Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

κυκλο-φ-κορωνοϊκα 1005, 18 Μαρτίου 2020

grazie!!

Καλημέρα συμπολίτες, πάλι εδώ για χιλιοστή πέμπτη (1005η) φορά. «Θα κάτσω σπίτι, / θ' αράξω σπίτι / λοιπόν απόψε δεν πρόκειται να βγω / Θα κάτσω σπίτι, / θ' αράξω σπίτι / κι άμα πεινάσω τηγανίζω καν' αυγό» Λουκιανός Κηλαηδόνης https://www.youtube.com/watch?v=5qi0J5KbITo. Ο ύμνος των ημερών, ένεκεν κορωνοϊού.
Η χώρα, πρακτικά, σε καραντίνα – και καλά κάνει να συμβαίνει αυτό πριν πραγματικά χρειαστεί αυτή η καραντίνα. Με την ευκαιρία, ξέρετε πώς πρόκυψε ο όρος «καραντίνα»; Η λέξη προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης quaranta giorni (καράντα τζιόρνι, σαράντα μέρες). Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος κατά την επιδημία της μαύρης πανώλης (πανούκλας), στα χρόνια 1348-1353, που σκότωσε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία.
Κοινωνική ευθύνη, άγνωστες λέξεις για την μεγάλη πλειοψηφία των συγχρόνων Ελλήνων. Κι όσοι μιλούσαν γι’ αυτό κραυγές βοώντων εν τη ερήμω τηςτηλεοπτικής νιρβάνας του ΣΚΑΙ και των αδερφών του. Τώρα που τα πράγματα σφίξανε, όλοι υπέρμαχοι! Και μαζί όλοι θιασώτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή αυτού που υποτιμητικά αποκαλούσαν μέχρι προχθές οι κύριο κύριοι υπουργοί «δημόσιο σύστημα υγείας» – άντε, ας κάνουν τώρα προκοπή χωρίς την αυταπάρνηση όλων αυτών των ανθρώπων που δουλεύουν νύχτα-μέρα στα ελληνικά Νοσοκομεία. Και είναι αυτός ο ιός η μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμιστεί σε όλους τους τομείς η Δημόσια Υγεία. Να δεσμευτούν πόροι, να διατεθούν χρήματα. Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα δημοψήφισμα που ζητά να μεταφερθούν χρήματα από τους προγραμματιζόμενους εορτασμούς των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 στο ΕΣΥ. Αν συμφωνείτε ψάξτε να το βρείτε, εύκολο είναι, και υπογράψτε. Διότι ο κορωνοϊός κάποτε θα σταματήσει να είναι τόσο επικίνδυνος, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πάντοτε εδώ.
Αισιοδοξούμε βέβαια! Με χαρά διαπιστώνουμε καθημερινά ότι πολλοί συν-Έλληνες αντιμετωπίζουν την πανδημία με εξαιρετικό χιούμορ, άλλοι γράφοντας, άλλοι τραγουδώντας γνωστές μελωδίες με επίκαιρους στίχους. Διαβάστε μερικά: «Λόγω κορωνοϊού χθες έμεινα στο σπίτι με την οικογένεια. Καλοί άνθρωποι μου φάνηκαν», «Σήμερα μπήκαν 2 με μάσκες στην Τράπεζα και επικράτησε πανικός. Μετά είπαν «Ληστεία!» και κάπως ησυχάσαμε», «Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις. Αν είστε στο σαλόνι, μείνετε στο σαλόνι», «Φτερνίστηκα μπροστά από το laptop κι άνοιξε το antivirus… Ρε, τι ζούμε;;», «Για τον αφραγκοϊό που μας δέρνει…κουβέντα!», «Ώρα είναι να βγούνε τώρα οι σεισμολόγοι και να μας ζητήσουν να βγούμε όλοι έξω…», «Θα σου κολλήσω τον ιό / που ήρθε από την Κίνα / για να μας κλείσουν και τους δυο / μαζί σε καραντίνα!», ο καλός συμπολίτης σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πανταζής σκάρωσε μια ολόκληρη παραλλαγή της κρητικής Αρετούσας, οι δημιουργικοί άνθρωποι δημιουργούν! Κι από μελωδίες, άλλο πράμα! Από το τραγουδάκι που σας είχα την περασμένη φορά, μέχρι τον χιουμοριστικό «χορό του Ζαλόγγου» στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, τον Σαλονικιό του Στράτου Διονυσίου που λέει «Άιντε κάντεόλοι στην μπάντα για να μην κολλήσω κοροναϊό», το «ντάρι ντάρι, ντάρι ντάρ, κορωνοϊός σαλπάρει», το «προσοχή στον κορωνοϊό, πάρε τ’ αυτοκίνητο και ξέχνα το μετρό», το «ο κορωνοϊός, ο κορωνοϊός, αυτός είναι ο ένοχος για όλα, δυστυχώς», το «μωρό μου εγώ ξεπέρασα τον κορωνοϊό, εσένα όμως αγάπη μου δεν το μπορώ» μέχρι τον δικό μας αγαπημένο καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βασίλη Αγροκώστα που έγραψε το ζεϊμπέκικο του κορωνοϊού, το οποίο αρχίζει με «κάθομαι στο σπιτάκι μου / και στη δουλειά δεν πάω / από τον κορωνοϊό / τη φαμελιά φυλάω».
Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, πού θα μας πάει. Εκείνοι οι Εγγλέζοι δεν ξέρω τι θα κάνουν, όταν όλοι οδηγούμε δεξιά, αυτοί οδηγούν αριστερά, όταν όλος ο κόσμος μπαίνει σε καραντίνα για να μην νοσήσουν πολλοί άνθρωποι, αυτοί επιδιώκουν να νοσήσουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι, κι αυτό λέγεται «ανοσία αγέλης» - ίσως θα ταίριαζε καλύτερα ένα «η» ανάμεσα στο «ο» και στο «σ»!! Και υπάρχουν ένα σωρό δικά μας παιδιά στην Αγγλία, μήπως πρέπει κάποιος επίσημος να ενδιαφερθεί και γι’ αυτό;
Αυτά για σήμερα, η αμείλικτη επικαιρότητα…
Όσο για εκείνη τη δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου Βόλου-Λάρισας (τι θυμάμαι τώρα!!...), πάει και το δεύτερο δεκαήμερο Χρήστο μου, άλλο ένα έμεινε μέσα στον «οπωσδήποτε» Μάρτιο…
Να παραμείνουμε υγιείς και νηφάλιοι, αυτό εύχομαι. Γεια σας.
Στην φωτογραφία το “Grazie” («ευχαριστώ») προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας (χωρίς υποκριτικά χειροκροτήματα) από έναν μεγάλο ιταλό σχεδιαστή κόμικς, τον Milo Manara.

(δημοσιεύτηκε στην 123χρονη (1898-2020καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τετάρτη 18.03.2020, αρ.φύλλου 37.071)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου