάχνει εναγωνίως να βρει να μας πουλήσει σε δεκαπλάσια τιμή πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, να σωθεί ο Kyriakos να βολευτεί κι o ίδιος, βρε αδερφέ. Σύμμαχοι άνθρωποι!

Και οι άτιμες οι τιμές ανεβαίνουν και πάνε, με τις ευλογίες του Αδώνιδος και την δημοσιονομική αδυναμία του Χρήστου (μέχρι που άρχισα να τον λυπάμαι τον δύστυχο) …

Στον Βόλο, εκτός από επινίκιο ενθουσιασμό, επικρατεί πρωινή, κατά κανόνα, μπόχα. Μπόχα, βρώμα, κακοσμία, πώς αλλιώς να το πω; Μια ανεξήγητη κατάσταση, την οποία ουδείς προσπαθεί να εξηγήσει. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται, πιστεύω, την περιβόητη μελέτη ολφακτομετρίας, την οποία τόσο πανηγυρικά είχε υπογράψει ο Kostas Agorastos ακριβώς στις 3 Οκτωβρίου 2020 (κυκλο-φ-οριακα 1034 & 1035) προκειμένου να διερευνηθούν επτά (7) συγκεκριμένες πιθανές (το τονίζω, πιθανές…) πηγές εκπομπής δυσοσμίας. Βαριά επιστήμη, η στήλη έπεσε στα βαθιά, κολύμπησε καλά, ανεδύθη σώα και συνεπέρανε τότε ευθαρσώς ότι «Κατόπιν όλων αυτών, και με το χέρι στην καρδιά, συμπολίτες Βολιώτες, τολμώ να πω ότι κάποιος μας δουλεύει. Ή ότι κάποιος θέλει να κάνει ένα διδακτορικό και βρήκε κάποια κορόϊδα να του το πληρώσουν.» Έκτοτε επανήλθαμε ερωτώντες τον Φεβρουάριο 2022 (κυκλο-φ-οριακα 1092) και όπως πριν, έτσι και μετά ουδέν νεώτερον από το βρωμο-μέτωπον.

Αυτή η όμορφη πόλη, με το υπέροχο θαλάσσιο και ορεινό περιβάλλον, έχει την ατυχία (ή την κακοδαιμονία, ή την αδυναμία των εκάστοτε παντοειδών ηγετών της…) να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εγγύς περιοχής ώστε να εξασφαλιστεί και η ευζωία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της. Δράμα διαχρονικό, από την τσιμεντόσκονη και τις παιδικές χαρές μέχρι τα σκουπίδια και τον νεκρό Βασίλειο (σαν χθες ήταν που το 2020 τον τσάκισαν στο ξύλο οι φρουροί της τάξης έξω από τα Δικαστήρια και συνέχισαν απτόητοι μέσα στα αστυνομικά γραφεία, για να πάρουν, λίγο αργότερα, προαγωγές…) από την μεταπολιτευτική συνειδητοποίηση μέχρι τις Αρχοντικές «αποφάσεις» για κατασκευή εργοστασίου SRF και σταθμού υγροποιημένου FSRU στα Πευκάκια (με την σύμπραξη, βεβαίως-βεβαίως, των αναπτυξιολάγνων βουλευτών και παρατρεχάμενων, του «θεόσταλτου» συμπεριλαμβανομένου, καθώς και των εκ Λαρίσης ακραιφνών Πρωτονοτάριων και Χαρτουλάριων), ένα δράμα εξ ανατολών, πλην ουχ ήττον και εκ δυσμών, από όπου μπορεί κάλλιστα να προέρχεται και η δυσοσμία. Ποιος θα το ψάξει, επιτέλους, ποιος θα απαλλάξει τον Βόλο από την μπόχα;

Αυτά συμβαίνουν στον αέρα και μέσα στα σπίτια μας. Έξω, στο έδαφος, στον δρόμο, να δείτε τι συμβαίνει. Προχθές ανέβηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο της Λάρισας onlarissa ένα βιντεάκι που δείχνει από χαμηλά κι από ψηλά «…16 συνολικά κυκλικούς κόμβους (που) έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πόλη της Λάρισας, αλλάζοντας άρδην τον συγκοινωνιακό χάρτη αλλά και την εικόνα» και είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό, που αξίζει να το δείτε, όσοι/όσες ασχολείστε με το διαδίκτυο, άλλωστε το ζούμε όλοι όσοι επισκεπτόμαστε την περιοχή, είτε για δουλειά, είτε, σπανιότερα, για αναψυχή. Δύο παρατηρήσεις: α) στην Λάρισα κατασκευάζει κυκλικούς κόμβους η Περιφέρεια Θεσσαλίας αυτοβούλως, αυτοπροσώπως και δια παντός, εκεί δεν υπάρχει Δήμος, Καλογιάννης και τέτοια, εκεί ένας είν’ ο Ένας. Στον Βόλο κατασκευάζει κυκλικούς κόμβους ο Άρχων πάντων των Μονακών, ο πιο Ένας κι απ’ τον Ένα της Λάρισας – άλλωστε ποιος τολμά να συγκρίνει την Λάρισα με το Μονακό; και β) όλοι οι κυκλικοί κόμβοι της Λάρισας ήταν-είναι περισσότερο από απαραίτητοι για την καλή κυκλοφορία, ιδίως στις διασταυρώσεις και πάνω στην παλιά Εθνική Οδό αρ. 1, σήμερα λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στους περιφερειακούς δρόμους κλπ. Η Λάρισα είναι κέντρο, και όχι μόνο της Θεσσαλίας, και ορθώς αναπτύσσει σταδιακά τις οδικές υποδομές της. Στον Βόλο οι κυκλικοί κόμβοι δεν ήταν-είναι απολύτως απαραίτητοι, ούτε η καταστροφή της οδού Καραμπατζάκη ήταν κατ’ ελάχιστον απαραίτητη, απεναντίας είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του Περιφερειακού δρόμου. Το πώς και γιατί με αυτό το θέμα δεν ασχολείται κανείς είναι μιας επόμενης στήλης αντικείμενο.

Σας αγαπώ ενδελεχώς και μένω ειλικρινώς υμέτερος. Τουτέστιν, γεια σας!

Και μην ξεχνάτε: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, / όπου και να θολώνει ο νους σας, / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. / Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα / θ’ αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου / με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη.» 

Ο δικός μας Παπαδιαμάντης, από τις 20 Μαΐου 1962 στην ίδια θέση. 

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" την Τετάρτη 15.06.2022, αρ.φύλλου 3717)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου