Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

κυκλο-φ-κορωνοϊκα 1035, 18 Νοεμβρίου 2020

 

το "Αχίλλειον" έρημο, βαρύ και μόνο...
Συνεχίζουμε, κι εμείς κι ο κορωνοϊός, απτόητοι, εμείς από τα απανωτά μέτρα κι ο ιός από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και τις απειλές εναντίον του, που εκτοξεύτηκαν σε θερμοκρασία -70 C από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer στις 9 Νοεμβρίου, ακριβώς την επομένη της εκλογικής νίκης του δημοκρατικού κυρίου Μπάιντεν στις Η.Π.Α. – μια νίκη που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί δικαστικά.

Καλημέρα αγαπητοί αναγνώστες. Συνεχίζονται οι μεγάλες δυσκολίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νούμερα στις οθόνες των σαλονιών εξακολουθούν να είναι άκρως αντιφατικά και συγχυστικά, κι όχι μόνο για τους «απλούς» ανθρώπους. Τώρα έχουν μπει στην κουβέντα και οι «νέες πτέρυγες», τα χειρουργεία-θάλαμοι, το Βελίδειο, ο γεμάτος «Ευαγγελισμός» και  το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, οι διακομιδές από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και κυριολεκτικά χάνει η μάνα το παιδί, με μία λέξη να επικρέμαται ως η σπάθη πάνω από την κεφαλή του Δαμοκλέους: Μπέργκαμο!

Μπέργκαμο. Γιατί δεν φαίνεται να διδάχτηκαν οι αρμόδιοι επιστήμονες και πολιτικοί από την αγωνία της Ιταλίας στην πρώτη φάση – μόνο σαν κακό παράδειγμα την χρησιμοποιούσαν πάντα, κομπάζοντας ότι αυτοί τα έκαναν όλα καλύτερα, όμως τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους, τώρα απότομα τρομάξαμε. Ύστερα ήρθαν και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι, με μπροστάρη τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ), προσπαθούν τώρα να εκβιάσουν το Κράτος που τους έχει τώρα ανάγκη. Όλα ωραία και στο βάθος κήπος. Για 1.100 συνανθρώπους μας, ο Κήπος της Εδέμ…

Για τα Δημοτικά Σχολεία και τα μικρότερα ιδρύματα η στήλη μάλλον το είχε προβλέψει την προηγούμενη φορά. Διότι «οι επιστήμονες» προβλέπουν μόνο την εξέλιξη της νοσηρότητας και ήταν αδύνατο να προβλέψουν ότι τα μικρά παιδιά τα πηγαινοφέρνουν στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς οι γονείς ή οι παπουδογιαγιάδες καθώς και ότι οι εκπαιδευτικοί διανυκτερεύουν στα σπίτια τους. Έτσι ευτελίζεται η επιστήμη, αγαπητοί μου, σε τούτη τη χώρα, και σοβαροί άνθρωποι αναγκάζονται να ψελλίζουν διαρκώς χαζές δικαιολογίες αντί να ασχολούνται με το πραγματικά πολύ σοβαρό πρόβλημα της πανδημίας.

Πρόβλημα επιστήμης είναι και το επόμενο. Ολφακτομετρία, όπως σας έχω υποσχεθεί. Τεχνική μέτρησης οσμών στον αέρα, μεταφρασμένος όρος από τον αντίστοιχο αγγλικό (olfaktometry), ο οποίος προέρχεται από την λέξη olfaction (ολφάξιον), που σημαίνει όσφρηση. Πάμε, λοιπόν, να δούμε περί τίνος πρόκειται, τουλάχιστον στον βαθμό που εγώ κατάλαβα αυτά που διάβασα – αν κάποιος/-α άλλος/-η έχει κάτι άλλο να πει, ευχαρίστως να τον/την ακούσουμε.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι: η Αέρια Χρωματογραφία – Ολφακτομετρία (για συντομία GC-O) και η Δυναμική Ολφακτομετρία (για συντομία DO), για την οποία υπάρχει από το 2003 και το πρότυπο ΕΝ 13725:2003 «Ποιότητα του αέρα. Προσδιορισμός της συγκέντρωσης οσμής με Δυναμική Ολφακτομετρία». Και στις δύο μεθόδους μετράται το πλήθος, η χημική σύσταση (GC-O) και η συγκέντρωση των οσμών μέσα σε ένα συγκεκριμένο δείγμα αέρα, το οποίο λαμβάνεται από συγκεκριμένη πηγή εκπομπής. Και στις δύο μεθόδους, και αφού χρησιμοποιηθούν διάφορα πολύπλοκα μηχανήματα για την συγκέντρωση, τον διαχωρισμό, την αραίωση, την χρωματογραφία (GC-O), η τελική αξιολόγηση γίνεται από ανθρώπους, από «εκπαιδευμένα μέλη ειδικής ομάδας», τα οποία εισπνέουν το αραιωμένο μίγμα και μόλις αντιληφθούν κάτι πατούν ένα κουμπί και καταγράφουν την οσμή. Τα ίδια τα κείμενα του συστήματος καταγράφουν για την GC-O ως μειονέκτημα «…την υποκειμενικότητα και την έλλειψη προσοχής των μελών της ειδικής ομάδας…μπορεί να προκαλέσει σημαντικά λάθη, ιδιαίτερα όταν το οσμηρό ερέθισμα είναι σύντομο ή αδύναμο». Σε ότι αφορά την DO διαβάζω ότι «…Η δυναμική ολφακτομετρία είναι μια ασυνεχής μέθοδος μέτρησης, καθώς τα δείγματα συλλέγονται στην πηγή σε μια ακριβή (σσ. χρονικά, υποθέτω) στιγμή και στη συνέχεια μεταφέρονται και αναλύονται σε ένα εργαστήριο. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεχή παρακολούθηση των εκπομπών οσμών. Η δυναμική ολφακτομετρία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκομίσει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της οσμής, επομένως δεν μπορεί να προσδιορίσει τις οσμές ή να ξεχωρίσει διαφορετικές οσμές. Η δυναμική ολφακτομετρία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές οσμών. Επομένως, δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία οσμών στον ατμοσφαιρικό αέρα (εισροή οσμών). Για το σκοπό αυτό, τα στοιχεία από την ολφακτομετρική ανάλυση θα πρέπει να συνδυάζονται με μετεωρολογικές και γεωγραφικές πληροφορίες σε συγκεκριμένο μοντέλο διασποράς».

Κατόπιν όλων αυτών, και με το χέρι στην καρδιά, συμπολίτες Βολιώτες, τολμώ να πω ότι κάποιος μας δουλεύει. Ή ότι κάποιος θέλει να κάνει ένα διδακτορικό και βρήκε κάποια κορόϊδα να του το πληρώσουν. Διότι εμάς μας ενδιαφέρει, αν δεν κάνω λάθος, να εντοπίσουμε την πηγή της δυσοσμίας, όχι την σύστασή της όταν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Και το ότι θα ελεγχθούν επτά (7) συγκεκριμένες πηγές δεν νομίζω ότι διασφαλίζει κάτι. Θα επανέλθουμε επί του θέματος.

Ένα ευσεβές «αντίο» στον Πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Τρύφωνα Βάιο Τακούμη, συμμαθητή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Γεια σας.

Στην φωτογραφία το «Αχίλλειον» έρημο, βαρύ και μόνο…

(δημοσιεύτηκε στην 123χρονη (1898-2020καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τετάρτη 18.11.2020, αρ.φύλλου 37.274) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου